Sarah Pinborough: 13 Perc

 

Ajánló:

Rettenetesen vártam már Sarah Pinborough új könyvét. A ne higgy a szemének című első kötete nálam osztatlan sikert aratott. Meg kell, hogy mondjam, szomorúan konstatáltam milyen messze van a február. De végre eljött ez a pillanat is. Nem okozott csalódást az írónő. Kicsit talán féltem, hogy az első könyve sikere után, milyen lesz a 13 perc, lesznek-e benne hasonlóságok, vagy tud újat mutatni. Merőben különböző történet a kettő, mégis benne volt a folyamatos izgalom, az állandó feszültség, az a vibrálás, amit csak egy igazi pszichológiai thriller tud adni.

A regény négy 16 éves lányról szól! Senkit ne tévesszen meg az, hogy tinikről szól, ez nem egy ifjúsági kötet, amiben mindenki szerelmes, mindenki bulizik, és minden tökéletes, ez a történet maga volt a megtestesült kegyetlenség, és gonoszság. Nincs cukiságfaktor.

" Rebecca:  Mi a különbség a pszichopata és a szociopata között?

Dr Harvey: Miért kérdezed ezt?

Rebbeca: Motivációkról gondolkodom. Mi késztet embereket arra, hogy tegyenek egymással dolgokat "

Becca, Natasha, Jenny, Hayley. A főszereplők. Magát a történetet Becca, Natasha szemszögéből olvashatjuk, ebbe belevegyítve a nyomozásról szóló dokumentációkkal, és a pszichológus által előállított tényekkel.

Natasha meghal, azaz 13 percig volt a klinikai halál állapotában. Szerencsével határos módon egy kutyát sétáltató férfi megtalálja, és még idejében visszatudják hozni az élők sorába. A probléma ott kezdődik, hogy nem emlékszik arra a napra amikor a vízbe esett, nem tudja mi történt vele, csak a megérzéseire hagyatkozhat. Két barátnője Hayley és Jenny folyamatosan körülötte sertepertélnek, mindenben a kedvét keresik. De Tasha Beccát akarja, régi barátnőjét, akit olyan mihaszna módon annak idején lecserélt a “Barbykra”. Szüksége van rá, hogy segítse átvészelni ezt az időt, és biztonságot adjon számára a lány közelsége.

" Reméltem, hogy Becca nem találkozik Aidennel aznap este. Aidennek talán nem hiányzik a találkozás, mert túlságosan is aggasztja, hogy letartoztatják. Talán letartoztatták. Nem. Az nem lehet. Tudom, megmondták volna nekem. Én vagyok a csodalény, aki tizenhárom percig halott volt. De azért bosszant, hogy Beccánál örökösen ő az első. Mármint Aiden? Egyszerűen nem értem. Ez fontos. Ez tényleg élet-halál kérdése. Rólam van szó."

Becca boldog, hogy Natasha újra barátkozni akar vele. Bármennyire is bántotta a három "Barby" az évek alatt, mégis hiányzott neki Tasha. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és próbálják összerakni a mozaikdarabkákat, amik elvezethetnek ahhoz az éjszakához, amikor a lány majdnem meghalt. Mindent megtesznek, hogy visszatérjen a lány emlékezete. Viszont vannak akik ezt semmiképpen sem szeretnék, és mindent megtesznek, hogy megállítsák a két lányt. De vajon, mi az igazság? Ki a barát, és ki az ellenség?

"Ó de tündéri. Örök barátnők. de aranyos! Istenem, biztos nagyon boldogok vagytok, hogy jól van. Ti hárman olyan közel álltatok egymáshoz....."

Ebben a történetben semmi sem az aminek látszik. Manipuláció, hataloméhség, gonoszság, cselszövés. Tökéletes felépítés az elejétől a végéig, egyszerűen nem lehetett unatkozni közben. A folyamatos feszültség pedig végig ott volt a levegőben, miközben olvastam. Bármennyire is sejtettem a végkimenetelt, ahogy Sarah Pinborough megoldotta az valami briliáns volt.

Megjegyezném, hogy nagyon sok olyan elem került kiemelésre, ami a mai világban is probléma a fiatalok között. Mindenki színjátékot játszik, és mindenkinek meg kell felelnie, ha érvényesülni akar ebben a világban. Rengeteg fiatal küszködik lelki terrorral az iskolában, a magánéletben, és ezt mind bemutatta nekünk az írónő a 13 perc című könyvében.

Kiadó: 21. Század Kiadó

https://21.szazadkiado.hu/13perc

Oldalak száma: 400

Kiadás éve: 2017

Fülszöveg:

13 percig halott voltam.

Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de egyet tudok: nem baleset volt.

És nem akartam öngyilkos lenni.

Azt mondják, tartsuk magunkhoz közel a barátainkat, az ellenségeinket viszont még közelebb, de tizenévesen nehéz közöttük különbséget tenni. A barátaim szeretnek, tudom, hogy így van. De ez nem jelenti, hogy nem próbáltak megölni.

13 perc lebilincselő történet manipulációról, félelemről, gyilkosságról és az igazság erejéről. Mellbevágó olvasmány, és amikor letesszük, óhatatlanul elgondolkodunk: vajon mi magunk igazán ismerjük-e az embereket, akik a legközelebb állnak hozzánk.

 

A könyv szerzőjét a magyar közönség a Ne higgy a szemének! című pszichológiai thriller kapcsán ismerhette meg.

A könyv filmes jogai már elkeltek, a regényből készült sorozatot a Netflixen láthatják majd a nézők.

 

 

"Megható és egészen magával ragadó. Nem tudtam letenni." - Stephen King

Sarah Pinborough 13 Perc