Csabai Márk: A magányos farkas

Csabai Márktól nem ez az első alkotás, amit elolvasok. Különböző vélemények fogalmazódtak meg bennem az eddigi könyvei elolvasása után, ez most sem történt másként. Az Egy csibész naplója volt az eddigi kedvencem az írótól, amit most sem sikerült túlszárnyalni. A magányos farkas egy újabb laza, könnyed, de mégis lenyűgöző alkotás Márk tollából. Imádtam, hogy esemény dús kalandot ismerhetünk meg Cecil életéből. Sokszor fejemet fogva nevettem, amit bevallok rég éreztem egy könyv kapcsán, így még nagyobb pozitívumként fogtam fel ezt az élményt.

,, Csak forgattam a töltényt az ujjaim közt, és egyre az orosz mondata járt a fejemben: ,, Nem szokásom visszakérni, amit adtam.” Tudtam, hogy ezt az ajándékot így vagy úgy, de vissza akarom adni neki.”

A borító kivitelezése egyszerű, de mégis sokat mondó. Az író többi borítójánál is ugyanezt éreztem, de ezt szintén pozitív tényezőként tudtam elkönyvelni magamban. A mű elolvasása után biztossá vált számomra, hogy a külcsín tökéletesen párosítható a történettel, ami a lapok között rejlik.
Ám kíváncsian várom Csabai Márk legújabb regényét is, ami mintha kicsit másabb lenne legalább is fülszöveg alapján. De izgatottan állok eme alkotás elolvasása előtt is, mert az író egy olyan egyedi stílussal rendelkezik, amire szükség van a mindennapokban és sokszor jól esik kitörni a hétköznapokból az általa alakított világba.
Talán pont ezért merem ajánlani az eddigi regényeit is azoknak, akik eddig még nem olvastak tőle!

Cecil szeretne már kiszállni a gengszter létből, s ennek elkezdésére egy vacsorára vár egy gyönyörű nőt. Azonban ez a terve nem valósul meg, mert Réka érkezése előtt egy váratlan vendége lesz, aki bizony nem szarozik azzal, hogy magával vigye a srácot. A nagydarab férfi Enzohoz viszi, akinek elszámolnivalója van Cecillel egy elrontott munka miatt. Ámde a férfi megmenekül és találkozott kér Áfi Ramóntól, hiszen ő küldte rá Enzot.

,, A következő ütés után a falnál landoltam, néhány doboz bélszínen és mexikói zöldségkeveréken. Legalább a zöldségmix neve emlékeztetett valami melegebbre. A dobozban lévő fagyott vitaminbombák hangosan zörögtek, ahogy mocorogtam rajtuk, de még így is hallottam a közelben robogó vonat hangját. Megpróbáltam felállni. Nem azért, mert jó ötletnek tűnt vagy mert gond nélkül sikerült volna, hanem csak becsületből igyekeztem mindent elkövetni bravúros helytállásomért.”

Cecil kap egy lehetőséget az életben maradásra, egy újabb feladatot kap, amit Áfi rokonával Alexanderrel kell elvégeznie. Ő lesz a főnöke és neki kellesz engedelmeskedni, ám ekkor még senki nem tudja azt, hogy mi is zajlik a háttérben.
Két autót kell elhozniuk az a feladatuk, de a dolgok nem úgy alakulnak és zajlanak, ahogy ők azt szeretnék. Még nagyobb pácba kerülnek és újabb melót bíznak rájuk, mellyel szintén a saját bőrüket mentik.

,, Az élet furcsa dolog. Olyan, mint a volt feleségek. Akármit csinálsz, úgyis kibaszik veled, és csupán passzióból grasszáltat gödörből gödörbe, hiszen igazából már rég eldöntötte, hogy megszívat. Az élet iróniája, hogy szinte bármit meg lehet úszni kellő kitartással és odafigyeléssel.”

Meg kell szerezni egy amulettet egy aukción, ami elsőre nem tűnik számukra nehéz feladatnak. Ellenben amikor az akcióra sor kerül, akkor sokkal komolyabban és túlheccelve oldják meg a teendőjüket. Az amulett mellett két órával és egy nyaklánccal is gazdagodik Cecil. Csakhogy azzal nem számol, hogy ismét vásárra viszi a bőrét ezzel a túlspilázással.
Cecil a maga módján, rengeteg ólomtölténnyel oldja meg a problémákat, amik körüllengik őt. De a cselekménysorozat végét bizony ő sem így képzelte el.

,, Amúgy jó, ha tudod, mindig az ember a halálos és fenyegető másokra nézve, nem a fegyver. Hiszen pisztoly még nem sült el magától, csak ha valaki meghúzta a ravaszt.”

Fülszöveg:

Egy ​igazi férfi életében a legnagyobb kincs a család és a szeretett nő. 
De mi van, ha egyik sincs? 
Cecil, a sokat látott gengszter úgy dönt, leszámol múltjával, és új életet kezd álmai nőjével. Cecil tervez, Isten pedig végez és egyszer s mindenkorra keresztülhúzza a számításait. A múltja nem engedi és a sors súlyos kötelezettségeket és feladatot ró rá. Egy baráti és egy becsületbeli ügy után megkapja utolsó melóját, amit ha sikerrel teljesít, új életet kezdhet. Cecil és cinkosai valósággal sodródnak a pörgős kalandsorozattal. 
Vajon az utolsónak ígérkező meló meghozza a várva várt változást? 
Az élet kegyetlen, ahol tudja, megszorongatja hősünket, aki mindezen megpróbáltatások ellenére is kitart vágyai mellett, hogy normális életet élhessen, álmai nőjével az oldalán.

Csabai Márk első nagyregénye, az Egy csibész naplója alig hetekkel a megjelenése után máris kultuszkönyv lett. Ezt követte a Nem tündérmese, majd a Magányos farkas, mely Az Áfi Ramón-meló felújított és átírt folytatása, melyek akár az előzmény kötetek nélkül is tökéletes kikapcsolódást nyújtanak. Az író humora és történetszövése Rejtő Jenő írásait és Guy Ritchie filmjeit juttatja eszünkbe.

Figyelem: Igaz történetek alapján!

(Álomgyár kiadó, 386 oldal, 2018)