Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

A mű befejeztével úgy éreztem fel kell dolgoznom mindazt, amit az írónő az olvasó elé tárt ebben a regényben. Már most úgy gondolom, hogy többször a kezembe fogom még venni, mert egyszerre elszomorító és reményt keltő ez a történet. Lefoglalta a gondolataim, rabul ejtette a szívemet és egy olyan kaput nyitott ki bennem, aminek a létezéséről sem tudtam eddig.

,, Ha az ember életben akar maradni, olykor kénytelen félretenni az elveit. A túlélési ösztön mindent felülír – ezt az elmúlt napokban nagyon is megtanultam.”

Panka egy befolyásos, gazdag családból származik. Egy nap a szülei között heves veszekedés alakult ki, majd fény derült édesanyja eltitkolt barátjára. Édesapja fejvesztve elrohant akkor este. A lány nem tudja elfogadni anyja döntését és még csak belegondolni is utál abba, hogy egy másik férfi foglalja el apja helyét. Ezért úgy dönt, hogy egy nemrégiben megismert fiúhoz, Dávidhoz menekül. Bízik abban, hogy befogadja éjszakára és menedékre talál majd karjaiban.
Álmában sem gondolta volna, hogy amit a hírekben hall az valóssággá válhat és saját bőrén tapasztalhatja meg. Dávid lakására két nem várt vendég érkezik, akik a fiútól pénzt követelnek, ám mivel csak egy töredéke van meg ennek, így Pankát magukkal viszik biztosítékként.

,, Nincs rajta más, csak szomorúság, fáradtság, fájdalom, és ebben a pillanatban legalább harmincötnek tűnik. Pontosan tudom, hogy amit most tesz, azt csakis értem teszi. Hogy megmeneküljek. Ha nem segít rajtam, ez a nagydarab szemét maga alá gyűri a testem, és széttép.”

Panka teljesen összetör, fel sem tudja fogni, ami vele történt. Burek és Szotyola egy kis rácsos lakásba viszi a lányt, ahol megismeri Miát. Mia nyírségi lány, aki a testét árulja. Ő választotta ezt a lehetőséget, mert más kiutat nem talált abból a helyzetből amibe élt, és amibe beleszületett. Szegény családban nevelkedett, apja alkoholista volt, anyja beteg. A testvéreinek muszáj ételre pénzt küldenie, más választása nincs.

Panka nem érti Mia hogy tudja ezt csinálni. Nem zavarja sem a bezártság, sem az amivel foglalkozik. Csinálja, mert így kell tennie!
Ám Mia felismeri a lányban a félelmet, a szűziességet és a tisztaságot. Szinte tombol benne az a gondolat, hogy meg kell védenie és meg kell szöktetnie Pankát. Oszkár, a fővezér külföldre akarja adni sok pénzért a gazdag családból származó lányt. Így mielőbb cselekedniük kell!

,, Mi most összekapaszkodva fekszünk egy sírgödörben. Együtt kell maradnunk, hogy képesek legyünk kimászni onnan.”

Az elgondolásuk sikerrel jár, de egyikőjük sem számít arra, hogy beüt a mennykő és nemcsak Pankának, de Miának is menekülnie kell az életéért. Bármikor megtalálhatják a stricik őket és megölik majd mindkettejüket.
Hazaszöknek a lány szüleihez, akik Mia érkezését nem fogadják örömmel. Úgy gondolják, hogy ő csak még jobban fájdalmat okoz majd lányuknak vagy belerántja valami rosszba.

Mia nevelőotthonba kerül, ahol szörnyű dolgokat kell átélnie. Panka mindent megtesz, hogy megtalálja elvesztett barátnőjét. Viszont sem a szülei, sem a gyámügyes nem segít neki ebben. Mindenki úgy véli csak így léphet a lelki gyógyulás útjára.
Elkapják a rosszfiúkat, így ez a probléma is megszűnt már.

,, Szorítom a kezét. Értem jött. Kellek neki. Szüksége van rám. Szeret. Engem. Sírok. Nevetek. A vállára hajtom a fejemet.”

Egyik este apja otthonában valaki becsúsztat egy levelet az ajtó alatt, melyre az ő neve van írva. Nem meri kinyitni csak órákkal később.. Dávid írt neki, megmagyarázza mindazt a helyzetet, ami történt velük és a miérteket is kifejti a lány számára. A közeli pékségbe hívja másnap reggelre, hogy pár szót válthassanak.

Panka találkozik Dáviddal? A fiú valóban a jó oldalon áll? Mia hogyan viseli mindazt, ami a nevelőotthonban zajlik körülötte és miben lel megoldást? Vajon ott a hazug a szemünk előtt, csak éppen nem vesszük észre?

Szívet szorongató történet a prostitúcióról és az ember rablásról. Bár Szurovecz Kitti leginkább magára a prostitúcióra hívja fel az olvasók figyelmét. Szemünk elé tár két különböző világot, akik végül egy sorsra jutnak. A bűnösök nem válogatják meg, hogy melyik világból választanak áldozatot maguknak. Nincsenek sem a gazdagok, sem a szegények biztonságban.
Megismerhetjük egy szerencsétlen sorsú lány életét, akinek a testét kihasználják, de a lelkét elássa jó mélyre, hogy legalább valami tisztaság maradjon számára is.

,, Ez a lány egy kisemmizett angyal. És ki veszi észre, hogy mennyire értékes? Hogy mennyi szeretet van a szívében? Megmentett engem. Most rajtam a sor, hogy megmentsem őt.”

Felnézek mindkét szereplőre. Pankára azért, mert hitt Miában és nem engedte elkallódni a lányt. Felismerte a szenny mögött a tisztaságot és az angyali lelkét.
Miára pedig mindazért, amin végig ment. Szörnyű lehetett neki, hogy a testéből kereste a pénzt. Megmosolyogtat a gondolat, hogy mennyire sugározhatott az örömtől, amikor tudatosult benne, hogy ő is lehet normális tinédzser és jobb élete lehetett.
Sokszor felvidítottak, de rengetegszer okoztak könnyeket is a szemembe.

Elgondolkodtatott a történet, hiszen mi is itt élünk ebben és talán fogalmunk nincs róla. Lehet, hogy az a lány, akit épp az utcán láttunk álldogálni szintén a testéből él. Lehet, hogy az a lány, akit szakadt ruhában, üveges szemekkel felfedeztünk az utca sötétjében épp menekül valahonnan. Merjünk kérdezni, merjünk segíteni, mert talán megmenthetünk valakit, aki számára nincs remény, csak a kilátástalanság.

,, Nincsen másom, csak a testem, ezért azt kell használnom. Oda kell adnom. Használatra. Lélek nélkül. Azt elteszem máshová, mint mán annyiszor.”

Az írónőtől ez az első alkotásom, de úgy érzem meg kell ismernem még több történetet is tőle. A könyvespolcomon csücsül A sokszívű című regénye, de még nem jutottam el a pontra, hogy belemerüljek. Úgy érzem lassan itt lesz az ideje annak is.

Ajánlom mindenkinek ezt a regényt! Ez a regény megsebez, empatikussá tesz és felhívja a figyelmünket. Szurovecz Kitti csodálatos munkát végzett, nem is merek arra gondolni, hogy milyen érzések keringtek benne a történet megírásakor, hiszen engem maga az élmény is tönkretett! Köszönöm, hogy megismerhettem ezt a regényt!

,,Ki dönt arról, hogy hova születünk? Hogy milyen a bőrünk színe? Hogy mit kapunk azoktól, akik a sors jószándéka vagy bosszúja miatt a szüleink lesznek? Az élet kurvára igazságtalan.”

Fülszöveg:

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik.

A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül. 

Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

(Athenaeum Kiadó, 328 oldal, 2018)