Stephen King (Richard Bachman) A ​hosszú menetelés

 

img_0328.jpg

Ajánló:

Számomra az egyik legkiemelkedőbb mű Stephen King tollából. Egy igazi mestermunka, ami nagy valószínűség szerint többször is lekerül a polcról, hogy újra olvassam. Remekbe szabott történet, ahol szerepet kap a diktatúra, a legális gyilkosság, mindez egy disztópikus világban.

 Már a könyv elején megkapjuk az alaphangulatot, amikor megismerjük a tizenéves fiúkat, a habitusukat, illetve azt, ki hogyan áll a meneteléshez. Köréjük és a feladathoz épül az egész történet cselekménye és végkimenetele.  A hosszú menetelés egyik legfontosabb összetevője a nyomasztó helyzetek, a haláltól való félelem, a menekülés és annak következményei.

Maga a történet egy későbbi Amerikában játszódik ahol nem sok kiugrási lehetőség van a fiatalok körében. Egyetlen lehetőség a meggazdagodásra: a hosszú menetelés! Ezt minden évben megrendezik, és száz fiú indulhat. A tét nem kevés. Konkrétan az életük. Aki lemarad, vagy a megadott pihenő időt túllépi, vagy összeesik, azt a katonák azonnal kivégzik. Nagyon hosszú utat kell megtenniük, kevés élelemmel, kevés vízzel, esőben, hidegben, emelkedőn, göröngyös utakon, és mindezt napokon keresztül. King nagyon kíméletlenül mutatja be, hogyan lesz egy életerős emberből élőholt, aki már maga sem tudja miért indult útnak.

          „Mész vagy meghalsz, ez ennek a történetnek a tanulsága. Ilyen egyszerű.”

 Láthatjuk a menetelés során, hogyan őrülnek meg a tizenéves srácok a kimerültségtől, az éhségtől, és szomjúságtól. Egy fiú nyerhet, de vajon érdemes ezt végigcsinálni? Megéri úgy nyerni, hogy a nyertes már nem ura az elméjének? Kegyetlen és szomorú világ. Amíg kezdetben az összefogás az úr, a végéhez közeledve már állatok módjára viselkednek! Önzetlenség és önfeláldozás, kegyetlenség és immorális viselkedés az életben maradásért. Mindezt pedig egész nap élőben közvetíti a tv, hogy egy ország nézze a száz fiú kínszenvedését és halálát.

          „Új, műanyag lábam lesz, ezeket meg beteszem egy mosógépbe, és majd nézem, ahogy forognak körbe-körbe-körbe”

 A könyv főszereplője Garraty akinek nyomon követhetjük a menetelés alatt a nyomorúságát, a gondolatait, hogyan váltakozik benne az emberi és állati ösztön. Még a menetelés előtt összebarátozik McVries-el, akivel végig segítik egymást, ha valamelyik éppen feladná a küzdelmet, akkor a másik kihúzza a verem mélyéből. Persze sok más szereplőt is megismerünk, akiket eleinte talán gyűlölni fogunk, de aztán a könyv előrehaladtával valami megváltozik, megismerjük a szereplők életét, így már sokkal közelebb érezzük magunkhoz a karaktereket. Pontosan ezért lesz egyre fájdalmasabb a haláluk. Bőven elég annyit mondanom, értelmetlen halál mind. Hogy miért? Ezt már meghagyom Neked, kedves olvasó, hisz ha leírnám, az már elég erősen spoileres lenne. Azonban garantálom, hogy nem fog csalódást okozni. A könyv élvezeti értéke megfizethetetlen.

 img_0327.jpg

Elgondolkodtató és fájdalmas történet ez. Végigvezet bennünket szürreális élmények labirintusában, érzelmi kavalkádokat élünk meg miatta, de a legfontosabb: a mondanivalója. A könyv letétele után mindenki levonhatja a maga következtetéseit, mert valószínű sok különböző elmélet fog születni.

Fülszöveg:

"Ezek tényleg állatok. De mitől vagy olyan kurvára biztos benne, hogy ettől mi emberek leszünk?"

 

Amerikát totális diktatúra uralja, a renitens polgárokat különítmény hurcolja el. A tizenéves fiúk számára egyetlen kiugrási lehetőség kínálkozik: a minden évben megrendezett Hosszú Menetelés, amelyet országszerte százezrek figyelnek, és a tévé is közvetít. Száz fiú indul útnak a megadott útvonalon, amelyet gyalogszerrel, legalább négy mérföld per órás átlagsebességgel kell teljesíteni. Csak egy győztes lehet, a lemaradókat ott helyben katonák végzik ki.

Stephen King korai, álnéven írt gyöngyszeme az Éhezők viadalá-hoz hasonló, kegyetlen, kétségbeesett világot mutat be.

Kiadó: Európa Kiadó

Megjelenés:
2018.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
352
img_0329.jpg