J.D. Barker: A Negyedik Majom

 

 

Ajánló:

Nagyon jól összerakott és felépített történetet olvashattam. A könyv igazi ínyencségét az adta, hogy egyrészt a nyomozás követhettük lépésről lépésre, másrészt a gyilkos elméjébe is bepillantást kapunk egy napló formájában. Igen, de ezt a naplót a Négy Majom Gyilkos gyerekkori énje írta, így értetve meg velünk, hogy miért válik egy 11 éves gyermekből egy sorozatgyilkos pszichopata felnőttkorára. Persze itt még nem ér véget a több szemszögből álló történet, hisz a nyomozóknál is külön külön kapjuk meg a fejezeteket, illetve Emory az elrabolt 15 éves lány gyötrelmes napjaiba is beleláthatunk.

 

Történet:

Portert munkatársa hívja, hogy egy buszbaleset történt, és neki mindenképpen ki kellene mennie. A nyomozó nem érti, hogy miért kell jelen lennie egy balesetnél, hisz a gyilkosságiaknál dolgozik, de Nash, a kolléga ragaszkodik hozzá. Miután Porter elolvassa felesége üzenetét, aki lement tejet venni, gyorsan felöltözik és elindul. A baleset helyszínén pedig nem mást találnak, mint a Négy Majom Gyilkost (továbbiakban 4MGY) holtan, kezében egy dobozt szorongatva. Porter teljesen ledöbben, miután óvatosan kinyitja egy fület talál benne. A 4MGY újabb lányt rabolt el, a probléma viszont az, hogy halott. Bár Porter jelen pillanatban kényszerszabadságon van, beleveti magát az ügybe, és mindent bevet, hogy megtalálják az eltűnt lányt, lehetőleg élve. 4MGY módszere, hogy olyan lányokat rabol el, akiknek valamelyik hozzátartozója súlyos bűnt követett el. Először a lányok fülét vágja le, majd a szemüket, aztán a nyelvüket, és végül megöli őket, minden kivágott testrészt pedig egy masnival átkötözött dobozkában küld el a hozzátartozóknak. A nyomozók egyből felkeresik a dobozon lévő címet, viszont újabb rejtéllyel kell szembenézniük, ugyanis Talbot lánya, és felesége is a házban tartózkodik sértetlenül. Miután sikerült megtalálniuk a férfit, kiderül, hogy van egy eltitkolt lánya, Emory. Nehéz helyzetbe kerülnek, hisz most már nem csak azt kell kideríteni, hogy hol van a lány, hanem azt is, hogy az apja milyen bűnt követett el, hisz ez alapján tudnak elindulni. Talbot viszont nem beszél.

" Porter sohasem rajongott a hullaházért, ahol a formaldehidet és fehérítőt használtak légfrissítő helyett, de hiába, a hullaházban mindig romlottsajt-, olcsóparfüm- és lábszag terjengett. "

Mindeközben Emory egy sötét helyen ébred kótyagosan, és borzasztó fájdalommal a fülében. Miután valamennyire magához tér, rémülten tapasztalja, hogy egy hordágyhoz van bilincselve, és az egyik fülét levágták. A teljes sötétségben szinte eszét veszti, patkányok veszik körbe, és anyja folyamatosan beszél hozzá, aki 3 éves korában meghalt.

" Levágta a fülét! Micsoda baromság! Miért...? Azonnal rájött a válaszra......"

4MGY halott. Egy dobozt, és egy naplót hagyott maga után. A nyomozóknak szinte semmi kiindulási pontjuk nincs. Vajon életben találják meg a lányt? Hisz 5 éve üldözték a gyilkost amikor még élt, és akkor sem tudták elkapni, most úgy tűnik a lehetetlennel kell szembenézniük.

" - Ó nem vertem meg! Lelöktem a lépcsőn, hozzábilincseltem a vízvezetékhez, azután munkához láttam. Megpróbáltam belőle kihasítani a gonoszt. "

Brutális, kegyetlen, mégis tele érzelmekkel. A könyv során rengeteg titokra derül fény, amelyet csak akkor tudhatunk meg, ha figyelmesen olvassuk azt, és nem siklunk el olyan részletek felett, amire azt gondolnánk, hogy lényegtelen. Volt, hogy nekem is vissza kellett lapoznom, mert átcsúsztam olyan helyzetek felett, ami nagyon is sokat számított.

Csak ajánlani tudom. Rengeteg csavart és fordulatot csempészett bele az író, mely néha sokkolt, néha megdöbbentett. És a sok titok, ami mind arra vár, hogy megfejtsük.

Külön meg kell említenem a szerző megjegyzését a könyv végén. Senki ne hagyja ki, mert értékes információt kapunk belőle.

Fülszöveg:

A Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és "védjegye" különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.

Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

J.D. Barker regényében a Hetedik és A bárányok hallgatnak hangulata találkozik, miközben a szerző remekül gondolja végig és újítja meg a sorozatgyilkosokra épülő történeteket egy olyan főgonosszal, akit egyhamar nem felejtünk el.

Agave Könyvek Kiadó Kft.

416 oldal

Kötés: puhatáblás

Megjelenés éve: 2018