M. J. Arlidge: Bújócska

Ajánló:

Mostanában valamiért úgy kezdek el regényeket olvasni, hogy az utolsó kötettel kezdem. Így történt most M.J. Arlidge Bújócska című könyvével is. Félve indultam neki, nem voltam teljesen biztos abban, hogy élvezetes lesz az előzmények hiánya miatt, de szerencsére nem volt probléma.

Érdekes volt egy olyan sztorit nyomon követni, ahol egy nyomozó börtönbe kerül, ráadásul olyanok közé, akiket ő maga küldött a hűvösre. Sejthető volt, hogy nem fogják puszipajtásként üdvözölni, de azért az ilyen jellegű kegyetlenkedésekre nem számítottam.

Több szemszögből láthatjuk a fejleményeket, és a rövid fejezetek miatt könnyen követhető és olvasható.

Történet:

Helen Gracet három rendbeli gyilkosság miatt a Holloway börtönbe küldik, ahol számos olyan rabtársával kell szembesülnie akiket anno ő kapott el. Állítása szerint ártatlan és a gyilkosságokat unokaöccse követte el, amiért az anyját börtönbe küldte. Senki nem hisz neki, kivéve egy embert Charlie-t. A nő régi kollégája és barátja Helennek, és az egyetlen aki hisz ártatlanságában, és mindent elkövet annak érdekében hogy kiderítse az igazat.

" Szexuális erőszaktevők, pszichopaták és öngyilkosjelöltek voltak a lakók. Máskor is hitte már azt, hogy a pokolban van. Most rájött, hogy akkor tévedett. Minden rémes volt ebben a szűk zárkában. Nemcsak a kosz és a lepusztultság, hanem a nyomorúság is, amely mindenfelől bekerítette. "

Eközben Helen számolja a napokat, hogy végre tárgyalásra kerüljön az ügye, és próbál életben maradni.

Egyik reggel a szokásos ellenőrzés alatt egy börtön lakó nem jelenik meg a sorakozónál. Miután a börtönőr bemegy, hogy kirángassa a cellájából, szörnyű látvány fogadja. Leah-t az életfogytiglanra ítélt rabot megölték. Összevarrták a szemeit, a száját, a vagináját, ezen kívül vazelinnel töltötték ki az összes testnyílását. Mindenki döbbenve, és rettegve  áll a történtek előtt. Ki az aki éjjel bement a lányhoz, úgy hogy senki nem vette észre? Miért nem található rajta egy olyan nyom se, ami védekezésre adna jelet?

Helen nyomozásba kezd a börtön falain belül, mindent megmozgat amit csak tud, hogy kiderítse mi történt, de ez nem egyszerű, ha megvan kötve a keze, és közben folyamatosan bántalmazásoknak van kitéve. Aztán újabb gyilkosság történik, pontosan ugyanúgy ahogy az elsőnél. Egy sorozatgyilkos van köztük, és nem tudni kik közül való. A fegyencek, vagy az őrök közül ki lehet ennyire kegyetlen, és brutális? Mindenki retteg, hogy talán ő lesz a következő.

Charlie közben egyre közelebb kerül a megoldáshoz, de Stonehill nem az a fajta ember, akit egykönnyen csőbe lehetne húzni, ráadásul a rendőrnőnek egyedül, a saját szakállára kell dolgoznia, kockáztatva ezzel családját, és a karrierjét.

" - Látnod kellett volna Steve. Ott állt, és egyszerűen közölte velem, sőt utasított, hogy ejtsem az ügyet. Helen rendes volt hozzá, ő léptette elő, az ég szerelmére, és most hátba szúrta. "

Izgalmas könyv volt, tele akcióval, és meglepő fordulatokkal. Míg a felénél azt gondoltam biztosra tudom a megoldást, rá kellett jönnöm, hogy semmit se tudok. M. J. Arlidge olyan végkifejlettel ajándékozott meg, amire sehogyan se jöttem volna rá.

Viszont meg kell említenem pár dolgot ami számomra hiányosság volt, illetve nem éppen életszerű. Eleve a tény, hogy a fegyencek éjszaka mászkálnak a börtönben, senkinek nem tűnik fel. Értem, hogy emberhiányában szenved a Holloway, de hol vannak a kamerák? És elviekben itt egy szigorú létesítményről beszélünk. A másik dolog a börtönigazgató hozzá nem értése, ami számomra érthetetlen, és irritáló volt. Hogyan képes egy ember ennyi éven keresztül így vezetni egy ilyen helyet?

m-j-arlidge-bujocska-aki-egyszer-zsaru-volt-zsaru-is-marad

Fülszöveg:

A börtön nem nyomozónak való hely
Helen Grace az ország egyik legjobb detektívfelügyelője volt. Most rács mögött van, bűnözők társaságában.

Gyilkosság gyanújába keverték
Tudja, hogy innen csak egy kiút van: életben maradni a tárgyalásig és valahogy bizonyítani az ártatlanságát.

Összezárva egy gyilkossal
De amikor megcsonkított holttestet találnak a szomszéd cellában, Helen attól fél, hogy meg vannak számlálva a napjai.

Szabadon jár-kel egy gyilkos
Akit le kell lepleznie. Mert ő lehet a következő áldozat.

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak.
Bemutatkozó thrillere, az Ecc, pecc, amelyben bevezeti Helen Grace felügyelő alakját, világsikert hozott. A Bújócska a Helen Grace-thrillersorozat hatodik darabja.

Kiadó: Gabo Kiadó

https://www.gabo.hu/hu/thriller/2391-m-j-arlidge-bujocska-aki-egyszer-zsaru-volt-zsaru-is-marad-9789634065098.html?search_query=bujocska&results=1

Oldalak száma:
354
Borító:
FÜLES, KARTONÁLT
Kiadás éve:
2017