Alexandra Bracken: Sötét elmék

Ajánló:

Nemrég fedeztem fel, hogy ebből a könyvből film is készült, így előrébb vettem a listámon. Minden esetben szeretem először az adott könyvet elolvasni és csak utána megnézni az abból készült filmadaptációt. Azért is szerettem volna mindenképpen elolvasni, mivel egy olyan disztópiához volt szerencsém, ahol a fiatalok különleges képességekkel rendelkeznek. Nálam ez mindenképpen nyerő párosítás. Az, hogy mindennek tetejében még Young Adult is, az már csak hab volt a tortán. Nem csak úgy belecsöppenünk egy új és más világba, hanem annak kezdetét és folyamatát is nyomon követhetjük.

Történet:

Egy vírus üti fel a fejét Amerikában, aminek a neve IAAN azaz: Ismeretlen eredetű akut serdülőkori idegsorvadás. Azok a tinédzserek, akik nem halnak bele ebbe a betegségbe, azok különböző képességekre tesznek szert. A felnőttek, sőt még a gyerekek saját szüleik is rettegnek a fiataloktól. Így jön képbe a Thurmond tábor. Összegyűjtik az összes fiatalt, majd erre a helyre szállítják és tartják fogva őket. Különböző képességek léteznek, amelyeket szín szerint kategorizálják:  Zöldek, akik sokkal intelligensebbek az átlagnál, Kékek, akik a saját gondolataikkal mozgatnak tárgyakat, Sárgák, akik képesek az elektromosságot kezelni, Narancsvörösek, akik gondolatátvitelre képesek, Vörösek, akik a tüzet uralják.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/7EcSF9

Ruby tíz évesen kerül ebbe a borzasztó táborba, ahol már az első percekben szembe kellett néznie a halállal. A vizsgálatok során sikerül kijátszania a rendszert, így a saját jelzése helyett a Zöldekhez sorolják be. Ruby próbál láthatatlan lenni, ha egy őr beleköt, inkább meghunyászkodik, mintsem kiálljon saját magáért, ellenben barátnőjével, aki mindig segíteni próbál a lánynak, viszont ez következményekkel jár. A büntetés pedig szörnyű. Ruby nem sokáig bírja látni, hogy barátnője ennyi szenvedésen megy keresztül miatta, így az egyik büntetés után belemászik a gondolataiba és teljesen kitörli saját magát onnan.

"Még nem telt el egy nap, amikor a táborba vittek és már tudtam, hogy a gyűlölet és félelem együtt jár és egymást táplálják."

Évek telnek, közben a foglyokat megtanítják, hogyan termesszenek ennivalót maguknak. Szinte teljes önellátásra nevelik őket. Azonban soha nem lehetnek szabadok, hogy ezt a való világban is kamatoztatni tudják. Egy napon Ruby a gyengélkedőre kerül, ahol a doktornő segíteni próbál neki. Elárulja, hogy az őrség megtudta, hogy nem a Zöldek csoportjába tartozik, így másnap a halál vár rá. Az orvossal együtt, közös erővel sikerül megmenekülnie a táborból.

Az igazi kaland ezután kezdődik. Megismerkedik négy fiatallal, akiknek szintén különleges képességeik vannak. Együtt indulnak útnak, hogy végre találjanak egy helyet, ahol önmaguk lehetnek. Azonban, ahogy a mi világunkban is, Ruby világában is jelen vannak azok az emberek, akik a hasznot látják bennük és tárgyakként kezelik őket. Úgy tűnik, a táboron kívül sincsenek biztonságban.

" A tanító néni azt kérte, írjuk le egy darab papírra, mi a kedvenc állatunk, aztán körbe kellett járnunk a teremben, míg találtunk valakit, aki ugyanazt az állatot rajzolta. Mert barátot találni ilyen könnyű volt...."

A könyv előrehaladtával egyre jobban fejlődnek a karakterek. Azt gondolom, hogy alapjáraton a trilógia első része csak bevezető volt egy nagyobb és jobb történet felé. Bár sokan nincsenek megelégedve a szereplőkkel és a sorsukkal, mégis azt mondom, mindenképpen ajánlom kivárni a következő részt, hisz már ebben a részben is rengeteg volt a jellemfejlődés, a történet kibontakozása, illetve a végkifejletnek is oka van.

 

Fülszöveg:

A magával ragadó Sötét elmék-trilógia első részének filmváltozata 2018 augusztusától a Stranger Things és az Érkezés producereitől a mozikban!

„Ha közénk tartozol, ránk találsz.”

Egy titokzatos, halálos betegség. Túlélő gyerekek különleges képességekkel, amiket nem tudnak kontrollálni. Egy világ, melyben elzárják őket. Egy lány, akinek ereje nagyobb minden másnál. Természetfeletti képessége miatt Ruby Daly hosszú éveket töltött a kormány egyik táborában, ahol félelemre és erejük elnyomására nevelték őt és a hozzá hasonlókat. A lány egy nap végre kiszabadul, és csatlakozik egy csapatnyi szintén különleges fiatalhoz, Liamhez, Charleshoz és Suzuméhoz, akik menedéket keresnek. Azonban hamar rájönnek, hogy a menekülésnél, bujkálásnál többre van szükség: harcolniuk kell. Veszélyeken, szerelmeken, barátságokon, csalódásokon és felemelő pillanatokon át követhetjük, ahogyan Ruby és társai összefognak, és megpróbálják visszaszerezni a jövőjüket – bármi áron. Hiszen ha ők nem segítenek magukon, akkor senki sem.

464 oldal

Kötés: füles, kartonált

Kiadás éve: 2018

Maxim Könyvkiadó