V.E. Schwab: Viszály

 

Ajánló:

Remek, kivételes, lenyűgöző. Valamilyen szinten a Hősök sorozathoz, és az Egyenesen át című filmhez kapcsolnám, persze csak egy-két elem erejéig, hisz ez a könyv merőben más. Vérbeli Sci-fi thriller, amit nem lehet letenni. Teljes mértékben sablonmentes, felesleges klisék nélkül megíródott, sodró lendületű történet. Amit pedig egyszerűen imádtam, hogy a maga, sötét és komor stílusa mellett, olyan fekete humorral rendelkezett, hogy több esetben is hangosan röhögtem fel. A két idősíkkal nagyszerűen játszadozik az írónő, követhető, és nem zavaros. A könyv haladtával több karakter szemszögéből is olvashatunk egy-egy fejezetet, de ez szintén olyan jól sikerült, hogy nem érződött egy percig sem, az esetleges túlzás, vagy a túl sok érzés. Ha akarnék, se tudnék rosszat írni a Viszályról.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/hmA6G9

Történet:

Két ambiciózus srác, Victor és Eli, kollégiumi szobatársak az egyetemen, és jó barátok. Mindketten átlagon felüli intelligenciával rendelkeznek, és ez valamilyen szinten egy versengést alakít ki bennük. Mindketten kiválasztják a diplomamunkájukat, de Victor bosszúságára Eli egy olyan témát választ, ami sokkal érdekesebb mint az övé. Egyből elindulnak a fogaskerekek, hogyan tudna ebben ő is részt venni, és úgy csűri csavarja a dolgokat, hogy végül azt veszi észre, már nyakig benne van. Egy elmélettel, egy feltevéssel kezdődött minden, később mindketten rájönnek, hogy jobb lett volna, ha itt meg is állnak. Hogyan tegyünk szert RendKívüli képességre. Így szól a kutatás. Victor megtalálja a módját, hogy mindketten RK-k legyenek, és ez nem csak a barátságuk végét jelentette, hanem Victor szabadságát is.

" - Megölt! Az a köcsög odasétált a demonstráció kellős közepén, amire ő beszélt rá, aztán agyonlőtt! "

Tíz évvel később Victor megszökik cellatársával a börtönből, és elindulnak megkeresni Elit, hogy végre bosszút állhasson rajta.Mitch, és Victor éppen Meritbe tartanak, amikor az úton egy sérült lányba botlanak. Sydney a 12 éves lány, aki koszosan, véresen, sebesülten ballag az esőben. A férfi segít neki, ellátja a sérülését, és megígéri, hogy soha senkinek nem engedi bántani. A lány megbízik a két férfiben, és velük megy. Kiben másban is bízhatna, ha már az az ember is megakarja ölni akit egész életében ismert, és szeretett?

Merit kisvároska, mégis tele van RendKívüliekkel, és Victornak nem is igazán ez szúr szemet, hanem az, hogy ebben a városban hullanak az RK-k. Eli egy hősnek hiszi magát, aki úgy gondolja, hogy ezek a képességek nem Istentől valók, és mindenkinek meg kell halnia. Csak ő maradhat, hisz az ő képessége az egyetlen ami nem okoz másokban kárt. A baj akkor üt be, amikor Serenát akarja megölni, képtelen megtenni, és rájön, hogy a lány olyan képességekkel rendelkezik, ami nagyban segíti a munkáját, viszont azt is tudja, hogy előbb-utóbb végeznie kell a lánnyal.

" Amikor másnap Victor hazaért a laborból, Elit a konyhaasztalnál ülve találta, amint épp a bőrét vagdalta. "

Hogy képes lesz-e erre? Az már más lapra tartozik. Ebben a könyvben nincsenek jó emberek, és nem létezik jóság. Ahogy Dan Wells is jellemezte a könyvet: " Sötét, összetett, és merész..." Csak ajánlani tudom a könyvet, az biztos, hogy én már tűkön ülök a folytatás miatt.

Fülszöveg:

Lehetnek szuperképességeid, de attól még nem leszel jobb ember…

Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek.

Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket – kivéve társát, egy vasakarattal bíró, rejtélyes nőt. Az árulás és a veszteség fájdalmától hajtott ősellenségek mindkét oldalon emberfeletti erőkkel felfegyverkezve készülnek beteljesíteni bosszújukat – de vajon melyikük éli túl a végső összecsapást?

400 oldal

Kötés: puhatáblás

Kiadás éve: 2018