Erik Axl Sund: Bomlás

Ajánló:

A pszichológia, dráma és a thriller útvesztője ez a könyv. Bevezet bennünket a lélek legsötétebb bugyraiba, feltárja előttünk a gonosz valódi arcát és olyan dolgokat tár elénk, amelyet soha nem feledünk el. Nem egy könnyed olvasmány, maga mondanivalója roppant erőteljes. Családon belüli erőszak, pedofília, gyermekbántalmazás, hogy csak a súlyosabbakat említsem. Mindezt kőkeményen tárja elénk a szerzőpáros olyan formában, amely kellően felborzolja az olvasó lelkivilágát.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/MH8JEq

Történet:

A szerzőpáros már a könyv elején egy brutális gyilkossággal indít - ezzel elérte, hogy a figyelmem a kezdetektől éber legyen. A negyvenes éveiben járó Jeanette kapja az ügyet, aki jó nyomozó hírében áll. Egy fiatal fiú holtteste, amely mumifikálódott, ezen kívül látható a testen a rengeteg kínzás nyoma. A probléma viszont az, hogy ez a fiú prostituált, így nem találnak egyetlen hozzátartozót sem, illetve Jeanette főnöke is minél hamarabb szeretné lezárni az ügyet. Csakhogy újabb holttest kerül elő. Újabb fiú, újabb kínzások, újabb rejtélyek. Vajon ki képes erre? Ki tud ennyire embertelen lenni, hogy így kínozzon meg egy fiatal fiút, majd végül megöli? A nő minden erejével azon van, hogy kiderítse, mi történik Stockholmban.

Az életét azonban Ake, a férje is megnehezíti. Egy meg nem értett művész, aki házi apukaként él otthon. Több képe is van, de még soha nem adott el egyet sem. Kizárólag Jeanette fizetéséből és a nő édesapja pénzéből tudják magukat fenntartani. A fia is egyre távolodik tőle, hideg és tartózkodó lesz. Úgy tűnik, a házasságuk a szakadék szélén inog és csak egy hajszál választja el őket attól, hogy lezuhanjanak.

" Nem felelek meg, gondolta. Hasznavehetetlen és önző vagyok. "

Másik főszereplőnk Sofia Zetterlund, aki pszichoterapeutaként dolgozik. A gyilkossági ügy egyik gyanúsítottja hozzá kerül. Szakvéleményt kell felállítania arról, hogy az illető mennyire beszámítható - börtönben, vagy pszichiátrián a helye. Sofia elméjébe egy régi páciens esete bukkan fel egyre gyakrabban. Victoria Bergman egy sokszorosan sérült és bántalmazott nő, akinek egész gyermekkora maga volt a rémálom. Sofia újra és újra előveszi a kazettákat, hogy meghallgassa és rájöjjön, mi volt az, ami elkerülte a figyelmét vele kapcsolatban. Miért nem tudott a nőnek segíteni. Úgy érzi, ha megtudná fejteni, akkor a mostani gyilkosságokhoz is közelebb kerülne.

" Egész gyermekkora a szótlan rettegés burkában telt. Ez a burok a legtisztább emléke, sokkal tisztább, mint bármelyik esemény. "

Jeanette és Sofia élete keresztezi egymást az ügyből kifolyólag. Jeanett mindent elmesél a pszichoterapeutának a férjéről, az életéről, a házasságáról. Igazi barátnőre lel benne és egy idő után már keresi az alkalmat, hogy újra találkozhassanak. Sofia, Jeanettel való barátságából jön rá arra, hogy milyen magányos is volt addig. Párja éppen most utazott el üzleti ügyben hosszabb időre, de Sofia már régóta érzi, hogy a férfi nem veszi őt komolyan. Egyre többször tekint vissza a múltba, amikor még csak Lasse létezett az életébe.

 

Összességében:

Sokkoló, megdöbbentő, kegyetlen. Három olyan szó, ami egy igazán jó thrillernél elengedhetetlen. Mindez megvan ebben a történetben. Fokozatos felépítés, a karakterábrázolás a könyv előrehaladtával egyre tökéletesebb. Minden információt a kellő időben kapunk meg, nincsenek felesleges elnyújtások. A fejezetek érdekfeszítőek és izgalmasak, amelyeket minden esetben kicsit nyitva hagy, hogy az olvasó ez miatt se tudja letenni a könyvet. Minden thriller kedvelőnek ajánlom - garantált a lelki vívódás, az idegek felborzolása.

Fülszöveg:

Stockholm, napjainkban. Két nő, egy bűnügyi felügyelő és egy pszichoterapeuta útja keresztezi egymást.

Sofia Zetterlund pszichoterapeuta kezeli a Sierra Leone-i gyerekkatonát, Samuel Bait és egy középkorú nőt, Victoria Bergmant, aki fájó sebet hordoz gyerekkora óta. Csak egy a közös bennük: mindketten a multiplex személyiségzavar jeleit mutatják.
Jeanette Kihlberg bűnügyi felügyelő eközben új eseten dolgozik: egy fiatal srác szörnyű sérülésekkel borított holttestére bukkantak az egyik stockholmi parkban. Ki lehet ez a fiú? Talán megkínozták? És hogy lehet, hogy senkinek sem hiányzik?
A felügyelő a bántalmazási ügyekben járatos pszichoterapeuta segítségét kéri. Jeanette Kihlberg és Sofia Zetterlund ugyanazt kérdezik maguktól: mennyi szenvedésnek tud egy ember kitenni valakit, mielőtt emberi mivoltát levetkőzve szörnyeteggé válik?
Jeanette és Sofia az ügy megoldását keresik, miközben Victoria Bergman a gyermekkorában megtapasztalt erőszak kínzó emlékével próbál leszámolni. A felügyelő és a pszichoterapeuta egyre közelebb kerül egymáshoz a paranoia, a csalás, a megdöbbentő titkok és az árulás ereje még a kertvárosi idillt is veszélybe sodorja.

A Victoria Bergman-trilógia első része hátborzongató thriller az árulás személyiség(de)formáló erejéről.
Az új Millenium-trilógia - Le Parisien

Az Erik Axl Sund írói álnév egy svéd írópárost takar: Jerker Eriksson és Hkan Axlander Sundquist sötét hangulatú regényei már több országban sikert arattak, a Victoria Bergmant középpontba állító trilógiáért 2012-ben különdíjat kaptak a Svéd Krimiírók Akadémiájától.

396 oldal

Kiadás éve: 2014

Kötés: kartonált