Lars Kepler: Lesben

Ajánló:

Még viszonylag új vagyok a skandináv krimik terén, és Lars Kepler páros volt akik megszeretették velem, ezt a zsánert. Szeretem a stílusukat, ahogy borongósan mégis csábítóan tudják bemutatni a helyszíneket, ezáltal az ember nem süpped letargiába. Ez az az egyensúly, ami által újra és újra a kezembe akarok fogni egy Lars Kepler könyvet. Szeretem a karaktereket is,  bár még csak a harmadik könyvem a párostól, Joona az abszolút kedvencem, egy tökéletes férfi a maga tökéletlenségében. A Lesben című könyvvel kapcsolatban amit biztosan tudni kell, hogy jobb ha itt ez előzmény könyvet is elolvassuk, hisz az eddigieket bármennyire is lehetett különálló kötetként olvasni, itt azért nem árt, ha tudjuk a múltat, hogy megértsünk dolgokat.

Történet:

Nos nehéz lesz spoilermentesen írni róla, így aki mostanában kezdett bele Kepler sorozatába, annak azt javaslom, hogy ne olvassa tovább, bármennyire is próbálom kihagyni majd a lényeget, nem lelőni a "poént" , beeshet pár baki.

Főszereplőnk leginkább most Erik a pszichológus, és hipnotizőr. Egy férjhez hívják segítségül, aki feleségére holtan talált rá a saját lakásukon, és akit brutálisan szétszabdaltak, és megcsonkítottak. Eriknek az lenne a dolga, hogy hipnotizálással kiszedje Björkből, hogy mit látott azon az estén amikor így talált rá nejére, ugyanis Björk mindent elmozdított a házban, a feleségét is beleértve, de semmire sem emlékszik. A hipnotizálás alatt fény derül olyan momentumokra, melyek miatt Erikben még a vér is megfagy. Egy kilenc évvel ezelőtti gyilkosság teljes mértékben megfelelője a mostaninak, a gond viszont ott kezdődik, hogy a bűnös börtönben van. Eriknek az lesz a feladata, hogy újra elmenjen Rocky Kyrklundhoz a gyilkossággal vádolt férfihez, és kinyomozza volt-e tettestársa. Rocky nem egyszerű eset, a régi ügy folyamán megszökött és csak úgy tudták elfogni, hogy balesetet szenvedett, emiatt viszont az agya olyan szinten megsérült, hogy nem emlékszik semmire, és ha éppen igen, akkor sem biztos, hogy az igazat mondja. Erik valamit kilenc évvel ezelőtt eltitkolt, valami olyat, ami kulcsfontosságú lehet az ügyben, és a történet haladtával az áldozatok kiléte is egyre borzongatóbb számára.

" - Akkor tedd fel magadnak a kérdést, mit fogsz csinálni a hátralevő életedben - mondja Nelly - Az orvosi pályádnak vége, minden jövedelmedet elveszíted, talán bíróság elé is állítanak, botrány, firkászok.... "

Saga Bauer miután 100%-osan megbizonyosodik róla, hogy Jurek Walter meghalt, felkeresi Joonát, akit mindenki halottnak hisz, hogy elmondja neki a jó hírt, és végre visszatérhessen a családjával. Joona felesége meghalt rákban, így lányával ketten térnek vissza. Lumi Párizsba megy tanulni, apja pedig meggyötörten, betegen érkezik, és máris belecsöppen egy olyan ügybe, amit jelen pillanatban sem testileg sem lelkileg nem képes elviselni. Kórházba kerül, de onnan is megszökik, régi barátja Erik megtalálja egy cigánytelepen, élet és halál között.

" Joona mozdulatlanul ül, a befőttesüveget nézi a lenyesett ujjal. Az örvénylő részecskék leülepedtek a folyadékban. Tényleg halott. "

Egy gyilkos, aki morbid módon levideózza az áldozatait, mielőtt megölné őket. Egy gyilkos, aki abba leli örömét, ha a nőket megcsonkíthatja. Egy gyilkos, akit nem lehet megtalálni.

Vajon sikerül Margotnak és Adamnak, Joona segítségével megtalálni a gyilkost, mielőtt újra ölne? Eriknek sikerül megtudnia Rockytól, hogy ki is az a prédikátor? Megússza vajon a kilenc évvel ezelőtti hibáját? És mi köze lehet neki az áldozatokhoz? Ha szeretnéd megtudni, akkor itt a lehetőség, hogy a kezedbe vedd Lars Kepler páros megjelent könyvét.

IMG_8782

Fülszöveg:

A svéd rendőrség szokatlan e-mailt kap: egy videót, amelyen egy nő látszik, akit az ablakon keresztül vettek filmre, titokban, intim közelségből. Másnap a nőt holtan találják otthonában, és meggyilkolásának ördögi brutalitása még a sokat látott nyomozókat is sokkolja. Pár nappal később újabb hasonló videó érkezik a rendőrségre, ám esélyük sincs időben azonosítani a potenciális áldozatot – ő is megcsonkítva végzi. Holttestére a férje talál rá, aki annyira kiborul a látványtól, hogy a bűntett összes nyomát eltünteti, felesége testét lemossa, és ágyba fekteti, mintha csak aludna. A kihallgatásával sem sokra mennek: az átélt trauma hatására elveszíti emlékeit. Ekkor fordulnak Dr. Erik Maria Barkhoz, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáterhez, abban a reményben, hogy neki talán sikerülhet feloldani a férfi emlékképeit. Erik azonban olyasmit derít ki a hipnózis során, amit nem akar megosztani a rendőrséggel. A testületnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére, ám ő a szóbeszéd szerint egy évvel ezelőtt vízbe fulladt.

Kiadó: Animus Kiadó

 

480 oldal

Kötés: füles, kartonált

Megjelenés éve: 2018