Jud Meyrin: A múlt bűnei

screenshot_20191104_193545.jpg

 Mindig is a romantika zsáner kedvelőjének tartottam magam, ezért örömmel vetettem bele magam Jud Meyrin regényébe – annak ellenére – hogy tudtam –, ebben a könyvben nemcsak a szerelmi műfaj játszik szerepet, hanem mellette a kaland és a krimi is előkerül. Azonban (szerencsére) a regényben főként a romantikus szál a mérvadóbb, így pár nap alatt a mű végére is értem.

Általában a kedvemtől függően választok az aktuális olvasmányaim közül egyet – amit épp olvasni kezdek. Úgy vélem, hogy A múlt bűnei című történet a lehető legjobb pillanatban talált meg, mert a lelkemnek most épp erre volt szüksége. Egy regényre, ami nem a nehezebb témájú könyvek közé tartozik – hanem a romantikus krimi elemeivel tökéletes egyveleget alkot. Egy regényre, ami hol megsimogatta a lelkem, hol megszorongatta. Egy regényre, ami megszólított és nem eresztett, egészen a végéig.

Maga a történet két szemszögből íródott, ami csak még élvezetesebbé teszi az egész művet. A regény két főszereplő köré épül – egy nőre, Fannyra és egy férfire, Alexanderre. Az ő múltjukat, jelenüket, és jövőjüket ismerhetjük meg. A sorsukat, ami néhol kegyetlenebb, néhol vidámabb. 

Történet:

Fanny tíz évvel ezelőtt elveszítette szerelmét. James egyszerűen eltűnt és senki sem tudja, hogy életben van-e még a srác, vagy meghalt – mert a holtteste azóta sem került elő. Alexander, James bátyja akkoriban megfogadta, hogy mindent megtesz azért, hogy megtalálja öccsét, vagy annak testét. Azonban van valami, ami Fanny-t és Alexander-t azóta is nyomasztja – a tragédia előtti este elcsattant egy csók közöttük, amit mindketten akartak, s még sem tudta egyik sem elfelejteni azóta. 

A legrosszabb, hogy alkalmat sem kapott jóvátenni a hibáját, még csak bocsánatot sem kérhetett. 

Amikor a közeli malomnál egy holttestet találnak, akkor Alexander újra szembe kerül a nővel. Mindketten zavarban vannak első találkozásukkor, ugyanakkor hidegen is viselkednek a másik társaságában. 

Fanny megörökölte nagyanyja egykori otthonát, melybe beköltözött és felszerelte minden csúcsszuper konyhai cuccal – hiszen ő süteményeket, kisebb harapnivalókat gyárt, amiket a közeli kávézóba és néhány más helyre is szállít. Felépített egy életet, amely az ’azután’-ról szól. 

Minden felkavarodik, amikor több titok is nyilvánosságra kerül. Alexandernek, Fanny segítségére van szüksége – de nem csak a nyomozásban, ami még inkább megbolygatja a szálakat. 

Újra előkerül James ügye, ami a két szereplőnkre tekintettel, ambivalens érzelmekkel jár. Hiszen Alexander mindig is szimpatizált a lánnyal, azonban öccse egykori barátnőjeként tabuként kellene gondolnia rá – de nem tud. Fanny olyan vonzalmat és szenvedélyt vált ki a férfiból, amelynek hála kezd leolvadni a férfi arcáról az évekkel ezelőtt feltett maszk. Mert magára öltött egy álarcot, ami alá senkit nem engedett be, hiszen a munkájából adódóan nincs különösebben ideje kapcsolatba bonyolódnia bárkivel is. Ám a nő anélkül talált rést a bőre alá, hogy Alexander észrevehette volna. 

Újabb holttest, újabb kérdések, amik csak nehezítik a dolgokat. Több nyom is előkerül, azonban nem könnyű előkeríteni a gyilkost, vagy gyilkosokat. Ráadásul felmerül az a kérdés is, hogy vajon ami tíz évvel ezelőtt történt az valóban úgy volt, vagy teljesen máshogy értelmezték, akik ott voltak, és akik kutattak utána? 

Kábultan hanyatlott vissza a párnára, és már épp ismét elaludt volna, amikor a vihar egy pillanatra elcsendesedett…
…halk léptek hallatszottak kintről…
… aztán újult erővel fújni kezdett szél, ami elnyomott minden más zajt.

Jud Meyrin története a nyomozásra, a szerelemre épül. Emellett szerintem megmutatja az olvasónak azt is, hogy nem szabad a múltban történt dolgokat feldolgozatlanul hagynunk. Ami megtörtént, az megtörtént és nem változtathatunk rajta. Fel kell fognunk és el kell fogadnunk, hogy néha az érzelmeink irányítanak az agyunk helyett. 

A múlt bűnei egy regény a kitartásról, a szeretetről és az emberek közötti kapcsolatról. Egy regény a titkokról és az őszinteségről. Egy regény, ami nemcsak élvezetet okoz, de tanít is! 

Ajánlom azoknak, akik szeretik az akciódúsabb – krimisebb vonású – romantikus történeteket, mert számukra egy letehetetlen olvasmány lesz!

polish_20191103_150201028.jpg

Fülszöveg:

Egy csók, aminek meg sem kellett volna történnie, és egy tragédia, ami mindent megváltoztatott.
James, Fanny kedvese eltűnik egy viharban, és többé nem kerül elő.
Tíz évvel később a nő Ivybridge-ben, az álmos dél-angliai kisvárosban él. A múltat már réges-rég mélyen eltemette magában, egy nap azonban holttestet találnak a falu patakjában. A nyomozást Alexander, James bátyja vezeti. Fanny azóta a végzetes, tóparti este óta nem látta a férfit, mégsem tudta elfelejteni őt és a csókjukat. Alexander felbukkanása pedig mindent felkavar.
Alexander is sóvárog Fanny után, de küzd az érzés ellen. Próbál inkább a szövevényes ügyre koncentrálni, ami egyre veszélyesebbé és személyesebbé válik. Meg tud küzdeni Fanny és Alexander a gyilkossal, aki jóval közelebb van hozzájuk, mint hitték? Megbirkóznak az egymás iránti, ellentmondásos érzéseikkel?
Vagy a múlt végleg tönkreteszi a jövőjüket?

(Magnusz kiadó, 2019)