Jane Harper: Aszály

Ajánló:

Jane Harper első könyve az Aszály, egy igazán fordulatos krimi lett. Bővelkedik izgalmakban, csavaros fordulatokban, és az elmaradhatatlan nyomasztó érzésekben. Íródott már sok ehhez hasonló regény, mégis vitt magával, sodródtam az eseményekkel, gondolkodtam a miérteken. Jól megírt jelen, amit az írónő a múlt egy-egy bejegyzéseivel köt össze, ezáltal fokozatosan érnek össze a szálak, és tudjuk meg a kérdéseinkre a választ.

A főszereplő szerethető egyéniség, nincs beállítva a tipikus sablon pasinak aki kigyúrt és csoda szép. Olyan karaktert teremtett meg, akit az olvasó a szívébe zár.

Aaron Falk 20 évvel ezelőtt még gyermekként menekülni kényszerült Kiewarrából, és ezzel maga mögött hagyta barátját Luke-ot, és vele együtt egy szörnyű titkot. 20 évvel később ez a barát végez a feleségével a fiával, aztán saját magát is fejbe lövi. Aaron visszatér a temetésre, ahol Luke apja megkéri, hogy nézze át a férfi pénzbeli dolgait, mert egyszerűen képtelen elhinni, hogy képes volt kiirtani a saját családját, és reménykedik benne, hogy valahogyan tisztára moshatja a fia nevét. Aaron vonakodva ugyan, de belemegy, ezáltal nem kis fejfájást okozva magának is, és nekünk olvasóknak is. Sokan ferde szemmel néznek rá, nem értik, hogy volt képes azok után visszatérni ami 20 évvel ezelőtt történt. Egyre jobban kívánkozik vissza Melbournebe, hogy végre elfelejthesse ezt az egészet, de nem hagyja nyugodni barátja halála. Szerencséjére Raco a rendőrfelügyelő a segítségére siet, és együtt kezdenek el nyomozni.  És persze képbe kerül Gretchen is, a lány régről, akik a srácokkal lógott gyerekkorukban, aki tudja a régmúlt titkot.

Milyen messze mehetünk el, ha a családunkról van szó? Mennyire teheti tönkre az aszály, a szegénység az ember életét, és mire lesz képes, hogy túlélje?

"Deacon hosszú ujjai belemartak Falk arcába, mire ő megragadta az öreg csuklóját, és leráncigálta magáról. A hátára görgette, felállt, és hátrébb lépett. A dulakodás csak néhány másodperig tartott, de mindkét férfi lihegett, az adrenalin maximális fokozatra kapcsolt a szervezetükben. Deacon a földről meredt rá, szája sarkában fehéren csillogott a nyál"

Az írónő nagyon szemléletesen írja le milyen egy szegény kisváros élete, milyen nyomorúságban élni egyik napról a másikra, és milyen amikor az aszály mindent tönkretesz.

Az ember olvasás közben szerencsésnek érzi magát, hogy van tető a feje felett, van munkája, és családja. A történet után, valahogy megváltozik a szemlélet, és hozzáállás a mindennapokhoz.

Minden krimi és skandináv krimi rajongónak ajánlom ezt a könyvet, bármennyire is nyomasztó történet, nem lehet nem szeretni.

aszály

Fülszöveg:

Ki ölte meg valójában a Hadler családot?

Luke Hadler előbb a feleségével és fiával végez, aztán önmagával is. Kiewarra farmerközössége napi szinten szembesül élet-halál kérdésekkel. Ha valaki egy ilyen helyzetben megtörik, hát...
Miután Aaron Falk szövetségi ügynök visszatér Kiewarrába a temetésre, kénytelen szembenézni azokkal az emberekkel, akik húsz évvel korábban kivetették maguk közül. Amikor azonban bevonják a nyomozásba, hamar elkezd kételkedni abban, hogy Luke volt az, aki végzett a családjával.
Miközben egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, felszakadnak egyes régi sebek, és újak is keletkeznek. Falk és gyerekkori barátja, Luke ugyanis osztozott egy titkon. Egy titkon, amiről Falk azt hitte, már rég a múlté. Egy titkon, amit Luke halála lassan a felszínre hoz.

Jane Harper tizenhárom évig dolgozott újságíróként Angliában és Ausztráliában. Jelenleg Melbourne-ben él, és többek között a Herald Sun című napilapba ír. Az Aszály az első regénye, amelyet több mint húsz nyelvre fordítottak le, a megfilmesítés jogait pedig Reese Witherspoon vásárolta meg.
kevesebb

Kiadó: Gabo Kiadó

https://www.gabo.hu/hu/krimi/2340-jane-harper-aszaly-kisvaros-nagy-titkok-sokkolo-befejezes-9789634063681.html?search_query=aszaly&results=3

Oldalak száma:
380
Borító:
KARTONÁLT
Kiadás éve:
2017