Patik László: Anna, édes

Ajánló:

Számomra merőben más történet volt ez, mint amit eddigi éveim alatt olvastam, és talán ez hiba volt.  Patik László megfogta a valóságot, és azt egy komédiába, nyers humorral átitatott köntösbe bújtatta. Csodálatosan fogalmazta meg az elnyomást, mindezt úgy, hogy szinte, de csak szinte, észrevehetetlen volt. Döbbenetes a politikai rálátás, és rámutat arra, hogy mi emberek sok esetben birka módjára viselkedünk. Hiszékenyek, és naivak vagyunk, bedőlünk mindennek ami kicsit is csillog. Itt azért hozzátenném, hogy akinek nem inge ne vegye magára, én viszont beismerem, hogy voltak olyan momentumok, melyek velem kapcsolatosan beigazolódtak. Hogy a későbbiekben ezen tudok-e változtatni, kiderül, mindenesetre nagyon jó önismereti könyv volt, mely kegyetlenül elém tartotta a görbe tükröt.

 

Történet:

Azt hiszem, mindenki ismer olyan embert, aki sokkal okosabbnak hiszi magát, mindenbe beleüti az orrát, és véleményt alkot, még ha csak felszínesen is kapirgálja az igazságot, az utolsó szót neki kell meghagyni. Nos, eme könyv egyik főszereplője az anya, aki pontosan ilyen. Tömény frusztráció, mely visszavezethető a saját életére, ami nem úgy alakult, ahogy ő elképzelte, és mindezt a lánya torkán nyomja le.  (Itt hálát adnék az életnek, hogy az én anyám, mindennek a szöges ellentéte.) A saját ideáit, melyek már-már vetekednek az irreális elvárásokkal, Anna életébe akarja belesűríteni.

" Anyu szerint vannak csapások - főleg -, amelyek az esküvő előtti hónapban sújtanak le - , amiket gondolkodás nélkül a később feldolgozandó sokkhatások polcára kell tenni. "

Az apa, aki szintén elnyomásban van, akinek a karrierje egy baleset folytán kicsúszott, aki többször kerül kórházba, és többször vezeti oltár elé a lányát, mint amennyi elvárható lenne. Kristóf, aki sokkal idősebb Annánál, de a szerelemnek nem lehet ellenállni, így felrúgja igazgatói állását, vállalja a következményeket, és feleségül veszi a lányt. Személyes kedvencem Márta néni, a kotnyeles idős szomszédasszony, akinek olyan képességei vannak, mint a legjobban kiképzett FBI, vagy CIA ügynöknek sem, képes megmondani bárkiről, első ránézésre, hogy mikor kerül börtönbe, ha bíróság elé kerül, akkor mivel súlyt le rá a törvény. Ez bizony komoly galibát is okoz, nem csak mások életében, de saját magának is. Norbi a fess, okos fiatalember, aki a miniszterelnöki babérokra tör, és persze sok-sok embernek segít a bizonyos ranglétrán feljebb lépni.

" Norbert elárulta, hogy minden követ megmozgatott, de politikailag még nem olyan erős, hogy az MLSZ elnökségébe rokont delegáljon. Persze, ha miniszter lesz, újrakeverik a kártyát. "

Nem utolsó sorban pedig Anna, a mi Annánk, aki csendben tűr, és csak sodródik az árral, és milyen sok Anna él ezen a földön.

Okos dolgok, okosan megfogalmazva, így tudnám leginkább jellemezni az Anna, édes című könyvet. Társadalmi problémák, politikai botrányok, és azok eltusolása.

Ezt a könyvet négy évente el kell olvasni!

Fülszöveg:

Anna csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete.
Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd.

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Megjelenés ideje: 2018

240 oldal