Suzanne Collins: Az ​éhezők viadala

9789634196679.jpg

Mivel hamarosan megjelenik az Éhezők viadala trilógia előzménykötete, az Énekesmadarak és kígyók balladája, ezért úgy döntöttem, hogy újra kézbe veszem az első három könyvet és elmerülök Katniss Everdeen eseménydús életébe.

Sok év eltelt már azóta, hogy utoljára olvastam, így egy kicsit olyan érzés, mintha először mélyülnék el a sorokban. Természetesen tudom, mi fog történni, hisz a filmet rengetegszer láttam, és bár nem adja vissza a könyv minden pontját, minden részletét, a lényeg megvan.
Rengetegen imádják ezt a trilógiát, és sokan ellene vannak. Én a rajongók táborát erősítem, egyszerűen imádom. Jól megírt sztori egy olyan lányról, aki mindent megtesz az életben maradásért, mindezt úgy, hogy közben végig önmaga maradjon. A maga esetlenségével, modortalanságával, kevés önbizalmával lehetne egy olyan ember, akit az olvasó képtelen megkedvelni. Azonban Suzanne Collins felruházta azzal az erővel, amelyet csak azok képesek elsajátítani, akik a mindennapokban is küzdenek az életükért. Patikamérlegen kiszámolt, precíz pontossággal adagolja az olyan elemeket főszereplőnknek, amelyek miatt nem lehet nem szeretni, vagy legalábbis nem marad közömbös az olvasó előtt. Mindez a történet folyamatára is érvényes, hisz az első könyvben nem csak a viadalra összpontosít az írónő, hanem arra is, hogy megismerjük a szereplők múltját, a jelenlegi érzelmeiket, félelmeiket és bizonytalanságukat. Összességében, az én véleményem az Éhezők viadaláról, hogy egy nagyon jól összerakott, izgalmas és lebilincselő könyv kerekedett ki Collins keze nyomán.

Történet:

Kapitólium. Pánem lakói. Két teljesen különböző világ. A kapitóliumban élők nem szenvednek hiányt semmiben: nincs éhség, nincs szegénység. Pánem lakói közül, azonban vannak olyan körzetek, ahol mindennapos az éhínség, a nélkülözés. A kapitólium emberei a nélkülözés hiánya miatt unatkoznak, ezért Pánem lakói, azaz a tizenkét körzetben élő emberek minden évben arra kényszerülnek, hogy egy viadal által „szórakoztassák” a gazdag népet. A fricska viszont a Kapitólium részéről az, hogy csak és kizárólag 12 és 18 éves kor között vehetnek részt a viadalon. Lássuk be, egy 12 éves kislánynak, vagy kisfiúnak kevés esélye van egy erősebb 18 évessel szemben. 
Minden évben eljön az aratás ünnepsége. Ezen a napon a tizenkét körzetben élők között kiválasztanak egy fiút és egy lányt, akiknek kötelező részt vennie az Éhezők viadalán. Vannak körzetek, ahol ez dicsőség és már kiskoruktól fogva képzik magukat erre az eseményre, viszont a körzetek nagyobb részében ez egyenlő a halállal. Ugyanis csak és kizárólag egy ember győzhet minden évben. Aki nyertesként hagyja el az Arénát, annak és családjának soha többé nem kell éheznie és mentességet élvez a következő kisorsolások alól.
Katniss Everdeen a tizenkettedik körzet lakója. Csupán 16 éves, de már hússzor szerepel a neve – ugyanis minél többször dobja valaki a nevét az üveggömbbe, annál több tesszerát kap, ami egy egész évre fedezi az élelmet.
Katniss nem aggódik különösen. Az egyedüli ember, akit igazán szeret, az Prim a kishúga, de mivel ő most töltötte be a tizenkettedik életévét, csak egyszer szerepel, egyetlen cetlin. Szinte nulla az esélye, annak, hogy őt húzzák ki. Az ünnepség napján legjobb barátjával Gale-el még vadászni mennek, hogy biztosítsák a napi élelmüket családjuk számára. Gale megemlíti ugyan a lánynak, hogy jó lenne, ha ők ketten elmenekülnének, de a lány képtelen lenne itt hagyni testvérét.

