Anarchia könyvblog

2019.dec.05.
Írta: Anarchia Könyvblog

Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba - Szállj a dallal! 2.

 screenshot_20191205_131255.jpg

Tudjátok már régóta szerettem volna elolvasni a Mikrofonpróba folytatását, de amikor sorra kerítettem volna, valahogy nem volt kedvem hozzá. Aztán most jutottam el arra a pontra, hogy kezembe vegyem az alkotást és laza pár nap alatt ki is végezzem. Ám azt kell mondanom, hogy miután a mű végére értem ambivalens érzések alakultak ki bennem. Talán önhibámból adódott így, talán én szerettem volna annyira imádni és annyira magaménak érezni, ahogy a történet előzményét. Ám sajnos mindez nem épp úgy alakult, ahogyan én terveztem.

Tovább

R. F. Kuang: Mákháború (Mákháború 1.)

img_4137.jpg

A Mákháború kicsit olyan érzést kelt, mintha egy alternatív helyre csöppenne az olvasó. Valós és kitalált események keveréke, a cselekmények és a karakterek koncepciója által egy tudatosan felépített világ tárul elénk. Szélesíti a szellemi látókörünket, tágítja és feszegeti az elménk gyakorlatias határait.


Nem lehet kiemelni egy részt, vagy eseményt, de még egy karaktert sem, amelynél leragadtam. A változatos írásnak és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően mindig és minden az érdeklődésem középpontjában állt. Dinamikus és feszes tempójú könyv, amely elkerüli azokat a csapdákat, amivel unalmassá válna.
Az írónő két részre bontotta a könyvet – egy kvázi éles demarkációs vonalat húzott. Amíg az elején egy YA-hoz hasonlatos fejlődésregényt tartunk a kezünkben, addig a második felében a háború és a katonai diktatúra játszik jelentős szerepet. Megtalálhatóak a mágia jegyei, az isteni rendeltetés, az emberi gyarlóság mintaképe.

Tovább

Tom Sweterlitsch: Angyalok ​pokla

img_4051.jpg

Az Angyalok Pokla inkább disztópikus, mint sci-fi. Pontosabban úgy fogalmaznám, hogy egy sci-fi keretbe öltöztetett disztópia világ. Tom Sweterlitsch erősen megformálta azt a jövőképet, amely már a mi kis 21. századunkban is jelen van, de még nem ennyire ijesztő formában. A könyvben, az emberek agyában elhelyezett kis szerkentyűk által szinte állandó az agymosás, a túltolt reklámok, a folyton megjelenő pornógráfia és a politikai botrányok. Ismerős? Mint ahogy 2019-ben is, ha bekapcsoljuk a telefont, vagy a számítógépet, szinte mindenhol ilyen reklámokba botlunk, mindenhol meg akarnak győzni bennünket arról, hogy miért az ő terméküket válasszuk, miért azt vegyük meg. Sweterlitsch erre elég nagy hangsúlyt fektetett és szemléletesen bemutatta, hogy mi is várhat ránk, vagy a következő generációra.

Tovább

Baráth Viktória: Az igazság ára

 screenshot_20191126_093826.jpg

Baráth Viktória a kedvenc magyar íróim táborát erősíti - mert akárhányszor az aktuális története elé ülök, annyiszor érzem úgy, hogy mindent ki kell zárnom, s csak vinni magamat a regénye sodrásával együtt. Eme érzéseket pedig egyáltalán nem érzem minden mű esetében, csupán néhány tudja mindezt kiváltani belőlem – amelyeknek örök hálám.

(..) mától csak mi ketten vagyunk az egész világ ellen.

Az igazság-trilógia első és második része a szó szoros értelmében belopta magát a szívembe. Az írónő képes, kevés cselekményből is fordulatokat és csavarokat összerakni, ennek dacára nagyon csodálom. Számtalanszor éreztem azt egy-egy történet során, hogy jó-jó olvasom a művet és haladok vele oldalról oldalra, majd csak beleélem magam valahogy. Ezzel szemben Az igazság ára esetében olyan megmagyarázhatatlan érzelmek lettek úrrá rajtam, amit képtelenség megfogalmazni és kifejezni. Egyszerűen leültem a könyvvel a kezembe, és teljes mértékben kizártam mindent, ami körülvett – semmi más nem létezett: csak én és a Viki által megalkotott világ.

Tovább

Hans Rath: Az ​ördög is csak ember

img_3973.jpg

Igazság szerint egy könnyed és szórakoztató könyvre vágytam, amikor Hans Rath regényét a kezembe vettem. Nos, ezt mindenképpen megkaptam, azonban rá kellett döbbennem, hogy: Az ördög is csak ember, sokkal több ennél. Rath legnagyobb fegyvere, hogy komolyabb morális témát feszeget, mindezt humorosan, kissé balga karakterekkel, akiket nem kezdünk el szívből gyűlölni (sőt), egyszerűen elfogadjuk őket minden esetlenségükkel, minden gondjaikkal, minden stiklijükkel. Manapság az emberek csak a pénzt látják. Hajszolják a sikert, a gazdagságot, a szerelmet. És ezért képesek olyan dolgokat megtenni, ami elfogadhatatlan, amitől eltűnik belőlük az emberi méltóság, a becsület. Rath leginkább erre próbál rávilágítani: egy kevéske pénzért, akár a lelkünket is képesek vagyunk eladni. Azonban ezt igazán szórakoztatóan és élvezhetően tálalja. Tehát, kedves olvasó, ha a kezedbe veszed, akkor ne vérfagyasztó jeleneteket képzelj el, ahol az ördög tüzet okád és szarvakat növeszt, esetleg a kénköves pokolba juttat el. Nem-nem. Ez egy modern ördög, aki emberi formában jelenik meg és próbál alkut kötni. Ő maga is elismeri, hogy a pokol sem a régi már és próbál a 21. századdal lépést tartani. Ezt nézve, már előre sejthető, hogy ez a könyv okoz nekünk – olvasóknak –, több vicces pillanatot is.

Tovább
Címkék: Könyv, Regény, zs:Humor