Angela Marsons: Elfojtott ​sikoly (Kim Stone 1.)

img_2444.jpg

Angela Marsons sorozatából az Egy élet ára című könyv volt az első, amit olvastam, de kellőképpen meggyőzött róla, hogy a sorozat összes részét megszerezzem, és az elejétől indulhassak Kim Stone történetének. Kíváncsi voltam, hogy mennyire más lesz az Elfojtott sikoly. Nem konkrétan a történetre gondolok, inkább a fejlődése érdekelt. Több szempontból is meggyőzött a zsenialitásáról az írónő. A karaktereit tekintve megvannak azok, akiket nagyon szeretünk és vannak, akiket kevésbé. Mint, ahogy a való életben is, - nem szerethetünk mindenkit ez a regényében is ugyanúgy fennáll. Természetesen adja vissza a szereplők életét, minden erőltetést mellőzve.


Már az elejétől kezdve felkelti az érdeklődést, bevet minden praktikát, hogy az izgalom a végéig megmaradjon. Majd megkapod a várva várt befejezést, de Marsons nem elégszik meg ennyivel. A legvégére még egy igazán ütős fejleményt is belecsempészett, amire nem igazán lehetett számítani. A legtökéletesebb megoldása annak, hogyan rejtsünk el egy csavart, egy másik csavar mögött. Kegyetlen és egyben zseniális. Lélektanilag szintén erősre sikerült a történet, többször is sokkolja az olvasót, - ezáltal sokszor nehéz eldönteni, hogy kit is sajnáljunk igazán.

Egy nő készül éppen az esti fürdőjére, amikor hallani vél valakit a házban. Először még elhessegeti a rossz érzését, azonban a lépcső nyikordulása hallatán, már tudja, hogy eljött az ő ideje. Sok éve már, de a büntetése eljött érte.

Kim Stone kapja az ügyet, aki nem éppen a türelméről híresült el a kollegái között. Nem sokáig ül a babérjain, ezáltal hamarosan egy ügybe csöppen, ahol az edzett detektívfelügyelő gyomra is többször kikészül.

„Hébe-hóba azért hagyja aludni egy kicsit az embereit. Nem mindenki USB-csatlakozón keresztül töltõdik fel, mint maga.”

Crestwood mellet már évek óta megy a harc egy területért, hogy ásatás alá vegyék értékes érmék felkutatása miatt. Azonban ezidáig mindig meghiúsult a kérelem. Most, hogy végre utat kapott, és elkezdhetnék felfedezni a helyet, a vezető professzor eltűnt. Miután előkerül, kiderül, hogy kutyáját megölték, őt pedig halálosan megfenyegették, - amennyiben nem hagy fel az ásatási tervével. Kim Stonenak több se kell, - érzi, hogy ezen a helyen súlyosabb dolgok kerülnek napvilágra, mint egy esetleges érme.

Meg sem várva az engedélyt, egy kis csapattal megkezdi a feltárást. Stone tisztában van vele, hogy az állásával játszik, de tudja, hogy az idő most mindennél fontosabb. Bár, csak remélni meri, hogy nem lesz igaza, de a zsigereiben érzi, hogy a föld alatt egy halott embert fognak találni. Az ösztöne most sem hagyja cserben, azonban arra végképp nem számított, hogy egy gyermek csontjaira fognak bukkanni. És a történet még csak most veszi kezdetét.

„…az a kutyus már csak az enyém volt. Etettem, sétáltattam, a szobámban
lakott. Reménykedtem, de nem okozott fájdalmat, amikor roppant a nyaka.
Csak még jobban fölcsigázta a kíváncsiságomat. Érdekelt, hogy meddig
tudok elmenni.”

Kim és társa, Bryan, bárhova mennek, mindenhol hullák bukkannak fel. Senki nem tudja mi történt sok évvel ezelőtt, ebben a rideg intézményben.

Crestwood az a hely, ahová a problémás fiatalokat szállásolják el. Egy intézmény, amelynek az lett volna a célja, hogy a lelkileg és testileg is bántalmazott gyerekeket támogassa és segítse a felnőtté válás útján. Azonban ez a hely sötét titkokat őriz magában. Olyanokat, amelyek sok életet követeltek, - és követelnek a jövőben is.


Az első kötetben megismerjük Kim gyermekkorát is, - azt, hogy miért lett ennyire keményszívű, miért nem enged magához közel senkit sem.
Marsons nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy az őrsön dolgozó többi szereplő életébe is beleláthassunk, - ezáltal nem csak szenvtelen alakok lesznek egy regényben. Értük is ugyanúgy izgulhatunk, mint a történetben megjelenő többi ember életéért is. Egy-egy fejezet erejéig a gyilkos elméjét is megismerjük. Hogyan kezdte „pályafutását”. Mikor jött rá arra, hogy milyen is valójában.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a krimi-thriller regényeket, aki a könyv haladtával szereti, ha önmaga is részese lesz a történetnek. Angela Marsons nem fog csalódást okozni.

img_2443.jpg

Fülszöveg:

Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötükre.
Ha felnőtt méretű gödröt kell ásniuk, az tovább tartott volna.
Kézről kézre járt az ásó. Volt, aki tétován, habozva fogta meg, mások biztosabb kézzel. De senki sem ellenkezett, és senki sem szólt egy szót sem. Tisztában voltak vele mindannyian, hogy egy ártatlan életet vettek el, de az egyezség megköttetett: a titkaikat el kell temetni!
Amikor megtelepedtek a sírhanton a szállingózó hópihék, a csoport tagjainak hátán végigfutott a hideg. Aztán ment ki-ki a dolgára: az öt emberalak lábnyomai csillagot tapostak a friss, ropogós hóba.
Elvégeztetett.

Ám a titkok sosem maradnak eltemetve...
Angela Marsons valósággal berobbant a Kim Stone felügyelőnő bűnügyeit leíró sorozatával az angol krimiirodalomba. Óriási sikert arató első könyvével hónapokig vezette az eladási listákat, szarkasztikus, ám szerethető főszereplője pedig elszántan göngyölíti fel a nehezebbnél nehezebb eseteket.

Kiadó: General Press Könyvkiadó

Fordította: Szieberth Ádám

Megjelenés ideje: 2015

360 oldal