Delia Owens: Ahol ​a folyami rákok énekelnek

 

img_2039.jpg

Hogyan fonódik össze egy számkivetett lány élete egy olyan férfiéval, akire mindenki felnéz?
Képes lehet valaki a normális felnőtt életre, akit gyermekkorában traumák sokasága ért?
Bűnös vagy ártatlan?

 

Delia Owens regénye: Ahol a folyami rákok énekelnek, nagy sikert aratott Magyarországon. Talán ez volt az egyik oka, amiért erre a könyvre esett a választásom, a másik pedig a csodálatos borító. Igen, az a típus vagyok, aki szeret a borító alapján is dönteni.

Nem igazán olvastam utána a történetnek, - mielőtt elkezdtem volna olvasni, - így fogalmam sem volt mire számíthatok majd. Nos, azt kell mondanom, hogy az egyik legmeglepőbb dolog az volt, hogy Delia Owensnek ez még csak az első regénye. Erre végképp nem számítottam, sőt, megvoltam győződve arról, hogy az írónő mögött számos könyv áll már. Tekintve a kifinomult írásmódot, a gyönyörűen megírt történetet, illetve azt a pluszt, amivel sikerült rengeteg érzelmet átadnia az olvasónak. Nincs benne semmi szárazság, semmi klisé.


Bátran mondhatom, hogy az Ahol a folyami rákok élnek minden embernek íródott. Szerkezete miatt könnyen és gyorsan olvasható, nem bonyolódik bele a cselekményekbe, - azok mindig tiszták és érthetőek. Azonban az olvasónak fel kell készülnie arra, hogy megannyi érzelemmel fog találkozni a történet során, amelyek sokszor bánatot és szomorúságot fognak kiváltani, de ez kell is. Hisz nem szólhat minden a szirupos, vattacukros életről, amely sajnálatos módon, nem mindenkinek adatott meg. Társadalmi morálunkat erősen megkérdőjelezi a mondandójával. Előítélet és a faji hovatartozás kérdése mindig is jelen volt és jelen van az életünkben, erről soha nem szabad megfeledkezni. Az emberi természet sajnos nem mindig a megfelelő irányba tudja vinni a tetteket, sokszor a logikus gondolkodás a háttérbe szorul, hogy előtérbe kerüljön az állati ösztön.

 Történet:

A regény két idősíkra osztódik. Az első és fő szál: Kya élete, a gyermekkorától kezdve, amely az 1950-es éveket mutatja be. A kislány a szemünk előtt nő fel, válik érett nővé, mindeközben átélhetjük általa a magány legmélyebb bugyrait, a veszteség fájdalmát. A lány Észak-Karolinába született, egy olyan helyen, ahol mocsár és láp van mindenütt, amerre csak a szem ellát. Őt magát és családja többi tagját is kitaszította a civilizáció, - a városlakók lenézik mindazokat, akik ezen a kies helyen élnek, mintha ott virítana rajtuk a skarlát betű. Kya életéből gyorsan eltűnnek a szerettei. Édesanyja és testvérei elhagyják a lápot, magára hagyva a kislányt apjával, aki nem éppen a kedvességéről és a szeretetéről híres. A magány az, ami miatt Kya a mocsárhoz és annak élővilága felé fordul, amely az élete részévé válik. Ahogy telnek az évek, egyre jobban magába fordul és már képtelen az emberek felé nyitni, bizalmatlan velük szemben és fél tőlük. Holott, mindennél jobban vágyik arra, hogy valaki szeresse és megbecsülje. Talán az egyetlen ember Tate, aki előtt megtud nyílni, akiben bízni tud. A fiú sok dologra tanítja meg Kyát, többek között az olvasásra, ami a lánynak borzasztó nagy előrelépés.

Addig harapta az ajkát, míg belefehéredett. Más volt ez, mint az a fájdalom, amit akkor érzett, amikor a mama elment- igazából nehezére esett gyászolni.

 img_2040.jpg

A történet másik szála egy bűncselekmény, amely már a későbbi időben, az 1970-es években játszódik. Chase Andrews-t, holtan találják. A város kedvence, akire már gyermekkorában is sokan felnéztek. Ez az a pont, ami igazán érdekessé teszi ezt a regényt, hisz a lélektani dráma és a krimi keveredik tökéletes összhangba egymással. A fejezetek haladtával kapjuk meg a választ minden kérdésre. Hogyan ér össze a két dátum, illetve a lány kapcsolata Chase-el. Mindezt egy profi módon kidolgozott tárgyalás spékeli meg, illetve egy meglepő csavar, amire személy szerint nem gondoltam volna.

Ahogy mindenki más, ő is hallotta a történeteket a Lápi Lányról, és az évek során néha látta is...


Csodálatos mű, csodás helyekkel.

Az alkony álruhában jár,
Elfedi az igazat, elfedi a hamisat.

img_2041.jpeg

Fülszöveg:

„Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani.”

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és ’60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

DELIA OWENS 1949-ben született az egyesült államokbeli Georgiában. Jelenleg Idahóban él. Eredeti foglalkozása zoológus. Férjével, Mark Owensszel közösen három dokumentumkönyvet jegyeznek, amelyek afrikai kutatásaikat örökítik meg naplószerűen. Természettudományos írásaiért megkapta a John Burroughs-díjat. Publikált többek között a Nature-ben és az African Journal of Ecologyban is.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek az első regénye. A kötetet harminckilenc nyelvre fordították le, s hosszú ideig vezette a New York Times, valamint az Amazon sikerlistáját is. Néhány hónap alatt több mint kétmillió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon pedig beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet készít a történetből.