Susan Ee: Angyalok ​bukása (Angelfall 1.)

 

img_2254.jpg

Bár távol áll tőlem a romantikus fantasy, többen is meggyőztek arról, hogy itt most nem egy csöpögős, szerelemmel átitatott történetet fogok olvasni. Kétkedve vettem a kezembe, azonban leginkább az győzött meg róla, mennyire tetszik nekem, hogy közel a felét megállás nélkül olvastam el. Tényleg nem egy tipikus angyalos regényt tartottam a kezemben. Sőt. Több vérengzős jelentet kaptam, mint egy igazi horror könyvben. Természetesen megjelenik a romantika is minimális formában, azonban inkább csak azért, hogy néha szusszanhassunk az állandó és pörgős cselekmények között.

Ami persze nem maradhat el, - hisz egy disztópiáról beszélünk – a világ összeomlása, emberek halála, éhezés és hanyatlás. Azonban Susan Ee, nem erre fekteti a hangsúlyt. Nem mélyed bele a szükségesnél jobban abba, hogy mennyire szerencsétlen lett az emberiség, és nem egy karaktert ad nekünk, aki majd biztos megmenti a világot. Ez kifejezetten tetszett, hisz a legtöbb ehhez hasonló történetben mindig egy ember az, aki megmenti a világot. Lássuk be, egy disztópiához képest sem életszerűek ezek a megoldások. A karakterei emberiek voltak és sebezhetőek, az angyalok sem azok a tipikus, mindenre képesek egy pislogással kategória. Amit viszont leginkább imádtam: a főszereplő. Egy igazi vagány csaj, mégsem erőltetett stílusban, ugyanúgy esendő és emberi, nem képes megváltani a világot, szenved és sérül, mégsem sajnáltatja magát. Tökéletes karakterfelépítést követhettem nyomon az írónő által.

 

Az angyalok ismét megszállták a világunkat. Csakhogy a már megszokott sablontól eltérően, itt nem a jó oldalon állnak. Legalábbis nem mindegyik.
Valami történt a földön, ami által az emberiség több mint a fele meghalt, az életben maradottak pedig hajléktalanként, és állandó menekülésben élik napjaikat. Penryn és családja éppen egy újabb helyet keresnek maguknak, amikor egy csoport angyal jelenik meg. Ami meglepő, hogy őket semmibe veszik, mintha ott sem lennének. Egy angyalt vesznek körbe többen is, hogy levágják szárnyait. Penrynnek még van annyi lélekjelenléte, hogy anyját és húgát biztos helyre vigye és megbújva szemlélik az eseményeket. Amikor az angyal már éppen csak lélegzik, valami felülkerekedik a lányban és a kardját, - amit a csata kezdetekor ejtett el a szárnyas - a kezébe veszi és áthajítja a férfinek. Ezzel megmenti az életét ennek a különös mennybéli lénynek. A többi angyal menekülőre fogja, azonban az egyikük, az utolsó pillanatban elragadja a lány húgát, Paige-t, aki nem mellesleg deréktól lefelé nyomorék. Penrynnek nincs más választása, mint maga mellé venni a szárnyast, hogy legalább addig életben tartsa, amíg kideríti, hová vitték testvérét.

Kapcsolatuk nem éppen fényesen indul. Mindketten gyűlölik a másikat. Amíg Penryn az életük tönkretétele miatt hibáztatja az angyalt, addig Rafi egyszerűen csak lenézi és majomként tekint rá. Nem egyenlő félként, annak ellenére, hogy a lány megmentette az életét. Ezáltal kihozva a dühöngő sárkányt a lányból, aki még arra is képes, hogy kicsit megvagdossa az angyal már amúgy is levágott szárnyait. Nehezen bírják a másik társaságát, mégis együtt indulnak útnak. Rafinak segítség kell, hisz most már csak lábakon tud járni, amíg Penryn a húgát akarja visszakapni. Anyja is eltűnt, azonban jobban aggódik azokért, akik az asszonnyal szembe mernek szállni.

Útjuk során borzasztó látvány tárul a szemük elé. Kettétépett emberek, akik nem az angyalok és nem is az emberek keze által haltak meg. Éppen egy ilyen tetthelyhez érnek, amikor egy csapat kutya kergetni kezdi őket, nyomukban több katonával. Rafi segít a lánynak egy fára felmászni, azonban neki már nincs ereje hozzá, így futásnak ered. A hajsza nem tart sokáig. A sérült angyalt hamar elfogják az ismeretlen katonák és elhurcolják. Penrynben viaskodnak az érzések. Tudja, hogy őrültség lenne utánuk menni és megpróbálni kiszabadítani a férfit, azonban csak így mentheti meg húgát, - ha az egyáltalán még életben van.

Őrült emberek, őrült angyalok, és őrült tervek, amik megvalósíthatatlanok. Egy elszánt lány, aki semmi mást nem akar, csak a testvérét és egy elszánt angyal, aki csak annyit akar, hogy a szárnyait visszakapja.

Tényleg csak ennyi lenne az egész? Mi állhat a háttérben? Mi az angyalok szándéka a földdel? Miért rabolnak gyerekeket? Kik azok, akik képesek megállítani őket?

Lebilincselő fantasy történet két faj küzdelméről, vegyítve horrorisztikus jelenetekkel és helyenként humoros bejegyzésekkel. Nem lehet unatkozni közben.

Mindenkinek ajánlom, aki

  • szereti a fantasy történeteket
  • aki nem ijed meg a félelmetesebb helyzetektől
  • aki imádja, ha egy történet él és lélegzik

 

img_2253.jpg

 

Fülszöveg:

Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn bármit megtenne, hogy visszaszerezze a húgát.

Bármit. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal.

Rafi félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, haldokolva hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány kell, hogy megmentse az életét.

Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok erődítményébe, ahol a lány mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségeinek könyörületességére bízni magát, hogy újra ép és egész lehessen.

Oldalszám: 344

Kötéstípus: kartonált

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Fordító: AncsaT