Rebecca Fleet: Múlt kölcsönbe

Ajánló:

A Múlt kölcsönben egy olyan könyv, amely belevisz minket a pszichológia labirintusába. Végig gondolkodásra sarkall bennünket olvasókat, de a végkifejletre valahogy nem lehet számítani. Könnyen olvasható, az írásmód gördülékeny, ezáltal gyorsan lehet haladni vele. Rebecca Fleet aprólékosan dolgozta ki a szálakat, hogy aztán a végére minden a helyére kerüljön - így kapva egy kerek történetet. A váltott szemszög miatt lassabban kapjuk az értékes információt, mégis érdemes kivárni a következő fordulatot, fejezetet, hogy a lényeges dolgok a helyére kerüljenek. Mindenkinek ajánlom, aki szereti, ha egy könyv alatt végig gondolkodni kell, aki nem bánja, hogy nem egy pörgős, vérengzős könyvet tart a kezében. Megéri a türelmet.

Történet:

Maga a történet több szálon fut. Caroline által betekintést kapunk a múltba és jelenbe. Francis a gyógyszerfüggőség útvesztőjébe kalauzol el bennünket olvasókat. Illetve egy-egy rövidebb fejezetig egy ismeretlen ember gondolatait követhetjük nyomon.

Jelen:

Caro és Frank úgy döntenek, hogy egy hétre lakást cserélnek egy idegennel. Házasságuk évekig romokban volt, most kezd újra valami széppé alakulni, így ezt a lehetőséget látják a legjobbnak, hogy kis időre kettesben legyenek. Amikor belépnek a cserelakásba meglepődve tapasztalják, hogy egy teljesen steril környezetbe csöppentek. Alig vannak bútorok, személyes tárgy pedig sehol. Eleinte furcsán érzik magukat ebbe a "tiszta" környezetbe, nem igazán értik, hogyan lehet így élni. Ahogy telnek a napok egyre több furcsaság kerül felszínre. Betoppan az életükbe az egyik szomszéd, Amber, aki szinte rátapad Carora. A nő nem igazán érti, hogy miért került a figyelem középpontjába ennél a fiatal lánynál és miért hívja állandóan kávézni. A legmegdöbbentőbb viszont az, hogy képes este tízkor is bedörömbölni hozzájuk, mintha csak csevegni szeretne. A gond az, hogy a látogatása során dolgok tűnnek el a házból. Ami talán a legszembeötlőbb, hogy Amber nagyon hasonlít fiatalabb önmagára. Beszélgetésük során kiderül, hogy barátja éppen egy hétre ment el dolgozni. Caroline-ba lassan kezd összeállni a kép, de ahogy jönnek a puzzle darabkák, úgy zavarodik teljesen össze.

Múlt:

Caro és Francis házassága romokban van. Francis gyógyszerfüggő, amely már olyan mértékeket ölt, hogy képtelen kontrollálni önmagát - hol agresszív, hol letargiába süllyed. Feleségét és fiát egy homályos ködön keresztül látja, néha abban sem biztos, hogy a valóság veszi körül. Caroline egyre nehezebben viseli ezt a helyzetet, bárhogyan próbálkozik, nem sikerül egyben tartania a házasságát. Egy céges bulin, kollégájával Carl-al közelebbi kapcsolatba kerülnek, amely idővel szerelemmé bontakozik ki. Frank egyre nehezebben viseli a mindennapokat. Bár fogadkozik, hogy leteszi a gyógyszert, úgy tűnik csak gyarapodik a száma. Pszichológusként dolgozik, de egyre több páciensét mondja le, egyre több a panasz rá és egyre több a dühkitörése.

Összességében:

Nehezen megfogalmazható érzéseket váltott ki belőlem az író. Próbáltam Caroline helyzetébe beleképzelni magam: mit tettem volna az ő helyébe? Ugyanúgy cselekedtem volna? A végén mindig arra jutottam, hogy én bizony képtelen lettem volna azt végigcsinálni, amit ő. Pláne úgy, hogy egy kisgyerek is szerepel a képletben.

Jól felépített történet, amely kellően lekötött. Egy hiányosságot éreztem olvasás alatt, mégpedig Francis-t, nyilván Caroline volt a főszereplő, ezáltal ő nagyobb hangsúlyt kapott a könyvben, viszont a férfi problémájára kíváncsi lettem volna. Miért lett gyógyszerfüggő, mi váltotta ki belőle ezt a döntést, hogy ezekhez a szerekhez nyúljon?

 

Fülszöveg:

Jól fontold meg, kit engedsz be a lakásodba... és az életedbe!

Caroline és Frank kap egy csábító ajánlatot, hogy egy hétre költözzenek be egy London melletti, elegáns környéken fekvő, kis kertvárosi házba, kicsit kikapcsolódni. Remek alkalomnak ígérkezik, hogy megpróbálhatják helyrehozni megromlott házasságukat.

Az inspiráló környezet ellenére is, problémáik újra felszínre törnek, miközben feltűnik egy nő a szomszédban, aki bizarrul nagy érdeklődést mutat irántuk.

Caroline különös jelenségeket kezd felfedezni a luxusházban. Saját életének régmúlt eseményeire utaló jelek veszik körül. Először teljesen ártatlan dolognak találja, de hamar úgy érzi, mintha valaki ismerné Caroline-t és tudna azokról a titkokról, amelyeket a nő kétségbeesetten próbál elfelejteni...

Rebecca Fleet világszerte nagy sikert aratott, debütáló regényében tökéletes karaktereket alkotott. A fondorlatos és hátborzongató történet beeszi magát az olvasó gondolataiba és az utolsó oldalig kétségek között hagyja.

"Egy fantasztikus thriller, tele feszültséggel és meglepetésekkel. Imádtam!" - Lee Child
"Sötét, okos, szexi, izgalmas és briliáns" - Erin Kelly, bestsellerszerző
"Felkorbácsol minden oldalával." - Stylist
"Vészjósló és lenyűgöző." - Woman & Home

Kiadó: Álomgyár

Oldal szám: 400

Puhatáblás