Dolores Redondo: Mindezt neked adom

Ajánló:

Dolores Redondo legújabb regénye a Mindezt Neked adom, ismét elkalauzol bennünket Baszkhonba, megmutatva hagyományokat, családokat, rejtélyeket, és titkokat. Lassan építkező történet, és mégis végig tartja az olvasó figyelmét. Van valami az írónőben, ami miatt képes a néhol jelentéktelennek tűnő részeket is igényesen, és érdekesen megírni.

Második könyvem volt amit tőle olvashattam, az első a Navarra-trilógia első része volt, és megszerettette velem a spanyol regényeket, ezért is voltam izgatott az új kötetével kapcsolatban. Nem csalódtam. Sőt! Azt kell mondanom A láthatatlan őrzőhöz képest hatalmas a fejlődés minden téren.

Történet:

Manuelt egy nap két csendőr keresi fel, hogy tudassák vele a szomorú hírt, a férje Álvaro meghalt egy baleset folyamán. Valószínű, hogy elaludt vezetés közben, így az autó kisodródott, és életét vesztette. A férfi eleinte tagad, nem hisz nekik, hisz a csendőrök azt mondják Galiciában történt, viszont Álvaro Barcelonába tartózkodik. Képtelen elhinni a hallottakat, de nem tehet mást mint, hogy odautazzon és meggyőződjön róla a saját szemével. Felhívja Mei-t a férje titkárnőjét, aki zokogásba tör ki, és bevallja, hogy Álvaronak voltak titkai.

Galiciába érve szinte mindenki egyszerre zúdítja rá az információkat, amiről Manuelnek fogalma sem volt. Tudta, hogy családjával régen megszakította a kapcsolatot, de azt nem, hogy márkik volta, és Álvaro apja a halála után, mindent a fiára hagyott. Grinan a közjegyző és egyben a férfi végrendeleti végrehajtója felkeresi Manuelt, meghívja a családhoz, ahol kiderül Álvaro mindenét rá hagyta. Döbbenten áll a helyzet előtt, hisz most jött rá, hogy 15 évnyi együttlét után sem ismerte a férjét, percről percre egyre több olyan dolog derül ki, amiről soha nem beszélt neki, és most a teljes vagyonát, a birtokot, és mindent ami ezzel jár rá hagyja. Manuel visszautasítja, viszont három hónapig a hivatalos végrehajtásig ezt nem teheti meg.  Így kénytelen még egy darabig maradnia.

Egy csendőr keresi meg Manuelt, akivel futólag már találkoztak, és aki már akkor sem palástolta ellenszenvét a homoszexuálisokkal szemben, és megkéri hogy hallgassa meg. Nogueira, bár nem szimpatizál az elhunyt férjével, felvázolja neki, hogy szerinte itt nem baleset történt, mivel Álvaro testén késszúrást találtak, de ezt valami oknál fogva eltusolták, és ez már nem az első eset volt a nemesi családban. Manuel kezdetben ellenkezik, nem érdekli semmi, haza akar menni, hogy folytassa az életét, az írást, vagy ami megmaradt belőle. Idővel egyre kíváncsibb, és felülkerekedik rajta, hogy kiderítse miért hazudott neki a szeretett férfi. Nogueiraval tervet készítenek, és mivel a csendőr pár napja már nyugdíjas, kénytelen mindent titokban tartani. Manuel lassan megismeri a családot, a barátokat, első sorban Lucast a papot, aki Álvaro régi barátja volt, és az egyetlen embert akiben valamennyire megbízik jelenleg. A családból vannak akik kedvesen üdvözlik őt, de vannak akik ellenségesen hárítják a megismerkedési szándékát.

" Egy szúrás, ami kívül parányi sebet ejtett, elég volt ahhoz, hogy a sérült beszálljon a kocsiba és elmeneküljön a támadójától, de a belső vérzés legyengítette. "

Ahogy telik az idő, egyre jobban megismeri azt amivel Álvaro az elmúlt három évben, az apja halála óta foglalkozott, borászat, lovak, különleges virágok, melyekből egy egy különös módon mindig a zsebébe kerül. És persze egyre több az aljasság, egyre több a titok, és egyre több olyan rejtélyre derül fény, amit Manuel soha nem akart tudni. Legfőképpen úgy nem, hogy a férjétől már soha nem kérdezheti meg, mi is az igazság.

A történet során bepillantást kapunk Manuel és Álvaro megismerkedésükre, hogyan lettek egy pár, majd házasok. Fokozatosan ismerjük meg, hogy miért nem beszélt soha a nemesi családjáról a férfi, és milyen gyerekkora volt. Fran a legkisebb testvér, aki drogtúladagolásban halt meg, Santiago, a középső fivér, aki szinte semmire sem jó, egy nyámnyila alak, és persze ott a holló, az öreg márkiné, aki minden ember rémálma.

" - Az anyja élvezettel csámcsogott ezen: szerinte két fia jellemtelen, Álvaro pedig tehetséges, de eltévelyedett. "

Soha nem tudhatjuk, hogy milyen titkokkal vagyunk körbevéve, és lehet, hogy éppen a legnagyobb hazug az, akivel sok sok éve ismerjük, és szeretjük egymást.

IMG_9070.jpg

Fülszöveg:

Carlos Ruiz Zafón szerint a szerzőnő a thriller koronázatlan királynője.

A La Razón spanyol napilap a „galiciai Twin Peaks“-ként jellemezte.

 

Folyók felett gomolygó köd és sűrű erdők; elhagyatott remetelakok és buja növényzet; misztikum és történelem: ez a spanyol Galicia, a legendákkal övezett vidék, ahol a történet is játszódik.

Manuel, a sikeres író békésen éli az életét Madridban, s egy napon értesül arról, hogy házastársa, akiről úgy tudta, Barcelonába utazott, meghalt egy autóbalesetben. Ám ez nem Barcelonában, hanem Galiciában történt, ahol időről időre felbukkan a meigallo, a helyi mitológia lidérces éjszakai démona.

Az ügyben folytatott nyomozás gyanúsan hamar lezárul. A teljesen összetört férj, Manuel, megkíséreli kideríteni a halál körülményeit. Ekkor azonban szembesül társa, Álvaro életének titkos oldalával, az addig rejtegetett családi kapcsolataival, üzleteivel és hatalmas vagyonával.

Az elhunyt befolyásos családja is gyanút ébreszt benne és viselkedésük arra engedi következtetni Manuelt, hogy nem ez az egyetlen balesetnek álcázott haláleset. Nogueirával, a nyugdíjas csendőrrel és Lucasszal, a pappal, Álvaro gyerekkori barátjával együtt próbálják felgöngyölíteni az elhunyt életének homály fedte mozzanatait. Manuel ráébred, hogy íróként nem vett tudomást a körülötte lévő valóságról, ám most feltárul előtte egy eddig mit sem sejtett világ…

A regényt eddig 20 nyelvre fordították le. Megnyerte a rangos Planeta-díjat. Könyve 16 országban, 300.000 példányban jelent meg. 2017-ben a negyedik volt a spanyolországi eladási listákon.

A láthatatlan őrző a legjobb spanyol regény díjat nyerte el. A 33 országban kiadott kötetek első részéből 2017-ben a mozikba került a film.

Dolores Redondo Kiadónknál már megjelent kötetei: Navarra trilógia (A láthatatlan őrző, A csontok öröksége, Áldozat a viharnak)

Kiadó: Trivium Kiadó

Kötésmód:

  • Kartonált
Oldalszám: 472
Címkék: Könyv, zs:krimi