Jo Jakeman: Megtörhetetlen

Ajánló:

A megtörhetetlen című könyvtől, egy igazi lélektani, és pszichológiai thrillert kapunk. Komoly témát boncolgat az író, a nők bántalmazása, családon belüli erőszak, a rendőri korrupció, és a tény, hogy egy rendőr feleség sokszor semmit sem tehet a kegyetlen férje ellen. Mindezt Jo Jakeman nagyon valóságosan, és sokszor brutálisan ábrázolja. Elgondolkodtató, hogy én vajon mit tettem volna Imogen helyében, meddig tűrtem volna mindazt, amin neki át kellett esnie, és meddig mentem volna el. Napjainkban nagyon is jelen van az erőszak, sok esetben még azok sem veszik észre, hogy milyen terrorban élnek egyes emberek, akik igazán közel állnak hozzá, legyen szó barátokról, családtagokról. Ez a könyv egy útmutatás is lehetne, egy önsegítő könyv, persze nem minden elemével, de talán segíti felnyitni azok szemét, akik ebben élnek, hogy igenis van tovább, mindenki kaphat segítséget, és talán pont onnan, ahonnan a legkevésbé számítanak rá.

Történet:

Nem árulok el nagy dolgot azzal, hogy Phillip meghal, hisz már az első oldal azzal indul, hogy "Phillip temetésének napja" . A történet leginkább azért volt élvezetes, mert tudni akartam, hogyan jutottunk el a végső pontig, a halála napjáig, és ki, vagy kik azok akik ehhez hozzá segítették. Ezzel a cselekményszállal a könyv végéig fent tudta tartani az írónő, az olvasó figyelmét, mert hiába tudtam, hogy halott, a sok megválaszolatlan kérdés még ott volt.

Huszonkét napot foglal magába a könyv, és néha kapunk egy-egy bejegyzést több évre visszamenőleg, hogy teljes képet alkothassunk. Főszereplőnk Imogen, aki több évvel ezelőtt, egy súlyos balesetben elvesztette meg nem született lányát. Férjével Phillippel nehezen tudták túltenni magukat ezen, és Iminek jó darabig gyógyszereken kellett élnie. Aztán a nő újra teherbe esett, és világra jött Alaister, aki immár hat éves. Imogen éppen válni készül férjétől, akiről az évek alatt kiderült, hogy nem csak kegyetlen, és erőszakos, hanem folyamatosan csalta őt. Most éppen egy nála jóval fiatalabb nővel szűrte össze a levet, Naomi személyében.

" Phillip képes volt mindig ragyogóan félrevezetni engem. Vagy én voltam igen pocsék a hazugságok felismerésében. Talán ez is, az is. "

Imogent nem érdekelte már a férje, csak túl akart lenni a váláson, hogy új életet kezdhessen. Elment Naomihoz, hogy a papírokat Phillippel aláírassa, de a férfi nem volt otthon. A lány nem szívesen, de azért behívta őt egy teára, és a nem éppen szívélyes beszélgetés alatt, Imi rájött, hogy a lányt ugyanúgy bántalmazza a férfi. Megpróbálta szóba hozni a dolgot, de a lány azonnal elzavarta a házból. Nem sokkal később megjelent nála a férje habzó szájjal, és követelte, hogy a hónap végéig hagyják el a házat. Nem érdekelte, hogy a saját fia is utcára kerülhet, és Imogen bármennyire is könyörgött a haladékért, nem engedett. A nő végső elkeseredésben olyan lépésre szánja el magát, ami talán a vesztét okozza. Amire nem számít, hogy nem sokkal a tette után, megjelenik Naomi, akinek kénytelen mindent elmondani, és megbízni benne. A két nőt valamilyen szinten összehozza a tény, hogy bántalmazták őket, és megpróbálnak kieszelni valamit, hogy Imogen megtarthassa a házat, és fia felügyeleti jogát. Végső robbanásként, megjelenik Ruby, Phillip volt felesége, aki még mindig szerelmes a férfiba, és teljesen elvakult "Pippel" szemben. Innen indul az igazi küzdelem. Képes megbízni három nő egymásban, akiknek köze van a férfihez, vagy egymásnak esnek, és minden darabjaira hullik? Hisznek Phillipnek, aki eddig mást sem tett, mint hazudott? Mire képesek, ha az életük forog kockán, egy olyan emberrel szemben, aki nem ismer kegyelmet, és megbánást?

" Naomi felállt, bár fogta a gyomrát. Megkerülte az ágyat, de mielőtt elérte volna, Phillip két kézzel mellbe vágta, Naomi hátrarepült, át a szék karfáján, és nagyot puffant a földön. "

Igazán tetszett az a megoldás, hogy már az elején tudjuk, Phillip nem fogja élve megúszni, talán azért, mert így nem egy szokványos történetet kapunk, ahol a gyilkos kilétén gondolkodunk, vagy azon miért ölt, hanem inkább a halál időpontjáig tartó események, és kiváltó okok tartották fogva a figyelmem. Ez egy zseniális húzás volt az írónőtől.

Egyetlen negatív dolgot tudok felhozni, ami számomra rettenetesen zavaró volt. Naomi beszédstílusa. Nem tudom, hogy az eredeti nyelven megírt könyvben is így lett megírva, vagy esetleg a fordítót okolhatnám ezzel, de borzasztóan illúzióromboló volt ez a stílus. Konkrétan olyan érzésem volt, hogy egy nyolcvan éves asszony szerepel a történetben, holott Naomi a húszas éveiben jár. Értem én, hogy kicsit egyszerűbbnek kellett mutatni, de néha átesett a ló másik oldalára.

Ezt leszámítva, nagyon jó történet volt, fordulatos, és elgondolkodtató.  Megmutatja az anyaság minden velejáróját, milyen az elvesztés, a rettegés, az állandó félelembe élés, hogy mit tennénk meg a gyermekünkért, vagy meddig mennénk el érte? És persze az érem másik oldalára is bepillantást enged, amikor egy anya elhagyja a saját gyermekét, a gyermeket, akinek idő előtt kell felnőtté válnia, és éveken át tartó megpróbáltatások sorát kell elszenvednie.

Fülszöveg:

Milyen messze mennél el, hogy bosszút állj az exeden? A válások gyakran elég mocskosak. Ez alól Imogené sem kivétel. Phillip rossz ember, zsarnokoskodó, és kellően eltökélt ahhoz, hogy amennyire csak lehet, megnehezítse Imogen dolgát. Ezért a férfi ultimátumot ad: Imogen vagy elhagyja a családi házat két héten belül, vagy elveteti a nő felügyeleti jogát közös fiuk felett. Egy őrült pillanatban Imogen valami elképzelhetetlen dolgot tesz. Olyat, amitől végre átveszi az irányítást, hosszú évek óta először. Elég elszánt ahhoz, hogy megvédje a fiát bármi áron, kiharcolja magának a tiszteletet és megbüntesse a férjét.

De Imogen nem számolt a férfi volt feleségével, sem az új szeretőjével. Vajon mi történik akkor, ha a két nő alaposan összekuszálja a terveit?

Jo Jakeman fordulatos pszichológiai thrillere egy izgalmas bemutatkozó regény a bosszúról és az emberi kapcsolatok átértékeléséről.

„Egy zseniális debütáló regény” - Fiona Cummins, írónő

„Bódító, fordulatos, egy kis fekete humorral fűszerezve” - Roz Watkins, írónő

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Terjedelem: 400

Év: 2018