Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Ajánló:

Kristina Ohlsson az, akitől már több könyvet is olvastam, ezáltal azt tudom mondani, hogy a kedvenc skandináv krimiíróm. Fokozatosan építi fel a történetet, mindig egy kicsit több szálat vegyít bele, a karakterek magánéletébe is éppen annyira kapunk belelátást, hogy aki nem olvasta az előző részeket, az ne érezze, hogy lemaradt valamiről. Nem éreztem, hogy bármilyen szinten is túlzás lett volna, vagy szájbarágós, végig olvastatta magát, és fenntartotta az érdeklődésem.

Történet:

Egy holttestet találnak elásva, melyet brutálisan meggyaláztak azzal, hogy láncfűrésszel darabolták szét. Alex és csapata munkához lát, bár a férfi még mindig nehezen viseli a felesége elvesztését, így néha a figyelme akarva akaratlanul elkalandozik. Frederika még mindig otthon a kislányával Sagaval, Spencer pedig a balesete után ismét az egyetemen. A férfit viszont meggyanúsítja egy diákja, szexuális zaklatással. Spencer értetlenül áll a helyzet előtt, és az sem segít, hogy az igazgató valamilyen szinten előhozakodik azzal, hogy Frederika szintén a diákja volt, és húsz év van köztük. Szabadságra küldik, de ahelyett, hogy otthon mindent elmondana, inkább felajánlja feleségének, hogy menjen vissza dolgozni, majd ő marad otthon a kislányukkal. Frederika örül ennek, hiányzott neki a munka, és már másnap bele is cseppen a darabolós ügybe.

" Utált hazudni Frederikának. Bár tulajdonképpen nem hazudott, csak szándékosan eltitkolt előle dolgokat, amiket el kellett volna mondania neki. "

Rebeccat két éve nyilvánították eltűntnek, és most hogy megtalálták, rengeteg dolog kerül más megvilágításba. Újra felkeresik a tanukat, és sorban kihallgatják őket. Előkerül egy szóbeszéd is, hogy a lány a testét árulta egy oldalon, amit a legjobb barátja, Hakan Nilson, talált meg. A gyilkos kiléte mellett a legnagyobb kérdőjel, hogy kitől volt terhes Rebecca, és miért akarta sürgősen elvetetni a babát. Talán a gyilkos volt az apa, és nem akarta, hogy megszülje a gyermeket? Kinek állhatott szándékába, ilyen kegyetlen módon elvenni két életet is? Aztán nem sokkal később egy újabb holtestre bukkannak ugyanazon a helyen, de ez test, már évtizedek óta a földben van. Mi lehet a közös a két áldozat között? Egyáltalán van bármilyