Mineko Iwasaki - Rande Brown: A gésák gésája

Ajánló:

Pár hónappal ezelőtt lehetőségem volt olvasni az Egy gésa emlékiratai című művet. Már akkor úgy éreztem, hogy a gésák világa megigézett és kialakult bennem egyfajta érdeklődés ezzel a témával kapcsolatban. Ezért is örülök annak, hogy ismét egy hasonló könyvet olvashattam erről a világról.
A két könyvet valahogy összehasonlítani sem tudom, pedig mindkettő szinte azonos témát dolgozz fel. Mégis mindkettő más miatt különleges.
Eme írást is nagyon élveztem és minden egyes szava hatással volt rám. De ahhoz, hogy ezt az ember megértse ismernie kell ezt a világot, ezt a művet, vagy legalábbis kell, hogy fogalma legyen a gésákról.

,, Minden gésa olyan szép, mint egy virág és olyan bájos, hajlékony és erős, mint a fűzfa.”

Történetünk főszereplője Mineko. Bizony az a Mineko, aki a mű szerzőjeként is jegyezve van, a hölgyemény, aki hosszú ideig Japán leghíresebb gésája volt. Azért érezte úgy, hogy megírja az életét, az érzelmeit, hogy fellebbentse a fátylat a gésák világáról. Hiszen az emberek sokszor másként értelmezik a gésa létet, mint ami igazából. A gésává váláshoz rögös út vezet, ennek minden lépését megismerhetjük a műből. Emellett megismerhetünk mind pozitív, mind negatív tényezőket is ezzel az élettel kapcsolatban.

Mineko születése előtt a családjának muszáj volt lányait az okijába adnia, a lány beleszólása nélkül. Valamelyik lányuk örült ennek, a másik kevésbé. Ám Mineko-t édesapja már gyermekkorában megismertette ezzel a világgal, látogatásokat is tettek ezeken a helyeken. A kislány nagyon élvezte ezeket a kiruccanásokat, de néha kisebb félelmek fogták el. A szülők nem is gondoltak arra, hogy utolsóként született lányukat is gésának neveltessék, ám a sors máshogy akarta. Mineko már akkoriban szimpatizált ezzel a világgal, talán emiatt döntött úgy, hogy szüleit hátrahagyva okijába költözik és híres gésa lesz.
Ám ezek az események nem zajlottak olyan könnyen, mint amilyennek tűnik. De ahhoz, hogy bele láss kedves olvasó, bele kell merülnöd ebbe a világba.

,, A döntésemet már előzőleg meghoztam, de borzalmas érzés volt ezeket a szavakat a saját számból hallanom. Nagyon nehezemre esett, hogy fájdalmat okozzak a szüleimnek. A tánc iránti nagy szeretetem mégis kimondatta velem ezt a mondatot. A tánc az életformámmá vált és nem tudtam elképzelni, hogy valaki vagy valami kedvéért lemondjak róla.
(..)
Könnyeim között igyekeztem mosolyogni, és szomorúan intettem búcsút. A választásom végleges volt.”

Nem sokkal később a debütálására kerül sor, aminek elérésébe sok munkát kellett bele fektetnie. Rengeteget tanult, mind tánc-, mind viselkedés szempontjából. Rengetegszer ütközött akadályokba, de mindvégig a szeme előtt tartotta a célt. Ám a sors egy tragédiát is erre az időszakra időzített. Oima néni halálát. Akkor Mineko legbelül óriási fájdalmat nézett, hiszen ő volt az, aki felfigyelt a lányra és a benne rejlő lehetőségekre. Ő támogatta, vigyázott rá.

Csakhogy a gésa élete nem volt könnyű és sok dolog nem úgy történt az életében, ahogyan ő azt elképzelte. Rengeteg mindenen ment keresztül, rengeteg küzdött azért, hogy elérhesse az álmait. A mi világunk számára is példaértékű lehet ez az alkotás.

,, Egyéb női társadalmakhoz hasonlóan Gion Kobu is tele van intrikákkal, alattomossággal és gonosz konkurenciaharcokkal. A rendszer szigorúsága és merevsége éveken át bántott, de a rivalizálás évei voltak messze a legrosszabbak.
(..)
Ahelyett, hogy a többiek féltékenysége láttán kicsire összehúznám magamat, elhatároztam, én leszek Japán legjobb táncosnője.
(..)
Ez lett a hitvallásom.
Tizenöt éves voltam ekkor.”

Érzelmekkel fűszerezett, a gésák világát bemutató mű. Sok új információt ismerhetünk meg benne, élvezetes és könnyen olvasható, de mégis figyelmet igénylő mű.
Csak ajánlani tudom mindazoknak, akik kíváncsiak erre a világra. Mert remekül megfogalmazott, reális lábakon álló regény. Számomra csak még hitelesebb azáltal, hogy maga a szerző a főszereplő, aki a saját életét, saját küzdelmeit osztja meg velünk.

,, A test sebei begyógyulnak, de ha a szív sérül, az egy életen át fáj.”

Fülszöveg:

„Nehéz megmagyaráznom, kislányként miért határoztam el, hogy gésa legyek. Miért dönt úgy egy szüleit rajongásig szerető gyermek, hogy elhagyja őket? Erre próbálok magyarázatot adni.”

Hosszú esztendők kellenek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amire egy gésának szüksége van. Megaláztatásokkal és büntetésekkel kell szembenéznie, de mindvégig az az erő és elszántság hajtja, hogy kiváló táncos és országának leghíresebb gésája legyen. Az álom beteljesült, Mineko több, mint egy évtizeden át Japán leghíresebb gésája volt. Történetét abban a reményben írta meg, hogy az majd segít fellebbenteni a fátylat Japán kulturális történelmének misztikus és félreértelmezett világáról, mely a gésákat körüllengi. 

Ez a könyv szolgált alapul Arthur Golden Egy gésa emlékiratai című regényéhez, amelyből nemrég nagysikerű film is készült.

( Trivium Kiadó, 2015, 384 oldal)