Tess Gerritsen: A ​sebész (Rizzoli & Isles 1.)

Nem is értem Tess Gerritsen könyvei miért kerülték el eddig a figyelmem. Talán azért, mert már régi, vagy azért, mert elszomorítóan kevés reklámot kapott? Nem tudom. Mindenesetre örülök, hogy sikerült egy kedves könyvmoly ismerőstől megvennem. Később vettem észre, hogy a Múmia című könyve, ami nemrég jelent meg, itt fekszik a polcomon. Mivel a Múmia a hetedik része a sorozatnak, így dupla öröm volt, hogy az első résszel kezdhetem.

 Izgalmas és érdekfeszítő. Annak ellenére, hogy pár dolgon megcsúszott a történet így néhol klisésre sikeredett, mégis azt kell írnom, hogy nem lehetett letenni. Megvolt benne az a dinamika, ami beszippantja az olvasót és talán ez az, amit egy író nehezen tud elérni.

Egy dolog volt, ami igazán zavart: Rizzoli szerepe. Ahogy a sorozat címe alapján is láthatjuk, elviekben ő lenne a sorozat központi szereplője. Ennek ellenére csupán egy kisebb mellékszerep jutott neki, illetve elég ellenszenvesre sikerült a karakterleírása. Bár Tess Gerritsen a végére próbálta finomítani a jellemét, nem igazán sikerült megkedvelnem.

Több szereplőt is megismerhetünk a könyv olvasása alatt. Moore életét, aki ebben a kötetben a főszerepet kapta. Hogyan veszítette el feleségét évekkel ezelőtt és hogyan talál rá újra a szerelem. Cordell doktornő és Rizzoli, akik különböző okok miatt, de hasonlóan élik mindennapjaikat. Nem utolsó sorban pedig a gyilkos elméjébe is beleláthatunk egyes fejezetek által.

Az írónő betekintést ad a nemi erőszak áldozatainak sorsába is, ki hogyan tudta feldolgozni az őt ért támadást. A szemléletes leírásnak "köszönhetően" az olvasó képessé válik beleképzelni magát az adott szituációkba, ami nem feltétlen kellemes érzés, mindazonáltal így értjük meg leginkább milyen szörnyűségeken kellett ezeknek a nőknek keresztülmenniük. 

"Megverték, az egyik szeme bedagadt, de egyedül azt hajtogatta, hogy elhagyta a slusszkulcsot, meg kell találnia, különben másnap hogy jut be a munkahelyére?"

Thomas Moore detektívfelügyelőt a szabadságáról hívják vissza egy gyilkosság miatt, ami kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőtti sorozatgyilkos, Andrew Capra módszereihez. Azonban Capra két éve meghalt. A probléma leginkább az, hogy olyan dolgokat tesz az új gyilkos, amit soha nem tettek közzé.

A Sebész különösen kegyetlenül kínozza meg az áldozatait, miután megadja nekik a kegyelemdöfést. Precíz és pontos vágások, ezzel sikerült kiérdemelnie a Sebész nevet. Minden jel arra mutat, hogy a gyilkos vagy orvos, vagy tanult az orvosin. Utolsó áldozata Catherine Cordell doktornő. Ő volt az, akinek végül sikerült lelőnie Andrew Caprát. Csakhogy a Sebész újra feltűnt és félelmetesen közel jár a nőhöz.

Moore és Rizzoli egyre közelebb jutnak a megoldáshoz. A szálak Cordell doktornőhöz vezetnek, úgy tűnik, hogy mindennek a lényege a nő. Rizzoli meggyőződése, hogy Cordellnek köze van az ügyhöz, Moore azonban kiáll amellett, hogy a nő csak egy "áldozat".

Catherine-nek két évébe telt, hogy a világát újra felépítse romjaiból. A kínzása óta burokban él, senkit sem enged közel magához. Már éppen kezdene engedni a saját magával felállított követelményeken, amikor betoppan az életébe Moore és Rizzoli. Felelevenedik előtte minden, amit olyan kemény munkával próbált elfelejteni. Azonban legrosszabb ezután következik: a Sebész ajándékot küld Cordell-nek.

"Amikor megtámadták, még mindig kábult volt a Rohypnoltól."

Szövevényes könyv A sebész. Ez nem az a történet, ahol már az elején letudjuk "lőni a poént". Itt ki kell várni a fejleményeket, de ez adja meg az igazán az élményt. Nem laposodik el, nem süpped közönybe. Az első laptól fogva megkapjuk azokat az érzéseket, amit egy igazán jó thrillernek adnia kell.

Fülszöveg:

Egyszer még futni hagy… De másodszorra nem menekülsz.

A sorozatgyilkos az éjszaka leple alatt besurran női áldozatainak otthonába, és válogatott kínzásoknak veti alá őket. Olyan kegyetlenül ügyesen bánik a szikével, hogy kiérdemli a „sebész” nevet. Utolsó áldozata, Cordell doktornő épphogy megmenekül, de a szörnyű emlékek elől szülővárosából Bostonba költözik, ahol új életet kezd. Ám pár évvel később a halottnak hitt „sebész” ismét lecsap, és nem hagy kétséget afelől, hogy hamarosan befejezi a félbehagyott munkát…

A New York Times bestseller szerzője, tíz világsikerű orvosi thriller írója felejthetetlen gonosztevőt teremt, akit csak egy nő állíthat meg, aki maga is az áldozata volt. Tess Gerritsen vérfagyasztó regényei 33 nyelven, több mint húszmillió példányban keltek el világszerte, bestsellerei minden országban sikerlistásak.