Susanna Ernst: A lelked bennem

Egy olyan művet tarthattam a kezemben, melynek szavai és mondanivalója óriási hatással voltak rám. Elgondolkodtattak, a bőröm alá ették magukat és nem eresztettek el.
Egy regény az újrakezdésről, a megbocsátásról, a fájdalomról, illetve a lélekvándorlásról, mely köré épül az egész regény valójában. A lélektani műfajba sorolnám, egy pici krimi vonallal fűszerezve.

,, Mattyvel kell maradnom. Nem hagyhatom cserben. Soha. Hiszen megesküdtünk egymásnak.”

Történetünk főszereplője Matt.
A fiúnak végig kellett néznie a gyermekkori legjobb barátjának, Amynek a halálát és a megerőszakolását. Ez az emlék örökre az agyába égett és soha nem tudott valóban ez elől szabadulni, hiszen a lelkében mindig is ott tátongott egy hatalmas üresség formájában.
Huszonegy év elteltével masszőrként dolgozik és egy csoda folytán ismerkedik meg Julie-val. Ám ne szaladjunk ennyire előre ugyanis a férfinek van egy különleges képessége. Masszázs közben képes a masszírozandó fél lelkébe látni, ezáltal is megismerve a másik felet, illetve felfedezni a lelki sérüléseket.

Van egy kedves házaspár, akinek a férfi tagjához masszírozni jár. Ekkor ismeri meg a pár lányát, Julie-t. A fiatal nő autista, van egy megszokott rendje, amitől nem tud elszakadni. Gyönyörű külsőségekkel lett megáldva, ragyogó szemekkel, melyekben most az üresség uralkodik.
Matt lát benne valamit, ezért lehetőséget ad a szülőknek, hogy eldöntsék megmasszírozhatja-e a lányukat. Beleegyeznek, ennek hatására a férfi egy olyan élményt fedez fel a lányban, ami megrémiszti, de mégis óriási hatással van a szívére.
Megtörténhet, hogy rég elvesztett barátnőjének a lelke egy új testben éljen tovább?

,, Szabályos vonások, telt ajkak. Sötét, hullámos haja hosszan a vállára lóg. De hiányzik valami döntő fontosságú dolog. Teljesen kifejezéstelen az arca és furcsán üres, nem lehet felfedezni rajta semmilyen sajátos, személyes jegyet. Olyan, mint egy álarc. Igen. Mint egy lélektelen burok. Kirakati babára emlékeztet. De valahogy mégis… van Julie-ban valami elbűvölő. Kíváncsivá tesz.”

Julie-nak sikerül kikecmeregnie az autizmusból. Ám ekkor olyan eseményeket, történéseket ismerhetünk meg, melyek az olvasók számára is óriási mélyrepülés lesz.
Főként mikor megjelenik a jéghideg szempár, aki már egyszer biztosan kioltott egy életet. Ámbár az ellenség közelebb van mint hinnénk, vagy nem? Ki is ez a férfi és mit akar? Mi zajlik egy gyilkos lelkében, mit hajlandó feláldozni egy újabb élet kiontásáért?
Mindezen kérdésekre megismerhetjük a választ a műben.

Személy szerint én sosem hittem a lélekvándorlásban, pedig nem egy helyen olvastam róla. A történet azonban elültette a gondolatot a fejemben és én már eme mag csírázását tapasztaltam csak magamon. Talán van rá esély arra, hogy valóban egy ember halála egy új élet születését eredményezi, melyben a lélek tovább élhet?
Egy lélek hányszor születhet újjá? Esetleg amíg feladata van az életben, amit nem hajtott még végre?

A lelked bennem rabul ejtett. Nemcsak a gondolataimat, de a lelkemet is. A mélybe lökött, aztán adott egy kapaszkodót, hogy a felszínre jussak.
Az írónő egyszerűen tökéletesen fogalmazott. Sehol nem esett túlzásba, minden részbe annyi érzelmet sűrített, amennyit elbírt és ami nem sodort el bennünket olvasás közben.

,, Az összes rémálom, az átvirrasztott éjszakák, a legnormálisabb hétköznapi helyzetektől való félelem és az a rettenetes magány, amit annyi éven át kellett megtapasztalnom.”

A karakterek személyisége is kidolgozott volt. Mind Matty, mind Julie.
Matty-ben egy olyan férfit ismerhetünk meg, aki nem fél a kihívásoktól és a kalandoktól, ám a saját érzéseitől és gondolataitól sokkal inkább. Kitartó, céltudatos és határozott egyén, aki végig kitartott és akkor sem adta fel, mikor az utolsó fűszál jelképezte a reményt.
Julie-ben kicsit magamat láttam. Abban ahogyan a lelki világába temetkezett, hiszen én is sokszor szívesebben lennék egy általam átélt jobb helyen. Sokszor sajnáltam azonban, mikor nem tudta feldolgozni a saját érzéseit és nem tudott erős maradni.
Ám ha ez nem így lett volna, akkor talán nem is lehetett volna ennyire szép a történet.

Csak ajánlani tudom minden könyvet szerető embernek!
Hogy miért? Mert lesz amikor megdöbbent, amikor felkavar és maga alá temet, hogy aztán a semmiből építse újra a dolgokat.

Fülszöveg:

„Ne félj, Matty! Veled maradok, megígérem!” 


A kegyetlen gyilkosság áldozatává vált Amy utolsó gondolata ez volt. 

Matt, aki gyerekfejjel tehetetlenül szemlélte kis barátnője megerőszakolását és meggyilkolását, huszonegy év múltán is képtelen feldolgozni a traumát. Bár sikeres masszőrként dolgozik – gyógyító mentalistaként különleges képességekkel rendelkezik –, végtelenül magányos. Ám egy napon találkozik egyik betegének autista lányával, Julie-val, s a kettejük között kialakuló, megmagyarázhatatlan vonzalom nemcsak különös élményeket ad, de közös emlékeket is feltár. Emlékeket abból az időből, amikor még nem is ismerhették egymást.

Matt lassan rádöbben: rég meghalt gyermekkori szerelme egy másik testben él tovább. S miközben együtt próbálnak megküzdeni családjukkal, környezetükkel, hogy elfogadtassák a lehetetlent, a múlt árnya kísért a metszőn kék szemű gyilkos személyében…

(Athenaeum Kiadó, 448 oldal, 2018)