T. M. Logan: 29 ​másodperc

img_4186.jpeg

 

Kapsz egy lehetőséget, ami megváltoztathatja az életed. Mindössze annyit kell tenned, hogy felhívj egy telefonszámot és mondj egy nevet. Azonban ennek a lehetőségnek következményei vannak.
A feltételek a következők:

  1. 72 óra áll a rendelkezésedre.
  2. Ha nemet mondasz, az ajánlat érvényét veszti.
  3. Ha igent mondasz, nincs visszaút.


Nyomasztóan valóságos témát feszeget T.M. Logan a 29 másodperc című könyvében. Munkahelyi zaklatás, lelkiterror, zsarolás. Rengeteg nő küzd pályafutása során olyan problémával, amely során kollégák és főnökök tesznek megalázó megjegyzéseket. Lekezelő hangnem, el nem ismerés. És ez még a jobbik eset. Vannak esetek, ahol a nőknek csak akkor van lehetőségük feljebb lépni a ranglétrán, ha behódolnak a férfiaknak. A munkahelyi szexuális zaklatás, a nőkkel szembeni megkülönböztetés a mai napig jelen van életünkben, hiába írunk már 2019-et.
Ennek a történetnek az irányvonala ezt a témát öleli fel. Gondosan ábrázolja a „gyengébb” nem képviselői ellen elkövetett bűntetteket és az ezzel szemben fellépő harcokat. A soha nem egyenlő küzdelmet vázolja fel és tárja elénk, mindezt rétegről-rétegre lecsupaszítva.

Sarah egyetemi tanárként dolgozik, de még mindig nem stabil a munkahelyi helyzete. Két éve küzd azért, hogy véglegesítsék. Keményen dolgozik, minden lehetőséget megragad, hogy főnökei felfigyeljenek rá. Pedig ez nem könnyű számára. Két gyermekét egyedül neveli, férje elhagyta, mert szabadságra vágyott – rá akar jönni ki is ő valójában. Így Sarah-ra marad minden: gyereknevelés, anyagi jólét, karrierépítés. Közvetlen főnöke mindezt csak nehezíti a folyamatos célzásaival, a „véletlen” érintésekkel. A nő próbálja magától távol tartani, stratégiákat vetnek be munkahelyi barátnőjével, de néha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy kellene.
Alan Lovelock professzor születésnapi partijára meghívást kap Sarah is. A nő kifejezetten boldog ettől, hisz eddig minden évben csak a kemény mag vehetett részt ezen a rendkívüli eseményen. Úgy érzi ez egy jel, ami azt mutatja, megbecsülik, és végre véglegesítik az egyetemen. Marie-val megy el, a munkahelyi barátnőjével, hogy sikeresen kitudják küszöbölni Lovelock közeledését. A buli kifejezetten jól halad egészen addig, amíg be nem toppan egy volt munkatársnő.

Eljön a nap, hogy végre kiderüljön mi lesz a sorsa Sarahnak. Bizakodik, sőt kifejezetten optimista. Biztosra veszi, hogy most jött el az ő pillanata. Azonban az álmai gyorsan darabjaira hullanak. Lovelock professzor kijelenti, véleménye szerint nem áll készen arra, hogy a csapatban legyen és várnia kell egy évet – hacsak nem bizonyítja elszántságát, és mutatja meg neki mennyire is akarja ezt a munkát. A nő dühtől elborulva rohan ki az irodából és indul haza. Az úton viszont megdöbbentő eseményeknek lesz szemtanúja. Egy sötét autó hajt fel előtte a járdára és üt el egy férfit, aki egy kislánnyal sétál. A kislány teljesen védtelen, és a kocsiból kiszálló nagydarab ember éppen felé tart. Sarah nem sokat habozik, gázt ad és elüti a férfit. Mire magához tér a döbbenettől, a kislány már sehol sincs. A rendőrség tehetetlen, nem érkezett bejelentés elrabolt kislányról, nem tudják, kié lehet a kocsi, amivel a bűntettet elkövették. Szemtanú nincs. Sarah viszont retteg, mert az elkövető társa fényképet készített róla és a rendszámáról.

A következő napok egyfajta düh és félelem keverékeiben telnek. Sarah dühös, mert úgy érzi elbukott a munkahelyén. Fél, mert úgy érzi képtelen egyedül felnevelni két kisgyermekét. Mindemellett többször is felbukkan egy férfi, akinek arcát egy hatalmas sebhely keresztezi. Újra felkeresi a rendőrséget, azok viszont csak annyit tanácsolnak, ha újra látja, akkor azonnal telefonáljon. Csakhogy a következő találkozásnál már nincs esélye Sarah-nak, hogy telefonáljon. Oroszok rabolják el, akik zsákot húznak a fejére és cipelik el egy ismeretlen helyre. Az események felpörögnek és Sarah kap egy lehetőséget, ami megváltoztathatja az életét.

Vajon mi jöhet még ezután? Sarah él ezzel a különleges ajánlattal, vagy megpróbálja saját maga megoldani a problémáit?
Nem lehet tudni, hogy a veszély hol leselkedik rá. A paranoia keveréke szállja meg a nőt és képtelen ésszerűen gondolkodni.

tn_205x300_139479709.jpg

Fülszöveg:

Mennyi időbe telne, hogy TE is gyilkossá válj?
Mit tennél, ha valaki felajánlaná, hogy hívj fel egy számot, mondj egy nevet, és az az ember örökre eltűnik a föld színéről? Csak 29 másodpercbe telne. Megtennéd?

Amikor Sarah megment egy bajban lévő kislányt, semmit sem vár cserébe. Ám a bátor cselekedete egy nagyhatalmú és veszélyes férfit tett az adósává. És ez a férfi ellenállhatatlan ajánlatot tesz neki.

,,Csak mondjon egy nevet. Egyetlen nevet. És én eltüntetem azt az embert az életéből."

Hiszen mindenki tudna mondani legalább egy nevet, nem igaz? És csak egyetlen, 29 másodperces telefonhívásba kerülne...


Kiadó: General Press
344 oldal
Megjelenés ideje: 2019
Fordította: Szieberth Ádám