Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában - Rózsakői rejtélyek 1.

 95902870_700493743851540_7801002408858877952_n.jpg

Az írónőtől már volt szerencsém olvasni nemrégiben A múlt bűnei című művet (mellesleg ez az alkotás nemsokára megjelenik a NewLine Kiadó gondozásában egy újabb kiadásban), ami igazán méltányos kezdete volt a Megyeri Judit könyveivel való pályafutásomnak. Abban a regényben inkább a romantika vonala emelkedett ki, de ennek ellenére a krimi elemek is jelentős szerepet játszottak.

Izgatottan vettetem bele magam a Rózsakői rejtélyek első részébe. A mű borítója tökéletes képzetet nyújt a történet fő helyszínének elképzelésére, az Ambrózia kávézóéra. A fülszöveg kellő figyelemfelkeltést közvetít az olvasó számára, ahol szinte gigászi pontossággal van felvázolva a történet kerete. Mindez pedig véleményem szerint szenzációs kezdése egy regénynek.

- Mindenkinek van vesztenivalója, nyomozó. Annak is, aki azt hiszi, hogy már nincs.

Történet:

Flóra Rózsakőre utazik édesapja meghívásából, ugyanis Abonyi Árpád szeretné, hogy lánya ügyeljen az Ambróziára, amíg ő távol van. A nő elutazása előtt felmondott a munkahelyén, miután a férjét rajta kapta, hogy megcsalja annak egyik tanítványával. A benne uralkodó düh és keserűség következtében hirtelen döntést hozott, így örömmel utazott el a gondjai elől.

Azonban hamar kiderül, hogy Abonyi Flóra nem a nyugalom és a békesség városkájába utazott, ugyanis érkezése után egy szörnyű tragédia történik. A nő épp a nyitáshoz készülődne, amikor a kávézó egyik bokszában egy holttestet talál. Teljesen ledöbben és fogalma sincs, hogy mit kellene tennie. Végül kihívja a rendőrséget, aminek következménye beláthatatlan lesz.
Flóra még aznap találkozik egy régi iskolatársával, Bennel. A férfi magánnyomozóként dolgozik, ám az irodája egyre inkább hanyatló félben van. Ugyanis egy régebbi, rosszul végződött ügy hatására elpártoltak az emberek mellőle. Az Ambróziában történt halálesetben látja a potenciált a vállalkozásának újravirágoztatására.

Egyre inkább elszabadulnak az indulatok, amikor szereplőink belevetik magukat a gyilkos kilétének leleplezésébe. Flóra és Ben olyan titkokat rejtő dolgokra talál rá, ami talán mindent megváltoztat.

- Az utóbbi pár hetem eléggé elbaszott volt, de annak örülök, hogy újra találkoztunk. Nagyon is. 
Flóra először nem felelt. Ben már azt hitte, hogy elaludt, és nem is hallotta a szavait. Aztán a nő váratlanul megszólalt:
- Én is. Még akkor is, ha ehhez egy hullát kellett találnom. 

A halott megtalálása után fontos tények kerülnek napvilágra. A gyilkosnak kulcsa volt a kávézóhoz, így a nyomozó mindenképp az alkalmazottak között keresi a gyilkost. Flóra édesapjára keveredik a gyanú, amikor kiderül, hogy a férfi a Budapestre való felutazása után visszajött Rózsakőre egy bérelt autóval, majd szó nélkül vissza is autókázott a fővárosba. S ha ez nem lenne elég, kiderül az is a nő számára, hogy a kávézónak pénzügyi gondjai vannak. Abonyi Árpád eladta a kávézót és havi szinten kellene fizetnie bérleti díjat a tulajdonosnak, erről pedig a nő egyáltalán nem tudott.

És ez még csak a jéghegy csúcsa. Flórának a Ben iránt érzett vágyával is küszködnie kell. Az elromlott házassága után nincs szüksége egy újabb kapcsolatra, főként egy nőfaló férfi közelségére. Ám van az a pont, amikor annyira közel kerülnek egymáshoz, hogy lehetetlen nemet mondani a testi örömök felfedezésére. Vagy Flóra mégis elég erős ahhoz, hogy ne foglalkozzon a benne dúló érzelmekkel?

Maga a mű a kávézóban elkövetett gyilkosságra épül, s a történet végén ennek megoldása lesz a regény csattanója. Vajon ki áll a haláleset mögött? Flórának sikerül tisztáznia önmagát és édesapját az igazságszolgáltatás előtt? Mire jut a nő a Benhez kötődő érzelmekkel?

Véleményem összességében:

Megyeri Judit regénye egy kalandos utazásra hív. Élveztem a történetet, mert az írónő nem engedte ellaposodni a cselekményszálakat. Mindig akkor robbantott egyet, amikor szükség volt rá. Ráadásul a krimi vonal teljes mértékben olyan volt, mint amilyennek lennie kellett – kellő borzongást rejtett magában, a szükséges jellemvonásokat magán viselte. A romantika elemei is megtalálhatóak benne, de csak minimális mértékben, így alkot tökéletes egyveleget a történetben a két zsáner.

Ajánlom a könnyedebb krimi zsáner olvasóinak, akik szívesen olvasnak a gyilkosság felderítésének útján vezető kalandokról!

Az a rohadt éjszaka! Már ezerszer is megbánta. De azt még jobban, hogy nem fejezték be, amit akkor elkezdtek. Azóta is kísértette a nő, és most szerzett egy újabb okot, ami majd ébren tartja éjszakánként. A lánya...

 polish_20200509_210212895.jpg

Fülszöveg:

Amikor ​azzal az emberrel kell összefognod, akitől legjobb lenne távol tartani magad, a következmények beláthatatlanok…

Flóra házassága romokban, és a katasztrófát azzal tetézi, hogy a munkahelyén is felmond. Valóságos megváltás, mikor az apja hazahívja Rózsakőre, hogy távollétében felügyelje a családi kávézót, az Ambróziát. Ám néhány nap a békés kisvárosban, és Flóra élete ismét fenekestül felfordul. Holttestre bukkan az Ambróziában, és kénytelen a helyi magánnyomozó, Ben segítségét kérni, pedig semmi szüksége egy újabb megbízhatatlan nőcsábászra.

Ben élete egykor a bulizás és a nők körül forgott, de kimászott a gödörből, megnyitotta magánnyomozó irodáját. Most mégsem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezte. Nem válogathat a megbízások között, pedig Flórát jobb lenne messzire elkerülnie. Közös nyomozásba kezdenek, ami egyre váratlanabb fordulatokat vesz, a kalandok során pedig csak egymásra és kissé bolondos barátaikra számíthatnak.

Sikerül ép bőrrel megoldaniuk a rejtélyt, ami Rózsakő legmagasabb szintjeire is felgyűrűzik? És vajon hová vezet az egymás iránt érzett szenvedélyük, amit egyre nehezebben tudnak kordában tartani?

(NewLine, 2020)