Vámosi Kira: A félelem két arca - előolvasás

photoeditor_20191008_145155411.jpg

Az írónőtől már volt szerencsém olvasni, azonban míg a Ne csukd le a szemed! egy kezdetleges szárnypróbálgatás volt, addig A félelem két arca egy fiatal, tanulékony író alkotása. S ezt nem negatív értelemben mondom, mert Vámosi Kira első regényében is megleltük a mű szépségét, azonban sokkal kezdetlegesebb volt. Viszont a most megjelenő regény jóval magasabb színvonalat képvisel, több értelemben is.

Kira nem félt a szócsokraiban a szavak sokrétűségét használni, mert sokszor olyan szókombinációkkal találtam magam szembe, amik egyszerűen gyönyörűek voltak. Ezen felül maga a történet, a cselekményszál is jóval kidolgozottabb, átgondoltabb. Ebben a műben az írónő nem tartott attól, hogy megmutassa önmagát, s egy sajátos – önkifejező – stílussal előálljon.

Amikor igazán boldog vagy, nem is tudod szavakba önteni, hogy mi szakítja szét szíved rejtett. szivacsos falát, nem tudod pontosan érzékeltetni másokkal azt, ami belsődben zajlik. Ezt csak akkor értik meg a kívülállók, ha ők is átélik, ezért ez az érzés a Te saját, magányos érzésed marad, és pontosan ez a tökéletes benne. Az, hogy csakis a Tiéd. Te kisajátítod magadnak, ő pedig kisajátít Téged.

Előzmény:

Naomi a szüleivel egyik pillanatról a másikra új házba költözik. Azonban, ebben az új otthonban furcsa, megtévesztő dolgok történnek vele.

A lány annyira besokall, hogy lassan a saját szemének sem hisz, a körülötte élő emberekről nem is beszélve. Meg akarja találni a rárontó rémálmok megoldását, ám jelentős kérdés lesz, hogy az őrület csapdájába esik-e vagy sem.

Történet:

Naomi élete még mindig darabokban van. Szülei válása után, édesanyjával visszaköltözik arra a helyre, ami egykoron az otthona volt. Azelőtt. Itt élnek a barátai és a szerelme is, így részben honvágya van, azonban tart is a helyzettől.

Belefáradtam. A testem, a lelkem egyaránt. Nem akarok többé felkelni, egyszerűen belefáradtam az életbe.

Egy új házba költöznek, ami külsőre egy omladozó, recsegő faháznak tűnik, azonban belülről sokkal modernebb és otthonosabb berendezést kapott. Naomi sokkal több kétellyel és óvatossággal tér vissza, mint ahogy a legelején várta a rá váró helyzeteket. Eltűnt az a lány, aki a népszerűségre és a központúságra építkezett. Csak békében és nyugalomban akar élni Paullal és a barátaival.

De a lány mindennapjai minden téren összedőlni látszanak.

Az édesanyja hazudni kezd neki, pedig egykor ő mondta a lányának, hogy egymással szemben mindig őszintének kell lenniük. Azonban eltitkolja Naomi elől, hogy találkozgat egy férfivel – még ha az édesanyja részéről érthető is a dolog, hiszen félti az instabil lábakon álló egyetlen kislányát.

Paul napokra eltűnik - rengeteg titok veszi őt körül. S nem érzi a tettei súlyát, vagy legalábbis a pillanat bekövetkeztében. Azt mondja, hogy szereti Naomit, de ez tényleg igaz lenne?

A kopogás az ajtómon, a rózsa az asztalomon.. Ez nem egy játék, most már, ahol csak a kirakós darabokat kell összerakni, és ha ügyesen csinálom, megkapom a jutalmamat. Ez egy harc, amiben győznöm kell, és rájönni, hogy ki az ellenség. Ez egy bűntény, amit meg kell oldanom!

A barátai folyton csak önmagukkal, a bulival és az alkohollal vannak elfoglalva. Lorette sem igazán törődik a lányban vetekedő kételyekkel, egyszerűen csak Paul pártját fogja. S nem érti a Naomiban lévő félelmeket.

Megjelenik egy új srác az életében, Evan. Aki nemrég költözött a faluba, és épp abban a házba lakik, ahol Naomi élt egykoron. Ahol a rémálmokat, a furcsa hangokat tapasztalta. Ami miatt pánikrohamai vannak, és örök félelemben él.

Ráadásul, ha az nem lenne elég, hogy Paullal – akit az igazi szerelmének hitt – a kapcsolata romokban hever, az új fiú iránti vágya sem hagyja nyugodni. Mert az a srác első pillanatban flegmának tűnt, azonban az igéző szempár mögött egy biztonságot nyújtó, szeretnivaló srác bújik meg. Vagy mégsem? Ki ez a srác valójában?

Azt mondják: „a szerelem nem kerül semmibe” de én ezzel nem értek egyet, mert belebolondulni a rossz emberbe, igenis sokba kerülhet. Minden érző ember, aki lezár egy kapcsolatot, mentálisan és fizikailag is megfáradva kerül ki abból, s ezen a fájóan kritikus ponton valóban úgy érezheti, hogy az egész életét újra kell kezdenie. Azok pedig, akik sosem tapasztalták még meg ezt az érzést, időben átgondolhatják, hogy milyen végzetes kimenettel járhat egy-egy hibás párválasztási döntés. 

Ezen felül a város élete is fordulóponthoz érkezett, mert egy gyilkos ólálkodik szabadlábon. Naomi körül az emberek napról napra fogyatkozni kezdenek. Senki nem tudja, hogy ki lehet a tettes és miért szedi az áldozatait. A lány azonban nem igazán számíthat segítségre, így egyedül kell megoldania a rejtélyt.

A történet alapkérdése az, hogy főszereplőnknek sikerül megtalálnia a közelében élő emberek gyilkosát, mielőtt rá kerülne a sor? Vagy ő is egy lesz a halott woodrocki lakosok közül?

Ez a mű letaglóz, magával ránt és összezavar. Letehetetlenné válik a kezedben, s nem fogsz szabadulni tőle, amíg a végére nem érsz. A befejezés pedig meg fog döbbenteni, és saját magadnak sem fogsz hinni!

Úgy éreztem a mű befejeztével, hogy A félelem két arcának hála megismerhettem valamit Kirából. Megismerhettem azt a lányt, aki az írásban otthonra talál, s aki nem fél papírra vetni mindazt, amit kigondol. Ebben bontakozott ki, s ebben mutatta meg azt, hogy igenis helye van a magyar írók között. Mert Vámosi Kira második könyve az oldalakhoz szögezett, érzelemmámorba küldött, hogy a legvégén arcon csaphasson.

A hatás, ami alá kerültem, blokkolta még a gyéren fel-felbukkanó gondolataimat is, nem engedve be semmit sem a testembe, sem a fejembe. Sűrű, masszív, bénító köd nehezedett az agyamra, elmém éjsötétbe borult, teljesen lebénult a gondolkodásom. Nem éreztem semmit, csak a mélységesen mély fájdalmat, miközben szívem százezer darabra hullot szét másodpercenként. 

Az írónő olyan történetvezetési stílussal bolondította meg az egész regényt, ami egyszerűen bámulatos. Az orromnál fogva húzott oldalról oldalra, és én annyira beletemetkeztem a műbe, hogy meg sem bizonyosodtam a dolgok igaz voltáról.

Izgatottan várom a regény harmadik részét is! Mert a történet kapcsán maradtak még nyitott kérdések, de ezek csak még inkább fokozzák az érdeklődésem a folytatás iránt.

Ajánlom a thriller, a kalandosabb és eseménydúsabb regények kedvelőinek. Mert számukra ámulatba ejtő élményt nyújt!

Mindegyikőnk élete csak egy hajszálon múlik, s a kérdés az, hogy mikor leszünk mi a következők.

 received_1340564789453839.jpeg

Fülszöveg:

Naomi élete romokban hever, azonban most minden megváltozik. A kérdés csak az, hogy milyen irányba?

Édesanyjával visszaköltözik Woodrockba, ahol a szerelme, Paul és barátai laknak. A felépített álomkép a jövőről, azonban gyorsan szertefoszlik. Szerelmi élete pillanatok alatt darabokra hullik, és Naomi egy végeláthatatlan szerelmi háromszögbe kerül a rejtélyes új fiúval. Lelki világot felzaklató rémálok, megmagyarázhatatlan dolgok, vérfagyasztó gyilkosságok feszegetik elméje épségének határát, miközben az emberek rejtélyes körülmények között halnak meg körülötte.

Egyedül kell kiderítenie azt, hogy vajon ki a gyilkos, aki sorra szedi áldozatait, miközben bármelyik pillanatban lehet ő a következő.