R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.

72147100_409606939740475_2376355888198844416_n.jpg

R. Kelényi Angelika Mennyei bűnök sorozatának második részét vettem a kezembe nemrég. Kissé vegyes érzelmekkel kezdtem neki, habár az első részre visszatekintve csupa pozitív benyomásom volt a művet illetően. Az előbb említett vegyes érzelem az első pár oldal után elmúlt, s helyette megjelent az izgalom.

Mert a Mennyei bűnök olyan szinten a székhez szögezi az olvasót, amit az írónőtől már megszokhattunk. A stílusa, a fogalmazása miatt letehetetlenné válik a könyv, sőt a benne rejlő fordulatok és titkokat rejtő pillanatok csak fokozzák azt az érzelmet, amit a regény kivált az olvasóból.

Az arcán először egy könnycsepp gördült végig, majd néma zokogásban tört ki, reszketve, kezével mellkasát takarva sírt. Vállai meggörnyedtek, mintha mázsás súlty cipelne, a megalázottság súlyát.

Nekem a második rész sokkal jobban elnyerte a tetszésem, ezen felül izgatottan várom az írónő legújabb művét is. Hiszen a már megismert szereplőinkkel folytatódik a történet, - ami a karakterek iránti szimpátiámat tekintve egyértelmű számomra.

Előzmény:

Blanca Riva és Marco Fiore múltjába, jelenébe csöppenünk bele, míg kettejük sorsa össze nem fonódik.

Blanca egyedül neveli két húgát, mindent megtesz annak érdekében, hogy fedezni tudja a költségeiket. Azonban valami olyan dolog történik az életében, ami mindent tönkretesz.

Marco egy szörnyű tragédia következtében az ópiumbarlangokba, a szajhák között keresi a mentsvárat. Ezelőtt fantasztikus nyomozó volt, hála határozottságának és a benne rejlő bátorságnak.

Blanca és Marco ismeretsége egy szerencsétlen véletlennek köszönhető. A Sant’Ambrogio zárdában furcsa és bizarr dolgokról szivárognak ki információk. Úgy tűnik, hogy a zárdát vezető nő, kegyetlen, perverz játékokat játszik az ott élőkkel, amellyel kapcsolatban senki nem tesz semmit. Így Blancának be kell olvadnia, az ott lakók közé, Fiorének pedig kintről kell a segítségére lennie és véget vetnie a zárdában zajló foglalatosságoknak.

Vajon mi a fontosabb? Egy senki és semmi lány élete, tisztessége, sorsa, vagy az, hogy napvilágra kerüljenek a brutális tettek, az erőszak, a gyilkosságok, és ezek elkövetői megkapják méltó büntetésüket?

Történet:

Az előző részben véget ért történet veszi kezdetét, mely már az első oldalakon felfokozott hangulatba hozza az olvasót.

Blanca bevonult a zárdába, ahol egy megdöbbentő beavatási szertartáson kell keresztül mennie. Azonban emellett még egyfajta sajátos vizsgálatot is végeznek rajta, amely az olvasóra is kihatással van - hiszen Angelika olyannyira részletesen és felkavaróan írja le, az ott zajló eseményeket és állapotokat, melyek magával ragadják még a külső szemlélőt is és szinte a saját bőrömön tapasztaltam azokat a kegyetlen perceket.

Marco közben intézkedik, hogy bejuthasson a papi laktanyába, ahonnan közvetlenül járnak ki a Sant’Ambrogio zárdába gyóntatni az ott lakókat. Több követ is meg kell mozgatnia, hogy elérje a célját – bár előfordul, hogy erőszakot és erkölcstelen cselekedeteket kell felhasználnia, de muszáj bejutást nyernie arra a helyre.

Az első férfi volt az életében, akiben megbízott, hisz soha senki nem nyújtott neki támaszt, soha senki nem aggódott érte, senki nem akarta megóvni.

Blanca a novíciák közé kerül a zárdában. Azonban olyan körülmények közé taszítják – száraz kenyér, sajt és víz -, melyek első hallásra is ijesztők, viszont főszereplőnőnknek nem szabad fenn akadnia ezeken. Az egyik társa furcsán mosolyog minden helyzeten, ráadásul folyton irigykedik rá. A másik társa a némaságba menekült a vele történt dolgok elől, ezzel óvva meg elméjét és önmagát.

A zárdában olyan nyomasztó hangulat uralkodik, miközben érezni az ottani levegőben a feszültséget és az ellenkezni akarást. Ez nem is csoda, hiszen olyan kíméletlen és torkot szorongató cselekedetekre derül fény, ami egy kívülállóból is megbotránkoztatást váltana ki – nemhogy egy ott élőből.

Marco Fiorének nem könnyű kintről segítséget nyújtania, mert a zárdán kívül is olyan tettek kerülnek nyilvánosságra, melyek bizonyíthatatlannak tűnnek. Azonban a férfinak elő kell vennie minden kapcsolatát, s így sikerülhet megszakítani és nyilvánosságra hozni a zárdában történteket.

A történet alapkérdése már a regény elején arra épül fel, hogy: főszereplőinknek sikerül leleplezniük a zárdában zajló ádáz játékokat? Blanca kikerül onnan épségben? Marco véghez tudja vinni a magára vállalt nyomozást anélkül, hogy valami fontosat el kelljen veszítenie?

(..) milyen furcsa is a lélek! Alkalmazkodik az új körülményekhez, megváltozik, megerősödik vagy összetörik. De az erős lélek csak még erősebbé válik a csapások nyomán. Isten tudja, kire bízza a legkeményebb harcokat (..)

Nem titkolom, hogy a mű befejeztével sokkolva ültem a könyv felett. Mert R. Kelényi Angelika alkotása egy könyörtelen, szívet tépő utazásra hívja az olvasót, ahonnan nyugodt lélekkel képtelenség kikerülni.

Ugyanazt éreztem, amit az első rész végeztével is. Egyszerre imádtam és gyűlöltem a történetet. Szerettem az írónő által megalkotott karaktereket, a történet lefolyását. Gyűlöltem azt a borzalmas és embertelen cselekedethalmazt, amivel a történet során találkoztam.

Egyidejűleg éreztem kegyetlennek és lenyűgözőnek a Mennyei bűnöket. Mert olyan szinten ámulatba ejtett, ami a lezajló eseményeket tekintve egyszerűen hihetetlen.Kelényi Angelika tudja, hogy mit mikor kell fokozni és mit mikor kell az olvasó orra elé tolni, ahhoz, hogy ambivalens érzések alakuljanak ki benne.

(..) a szerelem és a gyűlölet közt hajszálvékony a határ, és amíg egy nőt az érzelmei irányítanak, kiszámíthatatlan.

Ajánlom a történelmi műfaj kedvelőinek, akik vágynak egy kis romantikára és egy kis újdonságra is. A Mennyei bűnök nekik való!

70876074_2286100231500631_8828036579478994944_n.jpg

Fülszöveg:

1860. ​Róma.
Blanca egy gazdag, nápolyi kereskedő lányaként, álnéven – életét kockáztatva – nyer felvételt a Sant'Ambrogio zárdába.
Marco Fiore, a volt vatikáni nyomozó azzal bízza meg, hogy szerezzen bizonyítékot Maria Luisa zárdafőnöknő gyalázatos tetteire.
Blancának nincs más választása, a tét a szabadsága és a húga jövője.
Miközben a lány elviseli a megaláztatásokat, a zaklatásokat, a testi és lelki kínokat is a küldetés érdekében, Marco igyekszik a Vatikán magas rangú hivatalnokairól lerántani a leplet.
Nyomozásuk során olyan mocskos titkokra derül fény, melyeket korábban a sokat megélt Fiore is elképzelhetetlennek tartott.
Mire képes egy meggyötört, fiatal nő, ha szembekerül a sátáni kegyetlenséggel?
Vajon születhet-e szerelem a Gonosz árnyékában?

A történetet valós események ihlették.

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat.
A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza.

(Álomgyár kiadó, 2019)