Hidasi Judit: Keresés

 92146114_2590116327975534_4961496428783337472_n.jpg

Őszintén mondom, vegyes érzelmekkel kezdtem bele az Aranykör sorozat második részébe. A kötet első pár oldalán elvesztettem a fonalat, s kellett egy kis idő, mire megtaláltam újra.

Mivel pár hónapja olvastam az Elveszve című regényt, így nagyjából megvolt a fejemben, hogy hol ért véget, és mik történtek benne. Ennek ellenére a Keresés c. műben kezdetben eltévedtem, de optimistaként úgy gondoltam, hogy majd valami úgyis kisül belőle. Azt hiszem egész hamar megértettem és felfogtam, hogy mi zavart össze. Mégis a kezdeti bizonytalanság az egész olvasási élményemre rányomta a bélyeget.

A fülszöveg elolvasása után volt elképzelésem arról, hogy mire számíthatok majd. Ám óriásit tévedtem – valahogy nem azok a dolgok történtek a regényben, amire én számítottam. Ez nem is lenne baj, de valamiért engem nem kötött le annyira – mint például a sorozat első része. Ha választanom kéne, akkor azt mondanám, hogy az Elveszve sokkal jobban megfelelt az általam felállított értékrendeknek.

Történet:

Az első részben megismert kegyetlen, furfangos nyomozási ügy tovább bonyolódik ebben a részben. Dóra megtalálja eltűnt fiát, s ezzel együtt egy hatalmas terhet is a vállára vesz.

Csak a gyerekekre tudtam gondolni, és arra, hogy mennyire könnyű őket összetörni.
... és mennyire könnyű őket fölemelni is.

Fia elrablói életét vesztették, egy fekete csuklyás, óriási idegen végzett velük. A nő egyelőre nem tudja, hogy a rejtélyes álca mögött megbúvó személy az ő oldalukon áll-e, vagy sem.

Ha mindez a stresszhelyzet nem lenne elég, kiderül, hogy a nő édesapja eltűnik. Senki nem tudja, hogy esetleg elrabolták-e őt, vagy önmaga döntött úgy, hogy felszívódik.

A történet előrehaladtával fokozatosan megnyílik előttünk Dóra apjának és Dórának kapcsolata, a múltjuk. S ezek segítenek nekünk abban, hogy pár kérdéses helyzetet tisztábban lássunk és tudjuk azt is, hogy mivel állunk szembe szereplőink oldalán.

Puskás munkáját ott hagyva, Dórával tartott a kis szigetre. Arra a szigetre, ami egy időre az otthonuk lesz.

Dóra az első részben megismert, két fiatal hacker srácot is magával hozta a fia megtalálására. Ezen a helyen nem kell tartaniuk másoktól, hogy valaki megismeri őket.

Az ügyvéd körülötti dolgok folyamatosan napvilágra kerülnek. Ezen felül Dóra milliomossá válik, s ez lehetőséget ad nekik arra, hogy folytassák a keresést. Sikerül neki megtalálni az édesapját? Megtudhatja, hogy mi az az Aranykör és kik (voltak) a tagjai?

(..) vajon ki lehet-e lépni egy körből, amelynek tagjai az ország felső vezetőiből kerülnek ki. Egy körből, ami úgy monopolyzik gyárakkal és vállalatokkal, ahogy más reggelente fölveszi az ingét. Egy körből, amelynek tagjai a kezükben tartják az éjszakai életet, a valuta- és drogpiacot, és a kezükön megy keresztül minden, ami ebben az országban történik.

Úgy néz ki, hogy a feltűnések elkerülése végett meg kell változtatni az identitásukat. Más névre, más kinézetre van szükségük – főként mivel Budapestre kell utazniuk.

Miután hazaértek egyre több minden kezd derengeni szereplőink tudatában. A kérdéses paktumhoz kötődő információáradatot és Dóra édesapját is így találják meg.

Minden egyes lépésért küzdeniük kell, minden darabka összeillesztéséhez önmagukon felül kell teljesíteniük. Közben Puskás és a nő között kibontakozó szerelem kezd kiteljesedni. Felfedezik önmagukat és egymást is.

A mű vége tragikus véget érhet. Azonban, ahhoz hogy megtudjuk ez bekövetkezik-e, kezünkbe kell venni a könyvet. S hogy Dórának sikerülhet-e megmentenie a szeretteit, mielőtt a feje felett szálló démonok lecsapnának?

Amikor azt gondoljuk magunkról, hogy a végsőkig képesek vagyunk elmenni a családunkért, vajon komolyan gondoljuk? Vajon képesek lennénk felrúgni mindent, megbántani és befolyásolni azok életét, akiket a legjobban szeretünk? Képesek lennénk akár ölni is, ha a szeretteink, a családunk élete ezen múlna?

Összességében:

A Keresés című regény tele volt rejtélyekkel, megoldandó helyzetekkel. Hidasi Judit ebben a regényben lehetőséget ad nekünk arra, hogy a szereplők szemén keresztül – vagyis velük együtt – megtaláljuk az elveszett édesapát és felfedjük az Aranykör tagjait.

Mindent összevetve nem volt rossz regény, bár én nem voltam teljesen megelégedve. Azt gondolom, még lehetett volna fokozni és finomítani rajta. Össze lehetett volna rakni még jobban, s ezzel, sokkal lendületesebbre és élvezetesebbre megalkotni a történetet.

Ám ettől függetlenül meg fogok próbálkozni Juditnak egy másik alkotásával is. Hiszen lehetséges az, hogy csak én vágytam túl nagy dolgokra ebben a regényben – talán nem kellett volna.

92146430_521453178570082_837503440010608640_n.jpg

Fülszöveg:

Az ​Elveszve című regény, csak a bűntény felderítésének első lépése volt. Rengeteg rejtély maradt, amit Dórának és segítőinek meg kell fejtenie.

A lebilincselően izgalmas thriller második részében az ügy tovább bonyolódik, és szép lassan rájövünk, hogy valójában nem is sejtjük, hogy mi áll a háttérben…

A történet kezdetén, azon a távoli szigeten hőseink feje fölött egyre több viharfelhő gyűlik.
Meg kell oldaniuk a rejtélyt, hogy mi történt Dóra édesapjával, és hogy egy negyven évvel ezelőtti paktumnak mi köze van a gyerekek eltűnéséhez.
A mindig váratlan helyzetekben feltűnő kegyetlen, fekete ruhás férfi úgy tűnik az egész ügy kulcsa lehet, de az még mindig nem követhető, hogy segíteni, vagy hátráltatni akarja-e az ügyet.
Hogyan tud folytatódni egy nyomozás egy távoli szigeten, ahol váratlanul bukkan fel mindenki, és az ügy egészen új fordulatot vesz?
Dóra és Puskás nyomozó kibontakozó szerelmét beárnyékolja egy politikai összeesküvés is, amelynek szálai a legbefolyásosabb emberekig vezetnek.

Létezik, kiút, amikor egy egész ország rendőrsége a nyomodban van?

Hidasi Judit, Elveszve című könyv szerzőjének folytatása egy anya lelkének mélységeibe vezet minket.

(Álomgyár kiadó, 2019)