Misu háborúja: Pachmann Péter

 

Ajánlás:

"Olyan volt, mint egy koravén Krisztus, piheszakállal az állán, heges sebekkel a kézfején"
Pachmann Péter könyve: Misu háborúja! Igaz történet alapján.
Nagyon nehéz bármit is írnom, mégis cikáznak a gondolataim. Sokkoló, elgondolkodtató és megdöbbentő történet! Letenni nem lehet, ma délután megvettem, nem ettem nem ittam, nem érdekelt semmi csak a könyv! Azt hiszem, ilyen regénnyel ritkán találkozik az ember! Megviselt, letaglózott! Olyan érzések kerítettek hatalmába olvasás közben amire nem számítottam! Düh, szomorúság, megvetés, kétségbeesés.

A történet főszereplője Misu és édesanyja. A könyv két idősíkot mutat be, egy Misu születése és a betegsége kialakulása, egy pedig a küzdelem Misu életének megmentése, a gyötrelmek, amiket neki és édesanyjának látni és elviselnie kellett! Peti gyönyörűen kapcsolta össze a szálakat, és akkor tudtam meg mindent, amikor annak eljött az ideje. Szinte folyamatos volt a hidegrázás, miközben beleképzeltem magam az Ő helyzetükbe. Szörnyülködtem, amikor a haláltábor felé vezető utat megtették, éreztem a félelmet amit ők éltek át. A haláltáborban pedig az öklöm szinte folyamatos szorításban volt, hogy sikerüljön a lehetetlen.

És nem szégyellem bevallani, hogy úgy sírtam közben, mint egy öt éves kisgyerek! A könyvet nem ajánlom kiskorúaknak, de felnőtteknek kötelező olvasmány!

Peti nagyon nagyon remélem, hogy mielőbb olvashatok tőled még könyvet! Nem tudom mennyire leszel képes megugrani egy ilyen magasra tett mércét, de azt hiszem, ha a valaki ilyen tökéletesen mutat be egy első történetet annak ez nem lesz akadály! Én még napokig a hatása alatt leszek!

Fülszöveg:

Misunak már a születése sem volt egyszerű. Talán nem is szerették igazán. Ő pedig rúgott, csípett, harapott már a méhen belül is. Ki ez a különös kisgyerek? Miért nem tudja őt igazán elfogadni az édesanyja, és miért mézesmázos vele az apja? Vajon mit keres a család közelében Ábrahám, az édesapa barátja?

Hat évvel később, a délszláv háború idején Misu, a halálos beteg kisfiú a Drina völgyébe utazik. Steril szobára lenne szüksége a túléléshez, édesanyja mégis ápolónői feladatokat vállal egy táborban. Misu végignézi, ahogy útban a tábor felé, az ellenőrző pontoknál folyamatosan megalázzák a félholdat viselő nőket. Az édesanyának és Misunak sokszor víz sem jut. A túlélésért küzdenek. Vajon miért kellett a völgybe jönniük? Mi lehet az utazás valódi célja? Mi az, amiért a megaláztatásokat is büszkén el kell viselniük?

Pachmann Péter meglepő fordulatokban gazdag regénye egy furcsa világba vezet bennünket. Itt mások a szabályok, mindenki különösen viselkedik. Vagy minden furcsa döntés egy jól felépített stratégia része?

Kiadó:
Oldalak száma:
206
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2017

misu2.jpg

Pachmann Péter:

Középiskolai tanulmányait a Madách Imre Gimnáziumban végezte 1985–1989 között. Diplomáit az ELTE magyar-angol (1989–1994), illetve média szakán (1994–1996) szerezte. Közben 1994-ben elvégzett egy európai uniós mesterkurzust Hollandiában. 2001-ben NATO-ösztöndíjas lett, Brüsszelben és Szarajevóban.

1992–1997 között a Magyar Televízió Híradó című műsor főszerkesztőségénél dolgozott. 1997-ben a TV2-höz került, ahol a Tények műsorvezetője, valamint külpolitikai tudósítója. Tudósított az Európai Unió szinte minden országából, Izraelből, Pakisztánból és Afganisztánból, Japánból.

2000-ben zenésztársaival adott egy nagyszabású koncertet a Bárka színházban, mint énekes.

2002-ben négyszemközti audiencián fogadta Őfelsége, Akihitó császár a Tokiói császári palotában.[forrás?] Vezetett választási műsort is és többször vállal műsorvezető szerepet a reggeli műsorban. (Mokka)

pachmann.jpg

Könyvei:

  • Pilátust játszani, regény (2007)
  • '89–'90 A rendszerváltás pillanatai (novella: Szerelmes október)
  • Misu Háborúja (2017)