Szelle Ákos: Sebek ​a falon

img_2944.jpg

Amikor az Animus Kiadó oldalán megláttam ezt a könyvet, kicsit gondolkodóba estem. Talán azért, mert a Skandi krimiknek van egy jellegzetessége, amit nehéz elképzelni egy Magyar író tollából. Azonban győzött a kíváncsiságom, de leginkább az, hogy a Kiadó által képviselt könyvek eddig szinte soha nem okoztak csalódást. Most sem volt ez másképp.
Mindenképpen figyelemreméltó alkotás Szelle Ákos: Sebek a falon című könyve. A hátoldalon feltüntetett „skandináv krimik hátborzongató hangulatát idézi” szöveg tökéletes, mivel a történet nem teljesen a skandi krimik csoportjába tartozik, mégis van egy hasonló, sötét atmoszférája.
Az író nem félt olyan témához nyúlni, amivel megoszthatja az olvasókat. Természetesen lehetne struccpolitikát is játszani, mert mennyivel könnyebb a homokba dugni a fejünket, mint észrevenni a világ folyamatos torzulását, elfajzását. Igen, Szelle Ákos erősen megkérdőjelezi az emberi jóságba vetett hitünket, és egy olyan úton vezet bennünket végig, ami letaglózó és kíméletlen.
Ha csak a saját érzéseim nézem, nem is igazán tudok napirendre térni felette – persze az is közrejátszik, hogy a történet Magyarországon játszódik, és valamiért mindig az van a fejembe, hogy ezek az esetek csak máshol, más országokban történhetnek meg. Sajnos én is képes vagyok homokba dugni a fejem, de ideje szembenézni azzal a ténnyel, hogy a fertő mindenhol jelen van.

Történet:

A történet főszereplője egy fiatal férfi, Kroszner Barnabás, akinek van egy csodás felesége, aki éppen terhes. Van egy viszonylag jó munkája, amivel – bár nincs megelégedve – eléldegélnek.
Krosznernek nem volt egyszerű élete. Nagyon korán, szinte még gyerekfejjel kellett felnőnie és küzdenie az életéért. Első emlékei az apjával kapcsolatosak, ahogy a bokájánál fogva lógatja és veri. Az anyja semmit sem tesz, némán tűri, hogy egyszem fia állandó bántalmazásnak van kitéve. 13 évesen kerül ki ebből a gyötrő családból és több intézetben is megfordul. Majd hajléktalanként tengődve, állandó drog hatása alatt állva éli mindennapjait. Egészen addig, amíg meg nem ismeri Tamarát, a feleségét. A nő szinte semmit sem tud Kroszner fiatalabb éveiről, illetve arról is csak keveset, amit kisfiú korában el kellett viselnie.

Barnabás retteg attól, hogy előtör belőle az apja, hogy olyanná válik, mint ő. Fél, ha megszületik a gyermeke, akkor nem lesz képes úgy szeretni, ahogy az egy apától elvárható. Sötét gondolatainak az sem kedvez, hogy a munkahelyén történnek olyan incidensek, amik által állandó kétségek gyötrik, de leginkább az anyja az, aki újra előhozza elméjében a sötét démonokat. Egy telefonhívás az anyjától és máris a saját agya által kreált börtönbe kerül.

Próbál továbblépni, nem gondolni a hívásra, azonban egy újabb telefonhívás miatt kénytelen a régmúlt időket újra élni. Anyját, valaki brutálisan megkínozta, majd megölte. Kroszner nem igazán sajnálja, sőt, eleinte úgy van vele, hogy talán ez volt az utolsó szál, ami összeköti a múltjával, csak hogy ez nem ilyen egyszerű. Le kell utaznia Verkénybe, szülőfalujába.
A szülőfalujába, amely annyi borzasztó emléket hoz felszínre, a szülőfaluja, amelyet minden porcikájával gyűlöl. Ha mindez nem lenne Krosznernek elég, még egy balhéba is belekeveredik, pedig éppen csak megérkezett. És ez még csak a kezdet…..

Rigó István, Verkenye rendőre, értetlenül áll a helyzet előtt, ami kis városkájában történik. Ez az unalmas hely, ahol szinte semmi sem történik, egy héten belül már két gyilkosságot könyvelhet el. Ráadásul Rigó nem nyomozó, de igazából még a neki járó rendőri tiszteletet sem kapja meg. Nem csoda, a maga 164 centis magasságával és 65 kilójával nehéz őt fenyegetésnek tekinteni. Azonban Rigó próbál helytállni és a maga logikájával kisilabizálja, hogy Krosznernek biztos köze van a dologhoz. Egy dologgal viszont nem számolt: bárki is a tettes, nem áll meg két gyilkosságnál.

Mi történt a múltban? Ki az, aki gyilkolni kezdte Verkenye lakóit és mi motiválja?

Összességében:

A könyv felépítését tekintve, két részre osztódik. Az első fele leginkább Kroszner múltját és félelmeit mutatja be, illetve azt, hogyan próbál boldogulni az életben. Itt leginkább a lassú tempó dominál, hisz ahhoz, hogy megértsük a végét, a történtek miértjét, mindenképpen szükséges ez a fajta dinamika. Onnantól fogva, hogy Kroszner elutazik szülőfalujába – ami már azóta város lett  –, felpörögnek az események és oldalról oldalra csak kapkodjuk a fejünket. Azokra a kérdésekre – amelyekre olvasás alatt felötlöttek bennem –, olyan válaszokat kaptam, amire abszolút nem számítottam. Erős intenzitású cselekmények, amelyre szerintem senki sem tud felkészülni.
Szelle Ákosra érdemes odafigyelni, első könyve a Sebek a falon, egy roppant erősre sikerült pszichológiai thriller, ami kellően mozgatja meg a magyar olvasók lelkivilágát.  
img_2946.jpg

Fülszöveg:

Kroszner Barnabás élete látszólag sínen van. Szép családi házban él feleségével, aki gyermeket vár. A férfi egykori zűrös, drogokkal és nélkülözéssel teli életét is maga mögött hagyta. Egy nap azonban hívást kap a rendőrségtől. Édesanyját, akivel évek óta nem találkozott, brutálisan megkínozták és megölték. Kroszner a szülőfalujába, Verkénybe megy, hogy elrendezze az ügyeket. Nem is sejti, hogy ez egy pokoli utazás kezdete.
A faluban mindenki furcsának tűnik. Rigó őrmester képtelen ellátni a feladatát. Fazekas atya folyamatosan vérbosszút kiált a misén. És Kroszner maga is különösen viselkedik: szinte hidegen hagyja saját édesanyja halála.
Verkény mintha meg lenne átkozva. Egyre kegyetlenebb gyilkosságok követik egymást. Vajon a mészárlások között van összefüggés? Mi lehet az a láthatatlan szál, ami összeköti az áldozatokat? És mit üzen a múlt?
Szelle Ákos pszichothrillere a skandináv krimik hátborzongató hangulatát idézi.

  • Animus Könyvek
  • 312 oldal
  • Kötés: füles, kartonált
  • ISBN: 9789633246870
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2019