T. M. Logan: Hazugságok

Ajánló:

Meglepetésként ért ez a könyv, a szó legpozitívabb értelmében. Egy nagyon erős thriller, amely pörgős, mozgalmas és nem ülepedik le. A történet alatt minduntalan bekúsztak az elmémbe különböző megoldások a végkifejletre, de valahogy sejtésem se volt, hogy ilyen plusz csavart fog az író beletenni. Ravasz kis könyv lett, teljesen átvágott, amit imádtam. Mindezt egy első könyves írótól!

Történet:

Joe a kisfiával, Williammel tart hazafelé, amikor kiszúrják Mel kocsiját. Will mindenáron szeretné az anyját meglepni, így követik őt egy szálloda mélygarázsába. Apa és fia boldogan mennek fel a szállodába, de amit ott tapasztalnak, az elemeire szedi szét az életüket. Joe talán a legnagyobb hibát követte el, hogy a felesége után ment.

Mel egy régi baráttal, Bennel vitatkozik a hotel aulájában. A férfi hevesen gesztikulálva mutogat a nő felé, az asszony pedig úgy tűnik teljesen összetört. Joe a kisfiúval együtt visszamegy a mélygarázsba, hogy ott várják meg Melt. Helyette viszont Ben-be botlik bele, amely nem várt fordulatokat vesz. Egy véletlen lökés és a férfi vérző fejjel fekszik a kövön. William annyira megijed, hogy asztmás rohamot kap, inhaláló pedig egyiküknél sincs. Választania kell. Vagy segít Bennek, vagy azonnal hazaviszi a kisfiút. Joe csak a pillanat töredékéig gondolkodik, majd azonnal az autóba ülnek. Miután a kisfiú otthon jobban lesz, apja visszamegy a garázsba, hogy megnézze mi történt Bennel. Csakhogy a férfi már nincs a garázsba. Emellett eltűnt a saját mobilja és karkötője is.

Úgy gondolja talán magához tért és hazament, így ő is visszamegy a családjához. Este szóváteszi feleségének a történteket, de Mel tagadja, hogy a szállodába tartózkodott volna. Joe nem tudja mire vélni az asszony hazugságát. A legrosszabb képek villannak át az agyán. Később Mel elismeri, hogy tényleg járt a hotelben, de nem igazán mondhatja el miért. Annyit elárul, hogy Bennek szakmai segítségre van szüksége, mert valaki lop a cégénél. A férfi természetesen megnyugszik. A nyugalom viszont csak addig tart, amíg kicsit mélyebben bele nem ássa magát a dolgokba, illetve amíg fel nem tűnnek olyan emberek, akik új információval szolgálnak neki. Joe élete romokban. Ben eltűnt, a rendőrség nem hisz neki, a felesége hazugságainak száma egyre csak nő. A számítógépére és telefonjára furcsa hívások, üzenetek érkeznek, amelyek egyszerűen csak eltűnnek elolvasás után. Joe tudja, hogy mindez Ben műve. Eljátssza, hogy eltűnt, a rendőrség által félreállítja az útból, hogy Mel az övé lehessen. Mindenen és mindenkin átgázol, nem ismer kegyelmet, sem megbánást. Joe egyre mélyebbre csúszik. Már nem tudja, kiben bízhat. Úgy tűnik minden ellene játszik.

Hol lehet Ben? Vajon meddig játszhatja még az eltűnt személyt? Milyen magyarázatot fog adni visszatértekor? Egy ilyen hazugságokkal teli viszony után a két család még helyretudja állítani a házasságukat, vagy mindez csak a felszínen létezik? Vagy jobb lett volna nem megkaparni azt?

Összességében:

Az elmúlt időszakban volt egy kisebb olvasói válságom. Ebből a válságból ez a könyv, ez a történet rángatott ki. Nem igazán volt olyan rész vagy jelenet, amely unalmas lett volna. Oldalról oldalra fokozódott az izgalom, a feszültség. Kicsit talán ijesztő is volt a maga nemében. A mai technológia által olyan lehetőségek vannak mások megfigyelésére, lehallgatására, vagy olyan helyzeteket teremteni, ami mindent romba dönthet. Sokkal több mondanivalója van a történetnek, mint azt először sejtenénk. Gondolkodásra sarkall, és megkérdőjelez mindent, amiben eddig hittél.

Ha nagyon akarnék, találnék benne hibát. De nem akarok. Ez már csak szőrszálhasogatása lenne a Hazugságok című könyvnek. T. M. Logan első műve igazi csemege a zsáner rajongóinak. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a thrillert. Ülj le, kuckózd be magad, vedd a regényt a kezedbe és merülj el a Hazugságok legmélyebb bugyraiba.

Már most várom mi lesz T. M. Logan következő lépése. Első könyves írótól ritkán olvasni ilyen összeszedett és jól felépített történetet.

 

Fülszöveg:

Amikor Joe Lynch a londoni csúcsforgalomban a kisfia kérésére a felesége autója után ered, még nem sejti, hogy a meglepetésnek szánt akció örökre megváltoztatja az életét. Akkor sem gondol semmi rosszra, amikor a szálloda halljában megpillantja, ahogy Mel indulatosan veszekszik egy közös barátjukkal, Bennel. Később a mélygarázsban elkapja a férfit, hogy kiderítse a nézeteltérés okát. A heves vita hamarosan verekedéssé fajul, és Ben a földön marad. Joe-nak ekkor egy családi vészhelyzet miatt haza kell rohannia, amikor pedig visszatér a verekedés helyszínére, már nem találja ott Bent. Ám ekkor még nem gondol arra, hogy komoly bajba került.
Lehet, hogy a férfi valóban ,,tanítani való pancser"? Ha igen, akkor elég nagy bajban van, valaki ugyanis mindent megtesz azért, hogy Ben eltűnését gyilkosságnak állítsa be. A megcsalt férj bosszújának. A rendőrség Joe bűnösségét próbálja bebizonyítani, így a férfi egyetlen esélye, ha elő tudja keríteni Bent. Miközben azon dolgozik, hogy helyrehozza a házasságát hűtlen feleségével, újra és újra elbizonytalanodik: hihet annak, aki egyszer már hazudott neki? A legnagyobb rejtély pedig, hogy ki nyer azzal, ha Ben sosem kerül elő?

Kiadó: General Press

Megjelenés ideje: 2018

412 oldal