Sharon Bolton: Halj ​meg kétszer!

img_0477.jpg

Sharon Bolton előző könyve: Az egyikünk hazudik, már sok emberrel megismertette az írónőt. Izgalmakkal és cselszövésekkel teli fordulatok,- amelyek a Halj meg kétszer! című regényéből sem hiányoznak. Most megjelent könyve tökéletesen bemutatja, hogyan is verjük át az olvasót, nem egyszer, nem kétszer. Leesett állal figyeltem a cselekmények kibontakozását, amelyre egyszerűen nem lehetett számítani.

Több szálon futó, fokozatosan építkező történet, amely visszavezet bennünket a múltba, így ismerjük meg Izabella és Jessica történetét. Megtudjuk, miért vonult zárdába olyan fiatalon Bella, testvére legnagyobb bánatára. Mi az, ami után Jessica olyan elszántan nyomoz, ami nem hagyja nyugodni. Gyerekkoruk mozzanataiba láthatunk betekintést: hogyan cseperedtek fel és változtak meg a körülmények az életükben.

A történet pörgése változatos: erős kezdés, - amivel az olvasót tényleg megfogja -, ezután megkapjuk számtalan miértre a válaszunkat, a végéhez érve pedig döbbenet-döbbenet után. Bolton megsorjázza az olvasót, kicsit hagyja, hogy gondolkodj, töprengj, de aztán már nem hagy időt semmire, nem kímél. Pszichológiai thriller és krimi keveréke, amellyel számomra ismét megmutatta, milyen bravúrosan képes az orromnál fogva vezetni.

 img_0476.jpg

Jessica és Izabella, a testvérpár, egy hőlégballonos utazáson vesznek részt, amit Bella kapott a negyvenedik születésnapjára. Azonban a kaland egy rémtörténetté fajul. A 13 utas szemtanúja lesz, ahogy egy férfi vadászpuskával követ egy fiatal lányt, akit,- miután elkapott -, kővel ver agyon. A pilóta azonnal megpróbálkozik a gyors felszállásra, hogy eltűnjenek onnan, azonban a férfi már emeli is a puskát. A pilóta meghal, a ballon elszabadul. Embert próbáló küzdelem veszi kezdetét a még megmaradt 12 utas között, nem sokkal később pedig már csak egyikük marad életben. (Ezt a fülszövegben is olvashatjátok, nem spoilereztem.)

A történet innen veszi igazán kezdetét, hisz a megmaradt egyedüli túlélő, Jessica Lane-nek menekülnie kell. Nem fordulhat senkihez. Sem a rendőrséghez, sem az orvosokhoz. Súlyos sérülései vannak, amely következtében hallucinációi támadnak és holtak kísérik útját. Miatta történt minden – legalábbis ő teljesen megvan erről győződve – és tudja, hogy a férfi a puskával követni fogja, nincs más megoldás, mint a bujdosás.

Mesélje el, hogy valaki megakarta ölni, és újra próbálkozni fog, ha megtalálja? Mesélje el, hogy miatta zuhantak le?

Patrick Faa, a gyilkos, akinek legnagyobb szerencsétlenségére „munkája” alatt, egy hőlégballon tűnik fel az égen, ahonnan több ember is mobillal fényképezi őt. Tudja, hogy nem maradhatnak életben, azok után, amit láttak, semmiképpen sem. Üldözőbe veszi a ballont. Miután megbizonyosodik afelől, hogy 12 halott van szétszóródva a parkban, elindul haza. Otthon nem veszik jó néven, hogy esetleg maradhatott egy túlélő, így Pat-nek el kell indulnia egy újabb vadászatra. Nem lesz egyszerű dolga, - miután kiderítette az egyetlen túlélő nevét -, rájön, hogy egy rendőrrel van dolga.

Patrick megtanulta, hogy udvariasan és óvatosan bánjon velük. Nem volt értelme megijeszteni őket, hogy ellenségesen viselkedjenek. Akkor csak keményebben küzdenének.

Az ügyet Ajax Maldonado felügyelő kapja, aki mindent bevet, hogy kiderítse, mi történt ezen a kalandtúrán. Szinte alvás nélkül dolgozik, nyomoz. Azonban vannak helyzetek, amikkel ő sem tud mit kezdeni, eljön az a pont, ahol már végérvényesen menthetetlen a helyzet.

Ajánlom mindazoknak: - akik szeretik a pszichológiai thriller és a krimi keverékét.

                                          - akik szerették Sharon Bolton első könyvét.

                                          - akik szeretik, ha egy történet több szálon építkezik.

                                           - akik szeretik megjáratni az agyukat olvasás közben.

 

img_0479.jpg

 

Fülszöveg:

Ragyogóan indul hajnalban a léghajós kirándulás az angol táj fölött. Ám a tizenhárom utasból nemsokára csak egyvalaki marad életben. Éppen az, aki szemtanúja volt egy kegyetlen gyilkosságnak, amelyet akkor követtek el, amikor a léghajó ellebegett a szörnyűség fölött.

JESSICA LANE. A túlélő szemtanú. A nővérének szánta születésnapi ajándékul a kirándulást. Tényleg minden hátsó szándék nélkül választotta a különleges meglepetést?
AJAX MALDONDANDO. Az eljáró nyomozó. A férfi még soha ennyire elszántan nem fogott hozzá egyetlen ügyhöz se. Vajon milyen magánéleti szálak mozgatják?
PATRICK FAA. Az elvetemült gyilkos. De kit ölt meg, akinek eltűnését senki nem jelenti a rendőrségen?

És legfőképp: milyen ördögi játszma, milyen sötét erő hozza egyetlen történetbe ezt a három embert? Hiszen semmi közük nincs egymáshoz. Vagy mégis?

Kiadó: Lettero Kiadó

Fordította: Daróczi Péter

Oldalak száma: 400

Kiadás éve: 2019

Kötés típusa: puha