Joe Hill: Spóra

 

 

Ajánlás

Nem tudok egy olyan dolgot se írni róla, ami negatív lenne. Imádtam!

1000 oldal tökéletes olvasmány.
Olvastam már nem egy- nem kettő, olyan könyvet, ami közelítette az ezer oldalt, de olyat még nagyon keveset, ahol ennyi oldalon keresztül nincs egyetlen unalmas rész sem! Mindig is sejtettem, hogy Stephen King nem egészen normális, és ezt teljes mértékben pozitívan értelmezhető, de annak rettentően örülök, hogy a fia, Joe Hill is örökölte ezt az “elmebajt”!

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/ZEAoBE

 

Teljesen hűen mutatja be, hogy milyen is lenne az emberiség, ha bármilyen katasztrófa a világvégét hozná! A könyv olvasása közben sokszor eszembe jutott Abraham Lincoln idézete: “ adj hatalmat egy ember kezébe és meglátod az igazi jellemét”! Nos én azt hiszem, ha valaha is történne velünk valami, sosem szeretnék közösségbe tartozni. Hűen mutatja, hogy milyen a társadalmi morál, ha veszélybe érzik magukat az emberek! Joe Hill nem fukarkodik a szavakkal, mégis finoman és érthetően adagolja az információt. Nem szűkmarkú a humorral, se az érzelmekkel, mégsem megy át csöpögős limonádévá!

" - Légy szíves - mondta, és előre-hátra ringatózott vele. - Légy szíves. Tudom, hogy félsz. Én is félek. Jogunk van félni. Mindketten megfertőződtünk ezzel a szarral, és mindketten haldoklunk.  "
Már a fülszövegből kiderül, hogy egy bizonyos fertőzésről a Spóra terjedéséről és annak fertőzöttjeiről szól a történet! Ennek a gombának a szerepe, hogy az emberek egész testén aranyozott pikkelyszerű tetoválások jelennek meg, ami miután eléri az agyat, egyszerűen lángra lobbantja a fertőzöttet. Ez tarthat hónapokig, vagy akár csak hetekig.

Harper, ápolónő, aki egy közkórházban segít a beteg embereken hónapokon át, egy “szkafanderbe” öltözve, rengeteg öngyulladást és halált kell végignéznie. Egy nap egy tűzoltó rohan be karján egy beteg és siket kisfiúval a karján, akinek a vakbele perforálódott, az egyetlen ember, aki hajlandó segíteni az Harper. A kisfiút megműtik, ezzel megmentve az életét, viszont a testén már elterjedt a sárkánypikkely. Ezáltal soha nem engedhetik ki a kórházból, viszont a kisfiú egyik napról a másikra eltűnik.

A nő egyetlen barátra lel a kórházban a szintén fertőzött Renée személyében, aki teljesen pozitívan áll a betegséghez a kis mentalevél cserepes virágával! Harper nagyon megszereti, és egy nap üresen találja az ágyát. Renée egyszerűen kisétált a kórházból, teljes fénybe úszva, hogy ne a kórházban gyúljon lángra. Az ápolónőt itt éri az első veszteség. Miután a következő napokban láncreakció szerűen elindul az öngyulladás, az egész kórház porig ég.

" - Egyszer eszembe jutott, hogy tarthatnék tanfolyamot - szólalt meg a Tűzoltó. - De nem tudtam kitalálni, hogy mi volna a tantárgy neve. Pirománia haladóknak? Spontán öngyulladás, könnyen, gyorsan, egyszerűen? "
Harper hazatér a férjéhez, Jakobhoz. Idilli kis napokban él a házaspár, tervezgetnek a jövővel kapcsolatban, amikor egyik nap Harper rájön, hogy terhes, de ami a legnagyobb baj, hogy előjöttek az első sárkánypikkely tetoválások. Jakob teljesen bekattan, bár rajta még nincsenek jelek, mégis ahelyett, hogy a felesége mellé állna őt hibáztatja. Harper elküldi őt, hátha nem fertőzött. Aztán pár hét múlva megjelenik egy pisztollyal a kezében, hogy mindkettőjüket megölje, ugyanis szerinte rajta is jelentkeznek a tünetek. Férj és feleség a betegségük előtt már megbeszélték, ha valaha is elkapják, akkor ők nem hajlandóak felgyulladni, inkább véget vetnek az életüknek egy csodásan eltöltött nap után. Viszont Harper terhes, és már nem akar meghalni, Jakob pedig kattant, aki megakar halni.

És innen indul az igazi hajsza. A nővérnek sikerül elmenekülni, és egy táborban segítségre talál. Most már csak életben kell maradnia, hogy megszülhesse a babát. De semmi nem megy simán, az igazi történet még csak most kezdődik. Versenyfutás az idővel, küzdelem az életben maradásért! De vajon van miért küzdeni? Van ebből bármi kiút?

A szereplőkről annyit írnék, hogy érdekes módon eleinte nem lopták be magukat a szívembe, kedveltem őket, de ennyi. Viszont a végére már minden egyes karaktert imádtam. Ez is azt mutatja, hogy Joe Hill milyen igényesen és precízen tudta nem csak a történetet, de a karaktereket is felépíteni.

Remélem, hogy az írótól még sok-sok könyvet olvashatok életem során! Ennél fantasztikusabb és katartikusabb élményt régen éltem át, egy könyv miatt.