Szomorúan, de még mindig viszonylag nyugodtan érkezik meg a család a pódiumhoz, ahol már a Kapitólium egyik tagja, Effie Trinket várja, hogy kihúzhassa az idei év résztvevőit. Effie azonban olyan nevet húz ki a gömbből, amely teljesen váratlanul érinti Katnisst. Prim Everdeen.
Katniss miután magához tér az első sokkból, azonnal kirohan a pódiumhoz, és önként jelentkezik a viadalra. Számára Prim élete sokkal többet ér a sajátjánál, nem hagyhatja, hogy elvegyék. Apját már elveszítette, a testvérét nem engedi.
A fiúk közül Peeta Mellark a kiválasztott, aki egyszer megmentette Katnisst és családját az éhhaláltól. Bár soha nem lettek barátok, a lány nem veszítette el szem elől a fiút.

A két kiválasztott megérkezik a Kapitóliumba, hogy kezdetét vegye a kiképzés, majd a viadal.
Peeta és Katniss között hullámzóan alakulnak a viszonyok, és nem sok segítséget ad mentoruk, Haymitch Abernathy sem, aki egyszer megnyerte a versenyt. Haymitch egy részeges alak, aki képtelen viselkedni, ezzel nehezítve meg a kiválasztottak életét. Egy kisebb összecsapás eredményeként sikerül jobb belátásra bírni, így egyezséget köt a két kiválasztott és a mentor.
Elkezdődnek a kiképzések, az interjúk, ahol megismerhetik a többi körzet résztvevőit és azok erősségeit illetve gyengeségeit. Katinssnek és Peetanak hatalmas szerencséje van a stylistjukkal, Cinnával. Nem egy kikent, kifent pojáca és olyan bemutatót sikerül összehozni a „párnak”, amivel hatalmas előnyt szereznek. Innentől fogva Katnisst mindenki szem előtt tartja, és csak úgy hívják: a lány, aki lángra lobbant. Mind a bemutató, mind a kiképzés nagyon fontos, hisz így szerezhetnek támogatókat, akik segítenek nekik az Arénában.

A viadal napján Haymitch azt tanácsolja nekik, hogy ne foglalkozzanak a bőségszaruval, meneküljenek, keressenek vizet, és maradjanak életben.
És ezzel elindul a 74. Éhezők viadala, ahol csak egy ember maradhat életben.

Katnissre rengeteg szenvedés és küzdelem vár. Számos veszély leselkedik rá az Arénában, ahol nem csak a kiválasztottak miatt kell tartania, hanem a Kapitólium által felállított csapdáktól is. Mindemellett szövetségesre lel egy kislány személyében. Rutában látja Primet, a kishúgát és mindent megtesz, hogy segítse őt. Peeta életéért is aggódik, hisz tudja, ha ő meghal, az lenne a családja számára a legjobb, ha a fiú nyerné meg az idei Viadalt. De, mint tudjuk, ezt csak egy ember nyerheti meg.
Vajon Katniss képes lesz az Arénában is önmaga lenni, vagy kénytelen lesz meghozni olyan áldozatokat, amik akár teljesen kifordíthatják önmagából? Ki lesz a „szerencsés” nyertes? Kié lesz mindaz a „dicsőség”, amit a 74. Éhezők viadala kínál az egyetlen túlélőnek?

9789634196709.jpg

Fülszöveg:

A győztes jutalma hírnév. A vesztes büntetése halál.

A közeljövő egy sötét világában tizenkét fiú és tizenkét lány küzd egymással egy élő televíziós show-ban, aminek a címe Az éhezők viadala. Egyetlen szabály van: ölj vagy megölnek.

Amikor a tizenhat éves Katniss Everdeen a húgát mentve önként jelentkezik, hogy részt vegyen a viadalon, az felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem fél a haláltól. A túlélés a vérében van.

Agave Könyvek Kiadó Kft.
320 oldal
Megjelenés éve: 2019
Fordító: Totth Benedek

Az előzményregényt itt tudjátok akciósan előrendelni: Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája