Szurovecz Kitti: A sokszívű

104138270_267829027795654_6590094345810913025_n.jpg

Szeretem az olyan történeteket, amiknek van mondanivalója és egy komolyabb témával kapcsolatban próbál minket más belátásra bírni. Nem feltétlenül ’jobb’-ra, hanem egyszerűen szándékában áll az alkotónak az, hogy megismertessen az emberekkel egy adott ügy másik oldalát is. Hiszen tudjuk: az éremnek mindig két oldala van. Szurovecz Kitti pedig ebben a történetben pontosan ezt szerette volna elérni. Az volt a célja, hogy belássunk a függöny mögé és mérjük fel a helyzetet a háttérben lévők szemszögéből is.

Az írónőtől ez a második kötetem – nemrégiben olvastam A kisemmizett angyal című művet, amiben szintén jelentős problémát feszeget a cselekményszálak rengetegében. Hamar feltűnt számomra a két történet befejeztével, hogy Kitti rendelkezik egy sajátos írói jellemvonással: mesterien tudja elérni azt, hogy az olvasó elgondolkodjon azon a dilemmán, amire ő a hangsúlyt fekteti.

Lenyűgözően forgatja a szálakat, s az ember lelki és testi mélységének legaljába is bele enged látni. Érzelmekkel szövi át a cselekményeket, ezáltal is fokozva a mű hatását ránk – azaz, az olvasókra.

(..) elmélyülten figyelem a pillanatot. Egy férfit és egy nőt, akik hosszú évek óta együtt vannak és életet adtak egy gyönyörű kislánynak. Egy nőt, aki most indul el, hogy a férje engedélyével a szeretőjével töltse az éjszakát. Egy férfit, aki mindennemű féltékenységi kitörés nélkül búcsúcsókot ad a feleségének, és közben egy másik nő miatt kesereg.

Történet:

Annabella élete vakvágányra kerül, amikor szembesül azzal, hogy kisbabát vár. Mert nem tudja konkrétan, hogy ki lehet a szíve alatt hordott apró csoda édesapja – pedig mindent vezet a határidőnaplójába és ezt is megpróbálta visszakeresni. Na, igen, a nőnek két élete van.

Évekkel ezelőtt férjhez ment, azonban nemsokkal később egy új szerelem is rátalált. Számára a két férfi jelenti a teljes boldogságot, a nő számára az eszményi harmónia így áll össze.

Fogalma sincs arról, hogy mihez kellene kezdenie, ezért az interneten próbál kapaszkodót találni. Így lel rá a Sokszívűek Társaságára, ami egy poliamor közösség – azaz, itt mindenki több személybe szerelmes egyszerre, s mindezt a másik előtt nyíltan, és elfogadottan teszi.

Ebben a csoportban talál menedékre és kap tanácsot a következő lépésével kapcsolatban. Szembesítenie kell a magyar és az olasz szerelmét azzal, hogy nem ők az egyedüliek az életében. A nő retteg attól, hogy amint mindez kiderül, mindkét férfi elhagyja őt és ezzel elveszti őket, ami számára hatalmas fájdalommal járna.

(..) megmondta a pszichológus is: kettőt szeretni? Ugyan már. Nem egészséges érzés. Aki így szeret, annak egész biztos, hogy beteg a lelke. Aki így szeret, az folyamatos szenvedést okoz másoknak és az állandó lelkifurdalás miatt önmagának is. Aki így szeret, az a saját sorsának megrontója. Aki így szeret, annak súlyos kötődési problémája van, amit kezelni kell. Blablabla.

Annabella félelme beigazolódik, egyedül marad. Ám hamar támaszra lel a közösség tagjaiban, akik családtagként fogadják őt és segítenek neki, amiben csak tudnak. S ha mindez nem lenne elég, a nő megismerkedik az egyik lány unszolására egy pszichológussal is, aki rengeteget tud segíteni neki ebben a témában.

A nőnek a nulláról kell kezdenie, főként azután, hogy még két hatalmas csapás is éri. Azonban ebben az esetben derül ki a történet folyamán az, hogy milyen is az igazi barátság, s hogy a csúf külső mögött, ragyogó lélek rejtőzhet.

A társaság tagjai közül valaki, vagy valakik, nem látják szívesen a nőt, és ennek felderítése is nagy szerepet kap a történet alakulásában.

A mű alapkérdésköre arra épül, hogy Annabella hogyan tudja kezelni a poliamor érzelmeket. Milyen reakciók érik, miközben próbálja felfedezni önmagát és sikerül-e elfogadnia a benne tomboló dolgokat.

Nehezen tudok elképzelni két, náluk különbözőbb embert. (..) A mély érzésű, kissé filozofikus (..) és az örökösen incselkedő, karizmatikus (..). Az öltönyös szépfiú és a bőrdzsekis vásott kölyök. A katonásra nyírt haj és a lázadó lobonc. Az elegáns bőrcipő és a piros tornacsuka.

Összességében:

Szurovecz Kitti egy rendkívül kényes, szinte már tabunak számító kérdést tárgyal ki ebben a regényben. A poliamoriával ismertet meg bennünket, pontosabban megpróbálja közvetíteni felénk a poliamor személyekben lecsengő érzelmeket és gondolatokat, ezzel sarkallva minket arra, hogy legyünk elfogadóbbak másokkal, és ne ítélkezzünk mások felett.

A sokszívű egy briliáns megfogalmazású történet, tele csavarokkal és emóciókkal. Elgondolkodtatott és segített átértékelni bizonyos dolgokat.

Őszintén bevallom, hogy picit tartottam a belekezdésétől, de már hónapokkal ezelőtt szerettem volna elolvasni és csak tologattam – viszont nem bánom, hogy most ismertem meg ezt a kötetet. Mert a jelenlegi széttiport világban egyfajta kapaszkodót nyújtott, s kaptunk valamit, ami nem hétköznapi, de mégis fontos kellene, hogy legyen.

Ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szeretnek komolyabb témákat elővenni és azokról olvasni, mert Kitti ebben az alkotásban a többszerelműség kérdését vette górcső alá és lendületes stílusban tárta elénk a téma minden oldalát!

A poliamoria nem azt jelenti, hogy mindenki mindenkivel. Csak azt, hogy ha szeretünk valakit, az nem akadálya annak, hogy még egyet szerethessünk. Vagy kettőt. Vagy hármat.

104111927_268604964346843_5298827911374062245_n.jpg

Fülszöveg:

Annabellának ​két élete van: két lakhelye, két állása, két baráti köre és nem utolsósorban: két szerelme. Az évek során mesterien megtanulta különválasztani a világait és elrejteni kínzó lelkifurdalását, ám egy nap megtudja, hogy gyermeket vár, és onnantól minden megváltozik…
Szeretne őszintén élni, de képtelen megtenni az első lépést. Amikor az interneten rátalál a Sokszívűek Társaságára – akik épp úgy élnek, ahogy ő, csak mindezt etikusan, az összes szerelmi partnerüket beavatva teszik –, úgy érzi, új családra lelt… Vajon képes lesz ebben a kívülről szürreálisnak tűnő világban boldogságra találni?

A poliamoria, azaz az etikus többszerelműség ma már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító párkapcsolati forma.
Lehetünk-e boldogok egy párkapcsolatban, ahol többen vagyunk kettőnél? Milyen egy ilyen élet a társadalom tükrében, és miként győzik le a poliamorok a gyilkos féltékenységet?

Szurovecz Kitti hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen.

(Athenaeum kiadó, 2017)