A. J. Finn: Nő az ablakban

Ajánló:

Már a fülszöveg is figyelemfelkeltő volt számomra, hiszen izgalmat ébresztett bennem a történet kapcsán. Az pedig, hogy Gillian Flynn szerzőnek a gondolatai megtalálhatóak a borító elején, csak még jobban fokozta ezt. Egy olyan élményt adott nekem, amire gondolni sem mertem volna. Az eleje kicsit laposan indult szerintem, viszont volt egy pont ahonnan kezdve csak pörögtek az események és nem volt megállás az utolsó oldalig. A történet kezdetén inkább csak Anna Fox életét ismerhetjük meg, azt hogy mivel telik a napja, mit csinál nap mint nap. Képet kapunk a helyzetről, amiben él és bemutatja nekünk, hogy hogyan él együtt az agorafóbiájával.

,, Összeszorul a torkom. Könnyek szöknek a szemembe. Meglepettnek érzem magam, azután megalázottnak.”

Lassan csepegtetni a mű az információt az olvasó számára. Megtudjuk, hogy miért nem él a családjával és mi volt az a végzetes hiba, ami miatt ilyenné vált az élete. Tele van feszültséggel, izgalommal. Egyik nap Anna lát valamit az ablakból, egy nő halálát. Senki sem hisz neki, hiszen alkoholt iszik, gyógyszert szed és ki sem teszi a lábát a házból. Mit látott igazából? Vajon csak hallucinált? Vagy valakinek tényleg az utolsó pillanatait látta?

,, Tudom mit láttam. Vért. Esdeklést. Még távolról sincs vége. Iszom.”

Meglepő dolgok derülnek ki és a vége előtt olyan fordulat következik, ami szerintem csak pozitívabb irányba tereli a mű hangulatát. Megérkezik az a momentum, ahonnan már nem lehet letenni a könyvet a kezemből, amíg a végére nem érek. Legalábbis nálam pont ez történt. Annyira tudni akartam az igazat, hiszen eddig is voltak meglepetések a műben és ezután csak egy még hihetetlenebb, még brutálisabb helyzet alakul ki. Anna karaktere jól meg lett alakítva. Ahogy egyre mélyebb süllyedünk az életébe annál inkább megértjük és annál inkább megijedünk attól, hogy lelkileg mit kell feldolgoznia.

,, Beleolvadtam a földbe. Odakúsztam a férjem és a lányom közé. Zokogtam.”

Russellék szerepe is remekül lett kialakítva. Fogalmunk nincs ki mond igazat, de mindegyik annyira szavahihetően adja elő magát, hogy egyszerűen isszuk a szavaikat. Alstair vajon tényleg rossz apa? A fia miért magántanuló és miért nincs egy barátja se? Mi zajlik ott valójában? Ki is a ’rosszember’ a családban? David, Anna alagsori bérlője. Rendes srácnak, segítőkésznek tűnik. Körülötte minden rendben van? Talán ő képes lenne egy gyilkosságra? Vagy esetleg valamiképpen bűnrészessé válni?

,, - Akkor mire vár? Semmire - már semmire.”

Számomra az év egyik legjobb könyve lett, meg sem lepődök azon, hogy más országokban is mennyire fent áll a ranglétrán. Ez egy olyan mű, amit minden pszichothriller rajongónak kötelező elolvasni! Egyszerűen még most sem tudok betelni vele, nem tudom elhinni amit olvastam. Annyira brilliánsan és mégis megrettentően lett megírva, hogy ez valami hihetetlen.

,, Elvesztettem a könnyeiket és a bajaikat, a dühüket és a megváltásukat.”

32294200_1785701718155431_330975655913062400_n

Fülszöveg:

Anna ​Fox egyedül él New York-i otthonában, egy üresen kongó nagy házban, ami egykor boldog családi élete színtere volt. Férje és lánya nincsenek már vele, agorafóbiával küzd, napjait azzal tölti, hogy idegenekkel csetel a laptopján, régi filmeket néz, túl sokat iszik, és a szomszédjait figyeli. Amikor Russellék beköltöznek a szemközti házba, még inkább felerősödik benne a vágy, hogy újra együtt legyen szeretteivel. Aztán Anna meglát valamit az ablakból, amitől ingatag világa omladozni kezd. Tényleg látott valamit, vagy csak a képzelete játszott vele? És milyen következményekkel jár, ha megvádolja új szomszédjait? A Nő az ablakban feszült és fordulatos hitchcocki thriller a Hátsó ablak stílusában. A könyv jogait negyven országban adták el szerte a világon, és a 20th Century Fox készít belőle filmet. Megjelenése után egy héttel egyből a New York Times bestsellerlistájának élére ugrott. „Finn megalkotta az új évezred noirját, igéző karaktereivel, megdöbbentő fordulataival, gyönyörű stílusával és egy mesélővel, akivel szívesen elkortyolgatnék egy üveg pinot noirt. Talán kettőt – nagyon sok kérdésem lenne hozzá.” Gillian Flynn Kiadó: Alexandra Oldalak száma: 432 Kiadás éve: 2018

Címkék: Könyv