Charlotte Link: Figyelő ​szemek

Ajánló:

Nagyon vártam már Charlotte Link: Figyelő szemek című könyvét. Már maga a fülszövege kellően megfogott és felkeltette a figyelmem, kíváncsiságom. Beteg elmék, gyilkosság, nyomozás, csavaros megoldások.

Viszont azt kell, hogy írjam: eléggé vegyesek az érzéseim. Vannak benne felettébb izgalmas részek, amelyek felviszik a történetet, aztán, mint egy hullám, a következőben mintha kicsit kifújna és leeresztene. Ez az ingadozás talán annak is köszönhető, hogy több esetben olyan érzésem volt, mintha az írónő túl akarná írni a történetét. Felesleges köröket futott, amivel nem igazán lettünk előrébb, illetve nem adott a történethez semmit.

Ezt leszámítva csak és kizárólag a cselekményre összpontosítva tetszett a könyv. Okos húzás volt Charlotte Link-től, hogy nem egy szokványos zsarut irányított a középpontba, mellette pedig másokat is bevont a történetbe, így kaptunk egy hatásos pszichológia thrillert.

Történet:

Gillian Ward élete akár lehetne tökéletes is. Jóvágású férj, gyönyörű kislány, jövedelmező vállalkozás. Csakhogy Gillan férjének, Tomnak, minden fontosabb, mint a család: sport, munka. Ez az élete. A nő tudja, hogy előbb utóbb ez nem vezet semmi jóra - sem az egészségének, sem a házasságuknak. Tizenkét éves lánya, Becky, pedig szinte az őrületbe kergeti makacsságával. Aztán egy nap betoppan az életébe John Burton, az ex zsaru, aki a lánya edzője.  A férfi elárulja neki, hogy már régóta tetszik neki a nő és többet szeretne barátságnál. Gillian egyetlen emberrel tudja megbeszélni a helyzetét: legjobb barátnőjével, Tarával. Tara biztosít a nőnek alibit arra az időpontra, amikor találkozik a férfival és megígéri, hogy bármikor a rendelkezésére áll, ha ilyen helyzetbe kerül. Gillian menekül a házassága és a családja elől, John, az akinek sikerül újra elérnie, hogy nőnek érezze magát. Egy olyan napon, amikor már minden a feje tetejére állt, elmegy úgy a férfihez, hogy nem szól neki előre. Nem találja otthon, így beül egy étterembe és csak húzza az időt a hazatérésre. Azt azonban meglepőnek tartja, hogy Tom egyszer sem telefonált neki, egy üzenetet sem küldött. Nem jellemző a férfira. Idegesen megy haza, várja a robbanást, ami már régóta kerülgeti őket, a házasságukat. Ám ehelyett a férje holttesttét találja a konyhában.

Samson Segalnak semmi sem jön össze az életben. Nincs barátnője, soha nem is volt. A munkahelyei általában kérészéletűek. A sógornője teljesen kikészíti és nyíltan gyűlöli őt. Egyetlen "hobbija" van: mások megfigyelése. Samson különböző nőket figyel meg, majd azokat feljegyzi magának a számítógépére. Elképzeli, hogy milyen lenne, ha ő is ezekhez a családokhoz tartozna - ez az egyetlen, amely még életben tartja. Ám ez a furcsa hobbi egy idő után már egyre rémisztőbb lesz. Egy nő kutyáját elrabolja, hogy aztán úgy vigye vissza, mintha ő találta volna meg. Elképzelése szerint majd annyira hálás lesz neki ezek után, hogy akár még egy kapcsolat is kialakulhat közöttük. Egy másik alkalommal Gillian lányát viszi el a lakásukra, mert Becky nem tud bemenni a saját házukba. Egyik alkalom sem úgy sikerül, ahogy azt a fiú elképzeli. Tom őrjöng, Gillian se úgy mutatja ki a háláját, illetve a kutyás nő is semmibe veszi. Samson dühös és ezeket az indulatokat le is írja. Ám, ahogy az Samson életébe lenni szokott, beüt a krach: Tomot megölték, sógornője pedig megtalálja a feljegyzéseit a számítógépen.

Két nőt gyilkolnak meg brutálisan az otthonukban. A rendőrség nem talál egyetlen kapcsolatot sem a két nő között, csak és kizárólag az elkövetés módja ugyanaz. Tom halála viszont nem illik a profilba. A főfelügyelő tehetetlenül próbál valami kapcsolatot találni a három meggyilkolt ember között. Amikor rájön, hogy John Burton, Gillian szeretője, egyből rá irányul a figyelem. John annak idején egy olyan dolog miatt lépett ki a rendőrségtől, ami az egész életére rányomta a bélyegét. Semmit sem tudtak rábizonyítani, mégis rajta maradt a pecsét, amit úgy tűnik, soha nem tud lemosni.

Ki lehet az a beteg elme, aki ilyen kegyetlenül gyilkolja az embereket? Talán Samson Segal, aki roppant labilis idegrendszerrel rendelkezik, nem mellesleg a hobbija miatt ő az első számú gyanúsított is? Vagy John, akinek ott vannak a csontvázak a szekrényben? Van egyáltalán kapcsolat a három ember között? Ki lesz a következő áldozat? Minderre választ kaphatunk a könyvben.

Nos, azt kell mondanom, az alapkoncepció jó lett, megvolt benne az izgalom, a kellő feszültség, a kérdések, amelyek végig mozgatták a történetet, amelyek miatt kíváncsi voltam a végkifejletre. Ettől függetlenül nem tudok elmenni az mellett, hogy túlságosan elhúzta az egyes részeket, ezáltal több esetben is unalmassá és vontatottá váltak. Erre szokták mondani, hogy a kevesebb néha több.

Viszont maga története miatt csak ajánlani tudom minden olyan olvasónak, aki szereti a meglepő, fordulatos thrillereket és nem bánja, ha egy kicsit túl van tolva. Nekem nem vette el a kedvem, hogy újabb Charlotte Link könyvet fogjak a kezembe.

Fülszöveg:

Samson ​minden napja szoros időbeosztás szerint zajlik. Reggeli után kilép a házból, és elindul a gondosan megtervezett körútjára. Vadidegen nőket követ. Arról ábrándozik, hogyan telnek a napjaik, milyen lehet velük élni. A családtagjuknak képzeli magát, és mindent tudni akar róluk. De képtelen kapcsolatba lépni velük, így hát megfigyeli őket. Ebbe menekül saját életének kilátástalansága, kudarcai elől, és hamarosan ennek a szokásnak a rabjává lesz.
A kedvencéért, Gillian Wardért szó szerint rajong: a nő sikeres a munkájában, boldog házasságban él, egy kamasz lány szerencsés édesanyja. Egyszóval tökéletes – legalábbis kívülről annak látszik. Idővel ugyanis a férfi számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nő élete egy hatalmas hazugság. Vajon mit tesz Samson, amikor az imádott Gillianről kialakított kép darabokra hullik?
Ezzel egy időben Londonban egyedülálló nők lesznek prédává: a gyilkos embertelen módon végez velük. Amikor valaki Gillian családjából az őrült mészárlás áldozatául esik, a gyanú azonnal Samsonra terelődik. A férfinak ráadásul nyoma vész, a rendőrség pedig vérre menő hajszát indít ellene. Vajon Samson és a sorozatgyilkos egy és ugyanaz a személy? Ki mindenkinek forog még veszélyben az élete?

Kiadó: General Press

Oldalak száma: 520

puhatáblás