Anna Snoekstra: Hasonmás

Ajánló:

Az életed romokban. Éhezel, koszos vagy, nincs senkid. Aztán egy nap, bolti lopáson kapnak. Nincs más lehetőséged, mint hazudni, különben börtönbe kerülsz. Egy olyan lány nevét mondod a rendőröknek, aki évekkel ezelőtt eltűnt, külső alapján viszont a hasonlóság megdöbbentő köztetek. Semmit sem tudsz a családról. Nincsenek információid Rebecca Winterről, az eltűnt lányról, mégis meg kell próbálnod. Ez az egyetlen lehetőséged. Egy új családot kapsz, egy új lehetőséget. Vajon minden rendben ezzel a családdal? Hová tűnhetett Rebecca? Megszökött? Megölték? Elrabolták? Senki sem tudja a választ. Te, mint az új Rebecca, kiderítheted.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/59qiaq

Történet:

A biztonságiak egy nőt vezetnek az irodába lopás miatt. Mivel nem hajlandó megmondani a nevét, sem személyi igazolványt adni, hívják a rendőrséget. Más lehetősége nincs a Nőnek, kénytelen improvizálni, és elővenni a színészi tehetségét. Sírva és kétségbeesve mondja el a rendőröknek, hogy ő Rebecca Winter, akit tizenegy évvel ezelőtt raboltak el. Megváltozik a hangulat. Azonnal telefonálnak a szülőknek, és a Canberrai rendőrségnek.

Két szálon futó történet, amelyet az igazi Bec szemszögéből olvashatunk 2003-ból, a másik az új Rebecca, immár 2014-ből.

2003:

Bec élete nem egyszerű. Keményen dolgozik a helyi McDonald's-ben, és gyűjti a pénzét, hogy egyszer új életet kezdhessen. A szülei nem igazán foglalkoznak vele, leginkább a két csintalan ikerfiú körül forog az élet, és ezt Bec egyre nehezebben viseli. A két kis lókötő mindig valami rosszban sántikál, így külön figyelmet igényelnek. Legjobb barátnőjére számíthat csak, Lizzyre, ő az aki mindig meghallgatja, és segít neki mindenben. Éjjel látomások gyötrik, nem tudja, hogy valósak-e a látomások, vagy csak a képzelete játszik vele. Egy árny, amely kinyúl érte, és földhöz ragadja. Nem tűnik embernek, az elméje pedig teljesen tiltakozik a szellemek ellen. Mégis a munkatársaival úgy döntenek, hogy összehoznak egy szeánszot, ahol szellemet idéznek. Bec annyira nem lelkesedik az ötletért, noha ott lesz Luke is, aki rettentően tetszik neki, így minden alkalmat megragad amit a sráccal tölthet. Aztán ott van Max, a szomszédsrác, akivel szintén nem stimmel valami. Magában beszél, fura dolgai vannak. Olykor jól van, aztán mintha már egy másik ember lenne. Állítása szerint ugyanazt látja, mint Bec. Ettől a lány megrémül, úgy érzi, hogy ő is megbolondul.

" VALAMI volt Rebecca szájában, amitől nem kapott levegőt. Ahogy hirtelen felébredt, puha meleg maszatot érzett az ujjai között. "

2014:

Rebecca élvezi az új életét. Soha nem volt még ilyen családja. Az anyuka kedves és aranyos. Az apuka csendes és visszafogott. Az ikrek pedig azon kívül, hogy tizenegy évvel idősebbek, rosszaságban semmit sem változtak. Ők azok, akik határtalan lelkesedéssel üdvözlik az eltűnt testvérüket, és segítenek neki a beilleszkedésben. Rebecca életét Andopolis, a nyomozó, keseríti meg, aki mindenáron kiakarja deríteni, hogy mi történet tizenegy évvel korábban. A nő egyre feszültebb és egyre nehezebben viseli az állandó kihallgatást. Nem egyszerű úgy hazudni, hogy szinte semmi információja nincs az eltűnt Bec-el kapcsolatban. Mégis sikerül neki minden alkalommal túljárni Andopolis eszén. Legalábbis Rebecca így gondolja.

" A doktor megfogja a csuklóm. Sokkal erősebb a szorítása, mint a nővérnek. Rápillant Bec apjára, aki fülét farkát behúzva lapít az ajtónál, miközben a linóleumot bámulja. "

Egy fekete furgon követi őt, sötétített ablakokkal. Egyre több furcsa dologra derül fény. Rebecca érzi, hogy veszélyben az élete, és az új szülőkkel sincs minden rendben.

" Gyorsan kiszállok a kocsiból, és a ház felé rohanok. Egyre jobban haragszom Andopolisra. Nem csak azért, mert átlát rajtam, hanem azért is, mert nem száll le rólam. "

Lassan építkező lélektani thriller a Hasonmás. Csöpögtetve kapjuk mindkét lányról az információkat, így enged belelátni bennünket az életükbe, a múltjukba. Számomra kicsit megdöbbentő volt, hogy a szülők ennyire félvállról veszik a saját lányukat, mind az igazit, mind azt, aki tizenegy évvel később újra betoppant az életükbe. A vége fenomenális lett. Sejtésem se volt, hogy Anna Snoekstra ilyen megoldással rukkol elő. Mindenre és mindenkire számítottam, de ekkora csavarra abszolút nem.