Vámosi Kira: Ne csukd le a szemed!

67743872_218150709105119_8677159708424929280_n_fotor.jpg

Vámosi Kira egy fiatal, első könyves szerző, Ő keresett meg és ajánlotta regényét számunkra. Így került kezeim közé a műve, melyhez bevallom kicsit kétkedve kezdtem hozzá. Azonban ehhez az írónőnek vagy a könyvnek semmi köze nem volt, csupán nem feltétlenül szívlelem a horrorisztikus elemeket egy-egy műben, emellett a műhöz közvetlenül kapcsolódó szellemvilág sem áll közel hozzám.

Hogy mégis miért vállaltam be akkor?
Mert úgy érzem, hogy az olvasónak igenis néha szüksége van arra, hogy kilépjen a komfortzónájából és valami újba, másba merüljön bele. Emellett nem titok, hogy személy szerint én szeretek új íróktól olvasni, mert az ő esetükben sokszor a legelső történetnél eldönthető, hogy van-e benne elég kurázsi ahhoz, ami az írói világban rá vár, vagy csupán szárnyait bontogatja sikertelenül. Természetesen nem az én tisztem eldönteni, hogy melyik író melyik kategóriába tartozik, de vallom, hogy az esélyt mindenkinek meg kell adni.

Az érzéseim úgy hevernek a földön, mint egy kicsavart lélek. Semmi értelmét nem érzem annak, hogy most létezzem. Borzasztóan fáj.

A közvélemény talán még inkább a kritikákra ugrik, mintsem az ajánlókra. S mivel mi az esetek nagy részében a könyvek pozitív dolgait vesszük előtérbe, így eme alkotás esetében is főként a jó és számomra kiemelkedő dolgokat vettem előtérbe. Azonban, most talán kicsit nyitottabbnak és széleslátóbbnak kellett lennem ahhoz, hogy észre vegyem a történetbe szőtt pozitívumokat. Mielőtt megijednétek voltak benne, csupán engednem kellett a regénynek és be kellett fogadnom minden egyes hibájával együtt.

Amit a Ne csukd le a szemed! kapcsán elsőként szeretnék megemlíteni, hogy a borító teljes mértékben megbabonázott. Annyira ijesztő - és tökéletesen tükrözi a regényben szereplő lány elméjét. Mert én úgy láttam, hogy sokkal inkább Naomi lelke és szellemi mivolta jelenik meg, nem pedig a valódi megtestesülése.
S pont a külcsín összhatása az, ami felhívja az olvasó figyelmét a lapokba rejtett történetre és közelebb viszi az olvasót a fülszöveg megismeréséhez is.

A fülszöveg maga szerintem elég információt szolgáltat, az olyan olvasóknak, akik nyitottak a paranormális, és horrorisztikus történetek megismerésére.

Gondolkozok az élet nagy dolgain, aztán a semmin, igazából nem tudok gondolkozni, nem akarok semmi mást, csak bámulni a tejszínhabos mese-kék eget, és a nyakamtól a karomig érezni a szellő finom érintését. Csak lenni, de nem létezni, elmélkedni, de nem élni, lélegezni, de levegőt sem venni. Érezni, de nem tapasztalni, szeretni, de nem szerelmesnek lenni. Tudni, de nem akartam a dolgok tudatában lenni.

A történet főszereplője egy fiatal, barátai és iskolája körében népszerű lány, Naomi. Az első pár oldalon tanúi lehetünk annak, ahogy a lány élete darabokra törik, hiszen édesanyja közli vele, hogy elköltöznek. Ezzel nem is feltétlenül lenne baj, de az otthonváltás gyorsasága megdöbbentőnek tűnik, hiszen már másnap elhagyják akkori otthonukat.

Naomi teljesen megrökönyödve fogadja ezt a hírt, hiszen a következő hétvégére már egy kihagyhatatlan bulit hirdetett a közösségi oldalán, amire számos pozitív visszajelzés is érkezett. Mindezt – a költözés fényében - le kell mondania, s ez népszerűsége csorbára válhat. Emellett egy teljesen új városban, új helyen kell a nulláról felépítenie mindent. Idegen emberek közé csöppen, akik már az első iskolai napokon kirekesztik őt és cinikusan bánnak vele. Ami az ő lelkén egy újabb sebet ejt.

Nem beszélve arról, hogy az új házban megmagyarázhatatlan dolgok történnek – egy újabb adag, ami kikezdi a lány elméjét. Éjszakánként mintha lenne valaki a lakásban. Olyan helyzetek törnek felszínre, ahol a paranormalitás jelenléte már nyilvánvalóvá válik.

Nem találok különbséget a valóság és fiktív képzelgés között. Eltűnik a határvonal, és homály fed mindent.

Az édesanyja, a legjobb barátnője, sőt a nagymamája is több ilyen eseménynél ott van. Ők még sem látnak realitást a szellemekben és ezt a lány értésére is adják.
Ám a mű során egyre inkább látszik a furcsaságok valódisága, s nemsokkal később a lány rábukkan a dolgok nyitjára. Azonban mire erre a pontra jut, kételyek merülnek fel Naomi beszámíthatóságára, józan eszére is.

A regény során pont ez lesz a fő kérdés, hogy a lány képes megbirkózni mindezzel, vagy az elméje elborul, s a józansága azelőtt mondja fel a szolgálatot, mielőtt tehetne valamit?

Naomi nem ápol jó kapcsolatot az édesapjával, hiszen az folyton dolgozik, és szinte jelen sincs lánya életében. A lány az édesanyjával szinte legjobb barátságnak tűnő viszonyban van. S mindez a mű során ki is ütközik, érezzük a lány kapcsolatát a szüleivel, ami sokszor áll ellentétben egymással.

A műben a horror és a paranormális jelenségek keverékén kívül a szerelem is megtalálható. Naomi szerelmes lesz egy srácba, de ezt mindenki előtt titkolja, azonban egy véletlen folytán közel kerül hozzá. Ezután az események már sorra követik egymást, míg a köztük levő kapcsolat világossá nem válik kettejük és az olvasó számára is.

Tudom, hogy Ő csak játszadozni szeretne, miközben az én szívemnek minden pillantása egy dobbanás.

Vámosi Kira regénye sokrétű, bár nagyrészt a szellemek valódiságára helyezi a hangsúlyt. Úgy vélem az írónő hitelesen fogalmazta meg a keményebb, hihetetlennek tűnőbb részeket. Ennek ellenére mindenképp fontos kiemelni, hogy még van hová fejlődnie.
Azonban személy szerint úgy gondolom: Kirában benne van a potenciál a letehetetlen regények megvalósításában. Így én eme ajánlóm vége felé érve mindenképp szeretném biztatni a folytatásra, s izgatottan várom a történet következő részét is.

Összességét tekintve számomra pozitív olvasási élményt nyújtott, felélénkítette az érzékeimet és egy másabb világba kalauzolt. A negatívabb hatást a regényben található néhány dőlt szó váltotta ki számomra, emellett a kissé túlzott realitástól való elrugaszkodás is fokozta, ami a regény műfaját tekintve nem is lenne gond. Ám egy-két pontnál úgy éreztem, hogy a talaj elhagyása kicsit túlzottá válik és néhány mondatban, mintha kissé erőltetett lenne, amit Naomi lát.
Azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a mű olvashatatlan.. Sőt ezen kívül semmi másra nem panaszkodhatok vele kapcsolatban. Szerintem hozta azt a szintet, ami egy első történet kiadását tekintve elvárható.

A Ne csukd le a szemed! című művet szeretném ajánlani a horrorisztikus elemeket és paranormalitást kedvelő olvasóknak, esetleg azoknak, akik nem riadnak meg attól, hogy egy új vagy esetleg másabb világ felé nyissanak. Mert ehhez a regényhez szükség van befogadni akarásra és kilépésre a komfortzónán kívülre.

(..) nem a gondolataim vezérelték az érzéseimet, hanem az érzéseim irányították a gondolataimat. Fájdalmas valóság.

67626610_645703629278110_4527027849336455168_n_fotor.jpg

Fülszöveg:

A ​népszerű, fiatal Naomi elköltözik családjával régi otthonuktól egy távolabbi városba, addigi életüket feladva, a tökéletes jövő reményében. Az új iskolában rendszeresen bántják, lenézik, az új házban töltött minden perc rémálom számára, a kiutat nem találja, depresszió kínozza.

Megismer egy fiút, aki szereti anélkül, hogy harcolnia kellene érte. Szenvedélyes éjszakák, forró szexuális kalandok, megcsalás, kósza csókok, túlfűtött vágyak.

Az új környék elhagyatott, mintha mindenki halott lenne, csak a temető gondnok tűnik fel néha… Valóban? Vagy csupán csak a képzelet szüleménye?

Szokatlan dolgok történnek a házban, elsuhanó árnyak, furcsa zajok, ajtócsapódás, merész álmok, könyörtelen megpróbáltatások. Véres lábnyomok, sötét erdő, elhagyatott sírkövek, ismeretlen hívások éjjelente. Naomi nyomozásba kezd.

Senki nem hisz neki, nyugtatókkal próbálják csillapítani elméjét. A helyzet egyre rosszabb lesz, kórházba kerül, de tudja, vissza kell mennie a házba, hogy megmentse családját.

Kérdés az, hogy túléli – e, a házban töltött időt ép ésszel, vagy beleőrül és elveszít mindent.

(Magánkiadás, 2018)