James Patterson · David Ellis: Gyilkos ​ház

gyilkos_haz.jpg

Egy ház, tele sötét titkokkal. Két ember halála borzalmas kínok között. De mi lehet az összefüggés a gyilkosságok és az Ocean Drive 7. számú ház között?

James Patterson nevét nem kell bemutatni azoknak, akik igazán szeretik a jó krimiket. Ismét egy olyan sztorit rakott össze, ami letehetetlen. Lendületes és nagyszerű történet, amely több szálon keresztül vezet be – minket olvasókat –, egy olyan nyomozásba, amelynél nem lehet tudni, ki az ellenség és ki a barát.

A történetet több szerepelő szemszögéből ismerhetjük meg, illetve a különböző idősíkokon keresztül kapunk képet az események menetéről, mindez tökéletesen érthetően és követhetően vezeti le. Ráadásul Patterson úgy dolgozta ki a Gyilkos házat, hogy az olvasó betekintést kap, több kisebb részletbe is, ami egyrészt: elengedhetetlen, másrészt: izgalmas, harmadrészt: a későbbiekben ezek a kis részletek precízen összeállnak, képet alkotva a miértekről.
Sok író elbukik egy ilyen húzással, mert nem kellően figyelnek oda az apró részletek kidolgozására és képtelenség követni az eseményeket. James Patterson esetében erről szó sincs, profi módon ugorja meg a bukkanókat, és az elejétől a végéig egy igazán eseménydús kötetet tarthat az olvasó a kezében.
Mindent megmutat, de nem viszi túlzásba, rafináltan adagolja az információt. Nem lesz sem unalmas, sem idegtépő, az olvasó mindig egy kicsit többet akar belőle.

Bár a leírás alapján azt gondolhatnátok, hogy spoilerezek, higgyétek el, csak a felszínt kapirgálom.

Történet:

Bridgehampton, 1995
Egy tizenkét éves fiú sétál az iskolaudvarhoz jelmezben. Vállán egy trombitatok, mintha csak zeneórára készülne. Aztán lehajol, kinyitja a táskát és egy puskát vesz elő.

Bridgehampton, 2011

Noah Walker éppen a szeretőjénél tölti a napját, amikor a rendőrök rájuk rontanak és letartóztatják a férfit kettősgyilkossággal.
Egy fiatal lányt és annak barátját kegyetlenül megkínoztak, majd megölték az Ocean Drive 7. számú házában. Noah a lány egykori barátja volt, és egyes tanúk azt állítják, nehezen viselte a szakítást.
Jenna Murphy, aki nem olyan régen költözött vissza Bridgehampton-ba, a tárgyalóban figyeli a gyanúsítottat, ahogy az ügyvéd éppen darabokra cincálja. Azonban van valami, ami nem hagyja nyugodni Jennát. Mint rendőr, tudja, hogy a letartóztatás során számos dolog történt, ami nem áll össze, ami nem volt helyes. Felkeresi főnökét, aki egyben a nagybátyja, hogy szeretne pár dolognak utánajárni, de Langdon nem engedi. Állítása szerint, Noah neki már bevallotta a kettősgyilkosságot, ezzel az ügy le van zárva. A fiatal rendőrnőnek nem tetszik ez az egész, ezért egy kicsit utánanéz a dolognak, ezzel pedig azt éri el, hogy egy hónapra felfüggesztik a rendőrállományból. Mire visszatér, Noah ügye egyre reménytelenebb. A nő egészen addig biztos az ártatlanságában, amíg egy újabb gyilkosság nem történik. Egy olyan gyilkosság, ami Jenna életére is kihat. Mivel az ominózus eset akkor történik, amikor még Noah szabadlábon védekezhet, a rendőrnő kétsége afelől, hogy a férfi ártatlan lenne, teljes mértékben elszáll.

Bridgehampton, 2007-2008

Két fiatal lány indul útnak, hogy világot lássanak, amikor felfedezik az Ocean Drive 7. számú házat, amelyben senki sem él. Nekik ez tökéletesen megfelel egy kisebb vakációra, így bevackolják magukat a hatalmas épületben. Boldogok, önfeledtek és szerelmesek. Örülnek az életnek, örülnek egymásnak, de közben nem veszik észre, hogy valaki figyeli őket.

Bridgehampton és Sing Sing, 2012

Noah életfogytiglanit kapott, és jelenleg egy olyan börtönben ül, ahol a legkegyetlenebb gyilkosokat tartják. Az Árja testvériség csoportja kényszeríteni akarja arra, hogy csatlakozzon hozzájuk,
azonban a férfi nem hajlandó erre, ő csak nyugalmat akar. Az sem változtatja meg a döntését, hogy
brutálisan megverik és megkínozzák, ám nem sokkal később kap egy hírt, ami felül írja mindezt.
Egyenesen a halál karjaiba akarja vetni magát, neki ront az Árja testvériség tagjainak, Majd kap egy olyan hírt, ami miatt már élni sem akar. Ezért újra felkeresi az Árja testvériséget és egyenesen nekik ront, meg akar halni. Mielőtt ez bekövetkezhetne, két börtönőr elhurcolja és egyenesen az igazgató irodájába viszik, ahol váratlan dolog történik, megtudja, hogy szabadon távozhat.

Noah szabadlábra helyezése Jennának köszönhető, aki teljesen véletlenül talál rá egy olyan bizonyítékra, ami tisztázza a férfit, azonban mindennek ellenére a nő nem bízik benne, nem biztos a dolgában, mégis úgy dönt, mindent elkövet, hogy kihozza a férfit és meggyőződjön róla, hogy ártatlan. Mindezt a maga módszereivel.

Minden a feje tetejére áll, és az események még csak ezután kezdenek felpörögni. Az Ocean Drive 7. szám alatti házban valami nem stimmel. Egyre több holttest kerül elő, és egyre több dolog viszi Jennát a ház felé. Nem tudja, kiben bízhat, vagy egyáltalán bízhat-e bárkiben is. Visszatérnek a múltban hordozott fájdalmak, felszínre törnek olyan titkok, melyekre senki sem számít. A szekrényben tartott csontvázakat előbb-utóbb valaki mindig megtalálja.

Összességében:

A Gyilkos ház ez nagyon erős krimi-thriller, ami mozgalmas és soha nem ülepedik le. Imádtam, hogy a visszatekintésekből mindig egy újabb részletre derül fény, egy újabb darabot ismerhetek meg a kirakósból.
A történet abszolút hozza a papírformát, viszont a karakterekkel, helyesbítek, az egyik karakterrel nem tudtam szimpatizálni. A főszereplő valami oknál fogva túlságosan irritálóra sikeredett. Kicsit olyan benyomást keltett, mint aki most éli a dackorszakát, most lép be a kamaszkorba, holott egy komoly múlttal rendelkező rendőrről van szó. Természetesen kiderül a történet során, hogy az író miért választott fiatalabb szereplőt, de a stílusával képtelen voltam megbarátkozni.
Viszont ezt leszámítva nem tudok belekötni semmi másba, mert minden más a helyén volt.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Oldalak száma: 560
Országos megjelenés: 2019.12.17
Fordító: Császár László
Beleolvasó: ide kattintva

Fülszöveg:

Az Ocean Drive 7. szám alatti, kastélynak is beillő ház
hátborzongató titkokat rejt:
számos megoldatlan gyilkosságot követtek el itt.
A népszerű üdülőhelyen elhagyatottan álló épületet
a helybeliek nagy ívben kerülik, és úgy nevezik: a Gyilkos Ház.
Jenna Murphy hosszú évek óta nem járt már errefelé.
Az egykori New York-i zsaru zaklatott múltja elől próbál megszökni,
azonban nem is sejti, hogy a hely, ahol valamikor felnőtt,
a gonoszság melegágya lett. Amikor azonban az ismert
hollywoodi ügynököt és a szeretőjét holtan találják
a Gyilkos Házban, Jenna olyan szörnyűséggel szembesül,
amilyennel Manhattanben is ritkán találkozott.
Aztán hamar kideríti, hogy a ház története sokkal sötétebb,
mint azt bárki feltételezte volna. Ahogyan újabb és újabb
hullák kerülnek elő, lassan utoléri a múltja,
és csak a saját élete kockáztatásával deríthet fényt az igazságra
– még mielőtt a Gyilkos Ház újabb áldozatot követelne.