Novák Andor: Szegregált Pokol-Zsákutcák

Ajánlás:

Most egy kicsit eltértek a megszokott ajánlástól, és egy könyvet úgy fogok “értékelni”, hogy csak az első történetben kiváltott érzelmeimet fogom megosztani veletek!

Novák Andor: Gyere vissza hozzám

Szeretem a nyomasztó történeteket, nem tudnám megmondani mi okból, de odavagyok értük! Nos, Andor könyve betalált! Egy történet ami levitt a pokolba és nem is engedett fel onnan!

Miután befejeztem, volt egy olyan érzés bennem, hogy megkönnyebbültem. Ez nem negatív a könyv szempontjából, egyszerűen annyira levitt a mélybe lelkileg, hogy ezt éreztem utána. Mégis miközben olvastam, nem lehetett letenni, az egész elmebaj vitt magával, és csak sodródtam. Andor nagyon kifinomultan, és intelligensen írta meg a Gyere vissza hozzám című történetet! A magam részéről egy ellentmondás volt. Amíg lelkileg teljesen magam alá kerültem, az olvasó részem élvezte ezt a nagyon választékosan megírt “lelki terrort”. Érezni rajta, hogy egy nagyon értelmes ember könyvét tartom a kezemben.

Egy igaz történet, amely kiegészül néhány fiktív gondolatmenettel!

Zsolt életét mutatja be nekünk. Ahhoz, hogy a fiú agóniáját megértsük, segít nekünk ebben Zsolt volt felesége Krisztina, és régi iskolatársa Gábor. Az Ő elbeszéléseik alapján válik teljessé a szemünk előtt.

Zsolt elveszíti édesanyját, amit egyszerűen nem képes feldolgozni, minél jobban telnek a napok annál jobban betegszik bele. A munkáját elvégzi, de igazából csak testileg van ott, az agya és a lelke folyamatosan az anyja körül jár, és azon, hogy amikor otthon tölti az idejét, az anyja újra és újra “felkeresse” !

Krisztina nehezen érti meg mi történik Zsolttal, látja, hogy egyre betegebb, de mégis dühös rá, hisz nekik van egy közös fiúk, akivel Zsoltnak is törődnie kellene. Tudja, hogy az anyja sok éven át rátelepedett a fiúra, ezzel tönkretéve az életét.

Gábor még általános iskolában ismerte meg Zsoltot. A sokak által szekált fiú mellett kiállt, ezzel egy láthatatlan kötelék alakult ki köztük. Gábor érezte, hogy otthon rettenetes nyomás alatt lehet Zsolt, próbált segíteni, de mindig falnak ütközött. Aztán az iskola után elváltak útjaik, de egy véletlen folytán sok évvel később újra egymásra találtak. Igazi barátság most sem alakult ki köztük, sőt Gábor látta, hogy régi iskolatársa, mintha nem is önmaga lenne. Mintha távozna az élők sorából! És nem tudja, hogyan segítsen.

IMG_7421

Fülszöveg:

E könyv két történetet mesél el. Mindkettő egy-egy emberi sorsot a megadásról és a küzdelemről, az eltékozolt szeretetről és az igaz szerelemről. E kisregények vallják, hogy az irrealizmus és a szűrrealizmus keretei tökéletes alapok a valós vagy vélt érzelmek bemutatásához, illetve eszközök a katarzishoz, mely nem válogat a búskomor és a felhőtlen boldogság között, hiszen egyetlen céljuk, hogy lerombolva a tabukat hatást keltsenek.

Mert mi van, ha egy anya túlzott ragaszkodásában még a halálból is képes visszatérni a fiához azzal a leghőbb vággyal, hogy újra megszülje őt? Vagy a halál egy olyan dermedt állapot, amelyből csak a szerelem, mint egyetlen remény képes megszabadítani az embert, még ha elkárhozott lelkek sokaságán kell is átküzdenie magát miatta...?

Mindnyájan választhatunk, hogy zsákutcáink megrekesztenek-e bennünket, vagy visszafordulunk, és új utakat keresünk magunknak. A Szegregált pokol két ilyen élettörténetbe pillant bele.