Kun Mia: A pillangó útja

Ajánló:

Először is szeretném megköszönni az írónőnek a lehetőséget a könyv elolvasására és a remek élményt is, amit olvasás közben illetve után éreztem. Úgy gondolom, hogy egy olyan könyvet tarthattam a kezemben, ami nemcsak élvezetes, gördülékenyen olvasható, de szórakoztató is. Egy ifjúsági regény, ami rabul ejt, és ki sem akar engedni a karmai közül. Legalábbis én végig ezt éreztem, egyszerűen imádtam!

,, Az embereket nem tudod megvédeni a saját hibáiktól, sem a saját döntéseiktől. Egyszerűen csak hagynod kell, hogy megtegyék, hogy összetörjenek, és rájöjjenek, mit műveltek. Mert ameddig ők nem értik meg, hol hibáztak, újra és újra el fogják követni ugyanazokat a hibákat, míg végül egy életre megjegyzik a leckét.”

Történetünk főszereplője Kat. A lány, aki magántanuló volt és a balettnek szentelte az összes idejét. Egy legjobb barátra tett szert eddigi életében, de alig várja, hogy végre másokat is a barátjának tudhasson. A lány remekül táncol, az emberek nagy része szinte epedezik azért, hogy fele olyan jól táncoljon valaha is, mint Kat. Kat eddig egy burokban élt, ahol minden tökéletes és ahol ő az, aki a középpontban van. Ő a legjobb!

Ám döntést kell hoznia. Hoz is, egyetemre megy ahol balett-pszichológia szakos hallgató lesz. Inkább ezt választja, mintsem élete óriási álmát. Mert fél. Úgy érzi még nincs felkészülve arra, amit ott várna rá. Fogalma sincs, mit tartogat az egyetem számára. Pedig ha előre tudná, akkor vajon máshogy döntene? Ezt már sosem tudjuk meg.

,, - Kit látsz a tükörben? – kérdezte Kat a barátjára pillantva. – Mondd el nekem.
(..)
- Egy fiút, aki felnőtt, és rájött, hogy az, ami eddig az élete volt, már nem létfontosságú. Aki tudja, hogy létezik egy világ a balett-termen és a színpadon kívül. Valakit, aki mindent látni akar a világból, aki kíváncsi, és aki nem akar több időt pocsékolni olyan dolgokra. amik nem teszik igazán boldoggá. Ez a fiú, férfi, csak élvezni akarja az életét. – Kat halványan elmosolyodott. – És egy lányt is, aki szenved, mert még nem nőtt fel teljesen, és nem tudja, hogyan birkózzon meg azzal a hatalmas és csúnya világgal odakinn. Egy lányt, aki elveszett, és már saját magát sem találja, mert mindenkinek meg akar felelni, pedig az lehetetlen. Soha nem fog mindenki szeretni, de ha te elfogadod magad, és szereted azt, aki vagy, akkor nem is fognak érdekelni a többiek. De ahhoz először magaddal kell őszintének lenned. Mert ha még te sem barátkoztál meg önmagaddal, és még saját magad elől is rejtegeted, ki is vagy valójában, akkor mások sem fognak tudni elfogadni és megkedvelni.”

Kiskora óta Alex a legjobb barátja. A srác, aki húgaként szereti a lányt. Együtt balettoznak, ám a fiú óriási titkot rejteget az édesapjával kapcsolatban. Alex nagyon szeretett táncolni, főleg azért, mert Kat-tel tökéletesen összetudtak hangolódni és kiegészítették egymást. Persze van, amikor már nem tudunk mindent megtenni azért, hogy a legjobb barátunk boldoguljon a többi emberrel szemben. Van, amikor saját magunkat kell előtérbe helyezni, és ez alapján kell döntenünk az életünkről.

A lány szobatársa a kollégiumba, Bel. Első benyomásra kedvesnek és őszintének tűnik. De ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Bel egyre inkább maga alá akarja gyűrni Kat-et. Olyan jól szeretne táncolni, mint a lány, de emellett Kat különlegességét is el akarja tüntetni. Azért, hogy ezt véghez vigye bármire képes. De vajon meddig megy el, hogyan reagál a történtekre Kat?

,, Katherine némán rázkódva a sírástól figyelte, ahogyan visszaszáll a kocsiba és elhajt. Nem állította meg. Nem kiabált utána. Nem tett semmit. Csak állt ott, és nézett a távolodó kocsi után, miközben a szívének hagyta, hogy végleg darabokra törjön. Egyenesen a táncterembe ment. (..) Elindította az első zeneszámot, amit a telefonján talált, és táncolni kezdett. Minden fájdalmát belesűrítette a mozdulataiba. Ez alkalommal nem akart szép lenni, technikailag pontos vagy tökéletes. Semmi nem akart lenni, csak önmaga. Bárki és bármi is legyen, de az akart lenni. Hagyta, hogy a fájdalma olyan erőt adjon neki, amilyet még soha nem tapasztalt. Még a könnyein át is látta a tükörképét. Más volt. Teljesen más, mint addig.”

Számomra olyan volt ezt a történetet olvasni, mintha én is benne lettem volna. Úgy éreztem átélem mindazt, ami Kat-tel történik és át is éltem, miközben a lapokba mélyedtem. Sírtam, nevettem. Élveztem az egész könyvet és annyira kíváncsi voltam arra, hogy mi fog történni a lánnyal, és mire hogy fog reagálni.

Az írónőnek ez az első regénye, de szerintem ezzel a könyvvel már most magára szabadította az olvasókat. Egy olyan világba kalauzol, ahol öröm lenni és ahol egyszerűen jól érzi magát az ember.
Megmutatja nekünk egy fiatal lány döntésképtelenségét egy olyan dologgal kapcsolatban, ami az egész életére hatással van. Ismét láthatjuk az emberi kegyetlenséget, hogy mennyire egyszerű beletaposni más lelkébe és emelt fővel arrébb lépni onnan.

,, A filmekben mindig csak úgy megtörténik minden. Szerelmesek lesznek, összejönnek, majd összeházasodnak. Senki nem mondta neki, hogy még a boldogan éltek, míg meg nem előtt is van egy csomó dráma meg döntéshozatal.”

Katben egy kicsit magamat láttam. A saját életemet, a saját döntéseimet és a saját érzéseimet.
A mű ’A pillangó útja’ címet viseli, ami teljesen igaz volt szerintem az egész történetre. Mert kezdetben megismertünk egy lányt, akinek semmi élettapasztalata nem volt az emberekkel, hiszen ahogy fentebb említettem szinte egy burokban élt. Aztán kiszakadt onnan, emlékeket szerzett, érzéseket gyűjtött és egyszerűen a szemünk láttára fejlődött ki. Egy olyan lány lett belőle, aki kiáll saját magáért, bátor és nem utolsósorban nem hagyja legyőzni magát.

Mia könyve egy remek regény, ezért tiszta szívvel csak ajánlani tudom mindenkinek!
Aki szereti az ifjúsági, kicsit humoros, kicsit romantikus, de főként élvezetes és szórakoztató könyveket, annak Katherine Shaw világában a helye!

,, A mai világban, ahol mindenki egyforma, te más vagy, és nagy bátorság kell ahhoz, hogy kitűnj a többiek közül. Pont ez tesz téged vonzóvá. A többi lány ezt nem érti meg, és el akarják érni, hogy ne legyél ennyire különleges és más, de legfőképpen ne legyél vonzó mások szemében. Mindaddig, míg nem jössz rá, mennyit is érsz igazából, ők sikerrel fognak járni. Az emberek gonoszak, Kat. Néha csak azért bántanak, hogy nekik jobb legyen. Nem kell nekik semmilyen ok vagy kifogás, egyszerűen csak azért teszik, hogy jobbnak érezzék magukat nálad, és belül jobb legyen nekik.”

Fülszöveg:

Katherine Shaw egész életét a balettnek szentelte. Mindig is arról álmodott, hogy hivatásos balerina lesz, ám tizenkilenc évesen úgy dönt, hogy még szüksége van pár évre, mielőtt meg tudna birkózni egy társulattal. Így legjobb barátjával, Alexanderrel együtt egyetemre megy. Persze az új élet, távol a szülőktől nem könnyű. Kat kétségbeesetten vágyik arra, hogy végre lány barátja is legyen. Belinda, a szobatársnője ezt kihasználva, először a legjobb barátnője, majd a legnagyobb riválisa lesz. Katherine-nek azonban nemcsak Belindával kell megküzdenie, hanem arról is döntenie kell, hogy végre megvalósítja nagy álmát, és a Királyi Balettben táncol, vagy átadja magát a szerelemnek.

(Könyv Guru, 264 oldal, 2018)