90. Ünnepi Könyvhét

 

Idén 90. alkalommal rendezi meg az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) Budapesten és több vidéki városban az Ünnepi könyvhetet. Eme több napos eseményen rengeteg olvasó vesz részt, akik örömmel barangolnak a felépített standok között újabb olvasnivaló után kutatva, akár kedvezményekkel megspékelve. Emellett számos lehetőség adódik az adott napok alatt, hogy találkozhassunk hazai íróinkkal egy dedikálás, egy beszélgetés vagy akár egy fotó erejéig.

Ebben az évben június 13.-a és  17.-e között kerül lebonyolításra ez a jelentős rendezvény.

2001 óta, 18. alkalommal a Gyermekkönyvnapok eseményei is csatlakoznak. Nem ok nélkül döntöttek így ezzel kapcsolatban, hiszen maga a gyermekirodalom nem kap akkora figyelmet, mint amekkorára szüksége lenne vagy megérdemelné. Ezzel szeretnék megállítani azt a generációt, amely az internet és a telefon világában nőtt fel. Szeretnék felhívni a figyelmet és elérni azt, hogy az említett generáció örömet lásson az olvasás világában. S a világhálót felváltva inkább a könyv lapjaiba mélyedve nőjenek fel, ezáltal is hirdetve és képviselve az olvasásba rejtett élvezeteket.

A könyvkiadást az elmúlt időszakban súlyos gazdasági válság sújtotta, ennek ellenére a magyar szerzők és illusztrátorok piaca sokkal hatalmasabbra fejlődött. Az évek folyamán egyre több magyar szerző jelent meg, színesítve ezzel a könyvek palettáját. Számos új, vagy kevésbé ismert zsánerekben mutatkoznak meg. Így az olvasónak lehetősége van arra, hogy kiválaszthassa a számára leginkább megfelelő és közkedveltebb műfajt, amelyben olvasni szeretne.
Mert az olvasás ajándék, csak fel kell fedezni a benne rejlő kincseket és képesnek kell lennünk befogadni azokat.

Tavaly a rendezvény a Vörösmarty téren került megrendezésre, ám 2019-ben felújítás miatt a Dunakorzón, a Vígadó tér és a Március 15. tér között lesz megtekinthető. A színpad a Március 15. téren helyezkedik majd el, a központi helyszínen közel kétszáz hazai és határon túli kiadó vesz részt könyveikkel az olvasóbarátok nagy örömére. Az ez évi kivitelezés sokkal szebb és színesebb arculatot hordoz.

Maga az Ünnepi könyvhét folyamán Supka Géza álma kerül megvalósításra. Aki egy olyan öt napon át tartó könyvforgatagot szeretett volna létrehozni, ahol az olvasóbarátok könyvbemutatókon, dedikálásokon vehetnek részt zenés programokkal megtűzdelve. S ez az álom beteljesülésre is kerül, ezzel megmozgatva majdnem kétszáz kiállítót.

A magyar könyv és a kortárs magyar irodalom ünnepe. Ebben az évben több mint háromszáz új könyv jelenik meg, melyben számos műfaj képviseltetik. Prózakötetek, verseskötetek, történelmi munkák és regények egyaránt.
A könyvheti újdonságokat tartalmazó prospektus közel 20 ezer példányban került kinyomtatásra, mely nemcsak a könyvheti helyszínekre, de az ország többszáz könyvesboltjába is eljut. Ezzel is szélesebbé és színesebbé téve a rendezvény meghirdetését. A prospektus címlapját és az esemény kreatívjait Tabák Miklós (grafikus) tervezte.

Ahogy fentebb említettem nemcsak Budapesten, de több vidéki helyszínen is várhatóak rendezvények. Az MKKE olvasást népszerűsítő szlogenje (Olvasó vagyok) értelmében az egész országban szeretné minél több embert megnyerni az olvasás és a magyar irodalom ügyének.
Vidéki helyszínként jelenik meg: Győr, Kecskemét, Szeged, Esztergom, Balatonfüred, Szolnok, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Nagykáta, Ózd és még pár város, ahol a kiadók több száz dedikálást, könyvbemutatást és pódiumbeszélgetést szerveznek az olvasniszeretők részére. Nemcsak a már megjelent alkotásokat, de a legújabb műveket is akár hatalmas kedvezményekkel beszerezhetik.

Az Ünnepi könyvhét idén két megnyitóval veszi kezdetét.
A fővárosban a Március 15. téren, a díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar koncertje után az MKKE elnöke, Gál Katalin és Simon Márton költő tart beszédet.
A vidéki helyszínek rendezvényeit ezúttal Miskolc városa nyitja meg Szőcs Géza közbenjárásával. Az MKKE és Miskolc önkormányzata emléktáblát avat Supka Géza tiszteletére.

Fontos kiemelni, hogy immár nyolcadik alkalommal rendezik meg májusban Kolozsváron az Ünnepi Könyvhetet. Az pedig csak a magyar kulturális élet fenntartását és bővítését hivatott jellemezni, hogy Budapesthez az évek folyamán számos vidéki város is csatlakozott. Emellett az olvasás megszínesítéséhez és terjesztéséhez kapcsolódik az is, hogy a vidéki rendezvények megnyitóját minden évben más-más város vállalta magára.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban június 13.-án 17 órától kerül sor a több évtizedes múlttal rendelkező hagyomány, a Szép Magyar Könyv Verseny díjainak átadására illetve a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a főpolgármester különdíjának átadására is.

A könyvhéttel egyidőben zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, melynek idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet. Célja, hogy kapcsolatot teremtsen az irodalom és a társművészet között szerzői estek, színházi produkciók és koncertek szervezésével. A fesztivál ingyenes, június 12 és 16 között várja az érdeklődőket. 

Címkék: Könyv, Könyvhét