Jackson Galaxy: Macskamágia

Ajánló:

Kiskorom óta nagy állatpárti vagyok, nagyon szeretem őket legyen szó bármilyen állatról. Pár évvel ezelőtt volt egy cicám, de sajnos neki a nagyszüleimhez kellett kerülnie. Tavaly az egyik rokonunktól ajándékba kaptunk egy kölyökmacskát, azóta is nagyon szeretjük, viszont mai napig vannak dolgok amiket nem teljesen értünk vele kapcsolatban. Ez a könyv óriási segítség lehet erre az esetre is, illetve akkor is, ha csupán kíváncsiak vagyunk a macskák életére és a velük összefüggő dolgokra. Nagyon sok dolgot taglal, számomra nagyon sok minden érdekes volt amit olvastam benne.

,, Minden macska természeténél fogva ragadozó, nagy szemekkel és fülekkel rendelkezik, erőteljes az állkapcsa. Egész teste a gyilkolásra termett. A macskák hangtalanul járnak, karmuk visszahúzható, elősegítendő a néma lopakodást, a préda becserkészését. Végül, de nem utolsósorban, talán a legjellemzőbb közös tulajdonságuk, hogy az oroszlánoktól a cirmos cicákig minden macskaféle ösztönösen szerzi meg és birtokolja területét.”

Kezdetben a vadmacskák életmódjáról, a régi korokban élő macskákról kapunk egy kialakult képet. Majd fokozatosan halad a mű a háziasítás, a házi cicák életmódja felé. Sokan úgy gondolják, hogy Viktória királynőnek köszönhető az, hogy a macskák a házunk lakói lettek. A legutolsó macskája őt is túlélte. Körülbelül 150 évvel ezelőtt történt az a fordulópont, amióta a macskák nemcsak a háziállataink, hanem a lakótársaink is lettek. Régebben azért tartottuk őket, hogy az esetleges ház körüli és házbeli kártevőket pl. patkányok elkapják és ezzel ’szolgáljanak’ nekünk. Ma már ennél sokkal többet jelentenek számunkra. A macskák életében a 3R, azaz a Rutin, a Rituálé és a Ritmus az ami fontos szerepet tölt be. Ez az ősöktől örökölt vadászó életvitelen alapul. A könyv nagy szót ejt, sőt több fejezetet is a VKÖETA-ról, vagyis vadászd le, kapd el, öld meg, egyél, tisztálkodj, aludj. Az első négy alapegység, mely magába foglalja a táplálék megszerzését és elfogyasztását. A macskák nem éjszakai ragadozók, bár nyilvánvaló, hogy szürkületben sokkal aktívabbak. De ne gondoljuk azt, hogy napközben alszanak, mikor mi nem tartózkodunk otthon. 29828918_1738589262866677_1757406522_o A könyv többek között ki tér még a macskák érzékszerveire: a látás, a hallás, a tapintás, a bajusz. Szót ejt a nyávogásról, a dorombolásról, mint a macskakommunikáció elemei. Emellett elemzi a testbeszédüket is, főleg a fül, a farok tartására kitérve. Érdekességek a macskák tapintásával kapcsolatban: - az átlagosnál is érzékenyebb területek az orr, a lábujjak és a mellső lábak talppárnái - orrtükrükkel képesek érzékelni a szélirányt, a hőmérsékletet Bemutatja nekünk a mojo típusokat: mojitocica, Napóleon-cica, levegőcica. Ebbe nagyrészt a kedvencünk személyiségére, viselkedésére kaphatunk választ. Nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg róluk, én is sok érdemleges dologra felfigyeltem benne.

,, - Tudod Jackson, van otthon egy cicám. A születésem óta velem volt. Most tizenöt éves. A legjobb barátom, de már nagyon beteg. Látom rajta, hogy nem boldog és egy kicsit fél. Mondd, mikor jön el az ideje, hogy elengedjem? (..) A kérdés a szívünk mélyébe hasít, hisz megtapasztaltuk az állatok felénk áramló, feltétel nélküli szeretetét. A mi dolgunk az, hogy könyörületet mutassunk akkor, amikor ezt kérik tőlünk. Az eutanázia valódi jelentését talán a görög eredetű szó tükörfordítása adja vissza a legjobban: szép halál. "

Válaszokat kaphatunk még a cicák egymáshoz, esetleg kutyákhoz való viszonyáról. Az emberekhez, gyerekekhez kapcsolódó tévhitekről, érzelmekről. Ha esetleg elakadtunk az etetésnél, az alommal kapcsolatos dolgoknál, a játéknál és a kaparászásnál, akkor is segítségünkre lehet ez a könyv. Utolsó fejezetben a rendkívüli, szinte már elviselhetetlen cicákkal kapcsolatos szokásokat, viselkedéseket ismerhetjük meg. 29748496_1738589189533351_71199614_o.jpg Szerintem nagyon sok mindenre választ kaphatunk a könyvből, én ezért élveztem nagyon. Van amiről tudomásom volt már, de nagyon sok új információval bővültem. Ajánlom minden állatbarátnak, cicagazdinak! Számukra nélkülözhetetlen könyv! 29748272_1738588536200083_396873421_o

Fülszöveg:

Cat ​mojo (cicaenergia): az a sugárzó energia, az a mágikus erő, mely a macskák sajátja és akkor árad belőlük, amikor tökéletes harmóniába kerülnek környezetükkel és ösztöneikkel a vadászat, a táplálkozás, a mosakodás, a játék és az alvás mindennapi tevékenységei során. Jackson Galaxy, a Pokoli macskák című, páratlan sikert arató televíziós sorozat sztárja szerzőtársával, Mikel Delgadóval mindenre kiterjedő cicagondozási kézikönyvet állított össze, amelyből megtudhatjuk, hogy a macskák egészségének és boldogságának kulcsa éppen ez a cicaenergia. A Macskamágia rávilágít, hogyan teljesedhet ki házi kedvenced, közelebb kerülve az ősi életformájához, a vadmacskaléthez akár a négy fal között is. Ugyanis ilyenkor árad belőlük a cicaenergia! Ha a macskáddal való együttélés nem súrlódásmentes – legyen szó az alomhasználatról vagy az állat agresszív viselkedéséről –, aminek általában éppen az az oka, hogy ez az energia nem tud kellőképpen kibontakozni, a Macskamágia segítségével orvosolhatod a problémát. Az ideális étrendtől a társas élet kihívásain át a napi játékidő leghasznosabb eltöltéséig minden téma terítékre kerül ebben a könyvben. Bajuszszőrtől farokhegyig mutatja be a cicákat, leltárba szedve fizikai és érzelmi szükségleteiket minden életszakaszban, a kölyökkortól egészen a matuzsálemi évekig. A Macskamágia a macskatartás bibliája, egyetlen cicaimádó könyvespolcáról sem hiányozhat. Jackson Galaxy macska-viselkedéskutató, az Animal Planet csatorna népszerű sorozata, a Pokoli macskák házigazdája, közel 25 éve fáradozik azon, hogy jobb életet teremtsen az otthonukban vagy a menhelyen élő macskáknak. Korábbi kötetei, a Cicásítás és a Macskák a házban, a The New York Times bestsellerlistáján is szerepeltek. Mikel Maria Delgado a macskatartási tanácsokat nyújtó szervezet, a Feline Minds viselkedéstudományi szakértője, valamint a Kaliforniai Egyetem Állatorvostudományi karának munkatársa. Vizsgálatai során az állati viselkedést és az állat-ember kapcsolatának jellegzetességeit tanulmányozza. Kiadó: Jaffa Oldalak száma: 304 Kiadás éve: 2018

Címkék: Könyv