Sienna Cole: A köd után

 img_20191222_170025.jpg

Sienna Cole-tól eddig négy könyvet olvastam – az ötödik, a Reményszimfónia az elolvasásra váró polcomon csücsül -, melyek közül egy kötet kivételével mindegyik elnyerte a tetszésem.

A Négyszáz nap szabadság című regényt pont azért kedveltem meg, mert különleges történetet dolgoz fel és egy szokatlan világba repít el. Az Elmejáték egy fontos üzenetet közvetít az olvasó felé, egy nyers és kegyetlen köntösbe csomagolva. A köd után egy egyedi, fantasztikus történetvezetéssel felruházott mű.

Régóta szerettem volna elolvasni, mert számos pozitív visszajelzéssel találkoztam az olvasmánnyal kapcsolatban – úgy érzem, hogy érdemes volt belecsöppennem ebbe az alkotásba, mert olyan pillanatokat okozott, amiket kevésszer élek meg mostanában. Hol imádtam a történetet, hol gyűlöltem – de mindenképp erőteljes érzelmeket váltott ki belőlem.

Az élet legtöbbször nem jelzi előre a nagy fordulópontokat. Hirtelen jönnek, mint egy elsöprő erejű detonáció, és magukkal sodornak mindent, ami addig biztos volt. 

Az írónő előző regényéből megismert Mike Marshall nyomozó az, aki kiemelkedő szerepet kap ebben a műben. Újra az ő csapatában játszunk, és az ő oldalán kell megoldanunk egy szövevényes ügyet.

A történet több idősíkon és több szálon ível át. Olyan összhangban és harmóniában tárja elénk – olvasók elé – az eseményeket, amik már-már morbidnak és hihetetlennek tűnnek ebben a zsánerben.

A Csendes óceán partján egy női holttestre bukkannak, ami több elemében is gyilkosságra utal. Azonban a játszma akkor veszi kezdetét, amikor több hullára is rátalálnak – mely közül némely már bomlásnak indult vagy nagy mértékben megroncsolódott. Hiszen mindez azt jelenti, hogy a sorozatgyilkos már hosszabb ideje szedi az áldozatait, csak eddig fel sem tűnt senkinek.

Marshall nyomozó kapja az ügyet, aki céljául tűzi ki a gyilkos elkapását. Megpróbál a saját észérvei és nyomai vonalán elindulni, azonban a nyomozásba bekapcsolódik egy FBI-os is - Nelson ügynök-, aki megpróbálja főhősünk figyelmét felkelteni arra, hogy eddig hamis irányba kereste a gyilkost.

Hamar felüti a fejét az a tény, hogy talán a keresett személy ott ténfereg az orrunk előtt, csak eddig nem vettük észre. A gyilkos megfontoltan, profin dolgozik és legalább két lépéssel az igazságszolgáltatás előtt jár. Játszadozik velük, akár a macska az egerekkel. Nem lehet tudni, hogy mikor kapja el egy hatalmas hullám a Ködembert, ami minden mást maga alá temet.

A nyomozóknak több ügyet is fel kell tárniuk és meg kell érteniük, mire az elkövető közelébe juthatnak. Hamar kiderül, hogy egy furfangos elme játszótársaivá váltak, mely évek óta húzogatja már a marionett zsinórjaikat.

Marshall és Nelson kezdetben nem szívesen töltik együtt az időt, azonban eljön az a pont, ahol már csak a másikra számíthatnak és bízniuk kell egymásban. Ahhoz, hogy elkapják a gyilkost, össze kell dolgozniuk és egymáshoz kell csiszolódniuk. Észre kell venniük mindazt, ami az orruk előtt játszódik.

Sikerül idejében elkapni a gyilkost? Ki az, aki ennyire bravúros zseniként megvezeti szereplőinket? Mikor ér véget a játszma?

,, A fájdalom azt jelenti, élek. "

Élveztem a könyv minden egyes oldalát, mert mindig annyi információmorzsát ejtett el nekünk az írónő a mondatok rejtekében, ami eléggé felébreszti bennünk az izgalmat, hogy még inkább meg akarjuk tudni a történet végkifejletét. Nem éreztem unalmat, mély zuhanást vagy bármi negatívat a mű folyamán. Sodródtam, izgalomba ütköztem és haladtam részről részre egyre nagyobb érdeklődéssel!

Sienna Cole stílusát a kezdetektől fogva imádom, mert olyan elemeket és sajátosságokat visz a történeteibe, amik csak még inkább letehetetlenné teszik a könyveit. Lehengerlő, lelket szaggató mű, amit az írónő mindent elsöprő köntösbe bújtatott számunkra!

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szívesen olvas krimiket! Mert Sienna Cole jött, alkotott és felborzolta az ember kedélyeit, hogy aztán legyen mit nyugtatnia az utolsó oldalakon!

 picsart_12-22-05_09_55.jpg

Fülszöveg:

San Francisco monoton hétköznapjai felbolydulnak, amikor egy fiatal nő megcsonkított holttestére bukkannak a Csendes-óceán partján. Az első halottat hamarosan még több követi, és Mike Marshall nyomozó számára világossá válik, hogy egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a város környékén. Amikor azonban belekezd az ügy felderítésébe, még sejtelme sincs arról, hogy kivel vagy mivel áll szemben. A gyilkos több lépéssel jár a nyomozócsapat előtt, és tökéletesen eltűntet maga után minden bizonyítékot.

Amikor az FBI profilozója, Wade Nelson különleges ügynök is bekapcsolódik a nyomozásba, váratlan és megdöbbentő fordulatok következnek be: kiderül, hogy a gyilkosságok térben és időben is jóval messzebbre nyúlnak a vártnál.

Talán mindeddig téves úton jártak? Talán nem is a megfelelő gyilkost követték? Vajon a hosszadalmas kihallgatások során már találkoztak a valódi tettessel, majd tovább üldözték a „Ködember” névre keresztelt fantomot?

Egy sokrétű és minden ízében kegyetlen játszma veszi kezdetét, ami tíz évvel ezelőtt kezdődött egy véletlen találkozással. Mike Marshall ismét szembesül azzal, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a gonoszt ott kell keresnie, ahol a legkevésbé számít rá.

Sienna Cole a Lefelé a folyón című pszichológiai dráma és az iskolai erőszak témáját körüljáró Elmejáték után egy újabb lélekfacsaró és sokkoló rejtély megfejtésére invitálja az olvasót.

(Álomgyár, 2019)

Címkék: Könyv, Regény, zs:krimi