Tomcsik Nóra: A baronet lánya

Az írónőnek a további műveit már volt szerencsém megismerni, így merő izgalommal vetettem bele magam ebbe a kiegészítő kötetbe, mely A változások kora című regényéhez kapcsolódik. Az előbb említett regény és a folytatása is elnyerte a tetszésem, megismertem az írónő stílusát belőlük, így szinte biztos voltam abban, hogy nem érhet meglepetés ezzel a novellával kapcsolatban sem.

Tévedtem! Tomcsik Nóra 136 oldalba olyan érzéseket és emocionális állapotokat sűrített össze, hogy óriási érzelmi-bombaként száguldott át az egész rajtam. A mostani lelkiállapotomnak szüksége volt erre a robbanásra, imádtam és annyira olvastam volna tovább!

,, A szerelem, mint mindig hangoztatta, a parasztok szeszélye, amivel az arisztokraták nem hagyják magukat megvezetni. Egyáltalán képesek voltak sokkal felelősségteljesebben dönteni a jövőjükről, amit mi sem bizonyított jobban, minthogy ők voltak a gazdagok, míg a parasztokról ugyanezt aligha lehetett elmondani. Mindezek fényében jobbnak látta felhívni lánya figyelmét a kötelességeire, és kellőképpen hatni a lelkiismeretére."

Gwendolyn életébe pillanthatunk bele, akit már megismerhettünk A változások kora című alkotásból Mrs. McAdams-ként. Bevallom abban a műben valahogy taszított a nő rideg és érdekből álló viselkedése, de ez a pár oldal talán kicsit enyhített eme érzésemen. Mert sajnáltam a nőt, átéreztem a fájdalmát, a naivságát és a csalódottságát. Kicsit mintha saját magamat láttam volna.

Lady Gwendolyn egy véletlen folytán ismerkedik meg Mr Colinnal. A sármos férfi rögtön megszorongatja a mi Gwenünk szívét, hiszen annyira kedves és közvetlen vele. Ráadásul az a csók, ami elcsattant köztük teljesen elámította, így a főszereplőnk alig várja, hogy újra találkozhasson vele.

,, Egy hosszú percig némán nézték egymást. Végül Gwendolyn nem bírta tovább játszani a szerepet, amit nevelőnője erőltetett rá. Végtére is csak egy baronet lánya volt, nem a királynőé.”

Azonban ismét tudatosulhat bennünk, hogy ebben a korban a rang, a pénz és az érdek, ami meghatározza a házastárs megválasztását. Az érzelmek mivolta egyáltalán nem számít, így nem meglepő ha Gwen esetében is a szülei döntöttek a házasságával kapcsolatban. Mr McAdamsre esett a választásuk több okból kifolyólag.

A változások korából tudhatjuk, hogy Gwen Mr McAdams mellett fog kikötni végül, ám ebből a történetből megismerhetjük, hogy hogyan történik mindez és mennyi akadály gördül az érzelmei útjába. Hiszen szerelembe esik, de mással kell megházasodnia.. Ám a csalás, a hazugság ebben a világban sem ámítás.
Hogyan köt ki Gwendolyn Mr McAdams karjaiban? Mi történik, ha fény derül a nő piszkos, szomorú titkára?

,,  Aznap este úgy szerette a feleségét, ahogy csak az tud, aki szerelemből házasodott, és amikor kibontakoztak egymás öleléséből, és ő még egy utolsó csókot adott a lány szájára, aki néhány perccel később mosolyogva aludt el mellette.”

Ez a rövid alkotás az, ami teljessé teszi számomra az egész sorozatot, hiszen olyan dolgokat ismerhettem meg benne, amiket gondolni sem mertem volna. Pont ezért ajánlom mindenkinek, aki ismeri már az írónő művét és szeretne egy még teljesebb képet kapni Georgie születéséig. Köszönöm Tomcsik Nórának, hogy megismerhettem A baronet lányát és átélhettem ezt a gyönyörű élményt!

,, - Nemrégiben elkövettél egy igen nagy hibát – nézett rá komolyan az édesanyja, és megfogta a kezét. – De ennek már vége, az a múlt. Próbálj túllépni rajta, ne ez tegye tönkre a hátralévő életedet!”

Fülszöveg:

A huszonegy éves Gwendolyn izgatottan várja, hogy Londonba érkezve újra találkozhasson a jóképű és megnyerő Mr. Colinnal, és arról álmodozik, hogy hamarosan a férfi felesége lesz.

Apja azonban egy másik, előkelőbb fiatalembert jelöl ki a számára. 

Gwendolyn eltökéli, hogy kitart Mr. Colin mellett, akár megszökni is kész a férfival, ezzel azonban veszélybe sodorja saját becsületét.

(Magánkiadás, 2018, 140 oldal)