Belinda Bauer: A látó

img_2469.jpg

Belinda Bauer már A 19-es holtest című könyvében megmutatta, hogy igazán különleges thrillert képes megírni. Nem fél olyan elemeket használni, amelyeket mások ritkán, vagy soha. Legújabb regényében, A látó című kötetben, játszi könnyedséggel elegyíti a misztikumot, thrillert és krimit. Mindezt úgy, hogy cseppet sem lesz hihetetlen, vagy akár hiteltelen a történet. Kiváló keveréke egy jó történetnek.


A karakterek ismét egyediek lettek. Csiszolatlan gyémántok, akik a könyv végére tisztulnak és formálódnak ki. Semmi klisé, semmi unalomig ismételt ábrázolás. Vegyük például az általános krimi könyvet: adott egy nyomozó, akinek vagy alkohol, vagy drog, vagy valamilyen lelki problémája van. Egy gyilkos, akit gyerekkorában molesztáltak, bántalmaztak, vagy egyszerűen pszichés betegséggel született. Nos, Bauer megoldotta ezt a helyzetet, és úgy írta meg A látó című könyvet, hogy ebből egyik sem jellemző a szereplőire. Pedig higgyétek el, nem kíméli az olvasót a lelki traumáktól. Csodálatos megoldása egy történetnek, dermesztő kivitelezése egy sztorinak, amit már mások is megírtak, de megközelítőleg sem így! Minden tekintetben különleges könyv. Nem meglepő, hogy külföldön hatalmas elismerésnek örvend, - a sajnálatos az, hogy kis hazánkban még csak két regénye jelent meg.

Anna egy fiatal nő, aki minden napját azzal tölti, hogy fényesre suvickolja a házat – naponta akár többször is. Már ez is szokatlan lenne, azonban nem csak a házat takarítja ilyen megszállottan.
James, Anna férje, aki egy szerelőműhelyben dolgozik, és kénytelen minden nap végig nézni, ahogy felesége élőhalottként odamegy a munkahelyére, leguggol és órákon keresztül képes takarítani egy kis részt a betonplaccon. Öt kis lábnyom. Ennyi maradt a fiúkból. Anna minden nap kijön ide, és addig tisztítja, amíg minden porszem el nem tűnik belőle. Pár hónappal ezelőtt, James, véletlenül nyitva felejtette a bejárti ajtót, amin a kis Daniel kiszökött és nyomtalanul eltűnt. Azaz, hagyott maga után öt lábnyomot, de nem többet. Az ötödik lábnyom után, mintha csak köddé vált volna. A nő képtelen ezt feldolgozni –, ami nem csoda, hisz ő volt élete értelme. Már nem érdekli semmi. Még a kisbaba sem, aki ott a babakocsiban. Automata módban eteti és rakja tisztába, a takarítás és reményvesztettség felemészti minden energiáját.

Egy szórólapon találja meg azt, amiből reményt meríthet. Egy látó, egy médium, aki képes a halottakkal beszélni. A helyi templomban tartja az összejöveteleket, ahol szeretettel várja azokat az embereket, akik elhunyt szeretteivel akarnak beszélni. Anna úgy dönt ez az egyetlen lehetősége van, hogy kiderítse: a fia él-e még? Reménykedik, ha a látó nem szól hozzá, az azt jelenti, Daniel életben van. Ráadásul a férfi - aki képes a holtakkal beszélni, - már a tv-ben is szerepelt, amikor a rendőrség felkérte egy másik eltűnéses eset miatt.

John Marvel főfelügyelő érdekes személyiség. Önmagának való típus, aki nem igazán foglalkozik semmi mással, mint gyilkossági esetekkel. Munkáját tekintve, ez örvendetes, azonban kissé átesik a ló túlsó oldalára. Mindenhol és mindenkivel csak és kizárólag arról tud beszélni, amin éppen dolgozik. Ezért nem hívják már a kollegái sehova és ezért nincsenek barátai. Nem is igazán érzi szükségét, hogy legyenek. Van egy élettársa, de ő is másodlagos. Marvel, csak a gyilkossági eseteknek él. Legfőképpen pedig Edie Evans-nek. A kislány több mint egy éve tűnt el otthonról és még mindig nem került elő. A főfelügyelőnek ez az eset a gyengéje. Az ügy, amit képtelen volt megoldani, és azóta sem hagyja nyugodni. Olyannyira, hogy annak idején még abba is beleegyezett, egy médiumot kérjenek fel segítségnek. Persze Marvel szerint mindez csak kidobott pénz volt az ablakon, mert segíteni nem tudott. John azonban azzal nyugtatja magát, hogy legalább ezt is megpróbálták. Teljesen a megszállottja lett ennek az ügynek. Mindenre képes azért, hogy ne zárják le az ügyet, ne vegyék el tőle Edie Evans esetét. Még arra is, hogy a főnökének segítsen egy olyan megalázó ügyben, mint megkeresni a felesége elveszett kutyáját.

Két történet, két szál, de vajon hol fog összeérni a történet? Milyen módon találkozik Anna és Marvel, akiknek semmi közük egymáshoz? Ki lesz a kapocs? A legfontosabb: hol van Daniel és hol van Edie Evans? Élnek egyáltalán? Vagy már minden remény elveszett?

Minden krimi és pszichológiai thriller rajongónak ajánlom A látó című könyvet, mert:

  • képes megdolgoztatni az agyunkat
  • pörgős és izgalmas
  • nem sablon történet
  • letehetetlen
  • misztikummal fűszerezett regény, amitől igazán egyedi lett
    img_2470.jpg

Fülszöveg:

Tegnap még átlagos család voltak: Anna, James és a kisfiuk, Daniel. Egy óvatlan pillanatban azonban az ajtó nyitva maradt, és a kisfiú eltűnt.

Anna mindennap ragyogóra suvickolja a fia lábnyomait a betonban. Az őrület határáig tisztogatja. Számára ennyi maradt Danielből. Aztán felbukkan egy halottlátó.

Vajon a férfi tényleg különleges tehetség? Nem egyszerű sarlatán? Vagy esetleg egy még pokolibb figura, és nem véletlenül került elő?
Vajon Anna emlékei mind igazak a történtekről? Miért támadnak látomásai furcsa körökről és egy rejtélyes kertről? Kinek a hangját véli hallani egyre többször, ha nem a kisfiáét?

Kiadó: Lettero Kiadó

Oldalak száma: 392

Fordította: Róbert Pál

Kiadás éve: 2019