John Cure: A ​boszorkány hagyatéka

Ajánló:

Bevallom: borzasztó csalódott voltam, hogy nem a Hontalan lelkek következő része jött most ki. Viszont eme könyv letétele után már minden hasonló érzés elszállt belőlem. Egy roppant dinamikus, gördülékeny és izgalmas regényt tarthattam a kezemben. Maga a fülszöveg is érdekfeszítő  történetet érzékeltet - és a továbbiak sem okoztak csalódást. Azt gondolom, hogy John Cure Magyarország egyik legjobb thriller/misztikus kategória írója. Szeretem a stílusát, azt, ahogyan ír, a csavarokat, de leginkább az érzést, hogy képes megdöbbenteni. Egy emberi történetet vetít elénk, amely kegyetlenül ábrázolja a valóságot, megmutatva a társadalom rosszabbik oldalát.

Tragédiák és azok feldolgozását - ki hogyan képes megküzdeni az elvesztéssel.

Elgondolkodtató -  arra sarkall, hogy magunkba nézzünk, a lelkünk legmélyéig.

Mindezek mellett persze ott van az elengedhetetlen John Cure is: a dekadens őrnagy, a szarkasztikus humor, impozáns leírása a helyeknek, na és persze a nyomozás elengedhetetlen szálai. Mindezt frappánsan csomagolta és tárta elénk.

Történet:

Na, most leszek bajban. Nem egyszerű úgy írni erről a történetről, hogy ne legyen spoileres, de azért megpróbálkozom vele.

Janka fiatal lány, aki az epilepszia súlyosabb változatában szenved. Rohamai alatt viszont látomásai vannak, amiket nem egészen tud hová tenni. Minden látomásával egyre közelebb érzi a megoldást, a magyarázatot, mégis homályos még a kép. Öccse eltűnt, három másik barátjával együtt. Jankát nem hagyja nyugodni, hogy többen is azt gondolják: a fiúk csak úgy leléptek. Így legjobb barátnőjével, Lénával úgy dönt, hogy saját szakállukra nyomozásba kezdenek. Léna egy igazi karizmatikus nőszemély, aki örül, ha segíthet Jankának, hisz neki is vannak gondjai, problémái, amelyek során a lány kiállt érte. Talán az egyetlen volt, aki mellette állt a legrosszabb időkben, így teljesen természetesnek tartja, hogy vele tart. Azonban ez az akció nehezebb, mint arra valaha is számítottak.

Dobosi őrnagyot egy gyilkossági helyszínre hívják a Boszorkány szigetre. Amivel ott kell szembesülnie, az maga a lelket facsaró, kegyetlen brutalitás. Egy fiatal fiú holtteste, amelyet teljesen megcsonkítottak. Végtagjait levágták, arcát felismerhetetlenségig kaszabolták.

Janka legrosszabb rémálma válik valóra, amikor megtudja, hogy a testvére barátját megölték. Tudja, hogy minden perc számít, viszont alig van nyom, amin elindulhatnak. Lénával felkeresik a kollégiumot, ahol a fiúk éltek, majd a kocsmát, ahol rendszeresen megfordultak esténként, de úgy tűnik, csak felesleges köröket rónak. Dobosi megígéri nekik, hogy amint találnak valami nyomot, azonnal értesíti őket, és ugyanerre megkéri a két lányt is, ha ők tudnak meg valamit. Mindez vonatkozik a lány látomásaira is, amelyek egyre erősebbek és egyre tragikusabbak lesznek.

Vajon ki az, aki képes ilyet tenni? Így megcsonkítani egy még szinte kamasz fiút? Mi az, ami hajtja a gyilkost? Élvezetből öl? Valamilyen motiváció hajtja előre? Janka képes lesz megbirkózni azzal a tudással, ami a kezébe kerül? Egyáltalán képes erre bárki is?

Labilis elmék, erős karakterek, misztikum, gyilkosság. Kell ennél több?

Fülszöveg:

"1728 ​nyarán titokzatos alakok tűntek fel Szegeden.

Suttogó lázításuk hatására a várost sújtó könyörtelen szárazságot és éhínséget az ott megbúvó boszorkányokkal hozták összefüggésbe. Futótűzként kezdett terjedni a gyűlölet. A boszorkányüldözés végén tizenhárom, boszorkánynak tartott szegedi lakost küldtek a Tisza ártérében felállított máglyákra.

2018 tavaszán egy szegedi kollégiumból négy középiskolás jóbarát tűnik el nyomtalanul. A rendőrségi nyomozás döcögősen indul, mivel csellengőként kezelik őket.

Angyal Janka, az egyik eltűnt fiú nővére nem tud belenyugodni, hogy napok telnek el eredménytelenül, így barátnője, Szépvölgyi Léna segítéségével maga is testvére keresésére indul. Janka gyerekkora óta epilepsziával küzd, ráadásul a nagyobb rohamai alkalmával tragikus eseményeket lát előre, újabban pedig álmaiban egyre gyakrabban tűnnek fel fekete hollók, egy hátborzongató csontvázló, valamint egy különös asszony, akinek egész testét fekete lepel borítja.

Néhány nap múlva az egyik eltűnt fiú brutálisan megcsonkított holtteste a Boszorkány-szigetnek nevezett ártéri erdőben kerül elő. Innentől kezdve a rendőrségnek és a két lánynak is nyilvánvalóvá válik, hogy versenyt kell futniuk az idővel, mert a másik három fiú valahol egy könyörtelen gyilkos fogságában várja a végzetét.

Az izgalmas misztikus thriller napjainkban játszódó történései mellett hitelesen eleveníti fel a 18. század elejéről Magyarország történetének legtöbb áldozatot követelő boszorkányüldözését.

John Cure, hazánk legolvasottabb horror és misztikus thriller írója, eddig négy sikerkönyvet tudhat maga mögött. Ötödik regényében – idegfeszítő cselekményen és valós történelmi eseményeken keresztül – ismét biztos kézzel sodorja az olvasót a megoldás felé."

Kiadó: Enigma Publishing

412 oldal

Kiadás éve: 2018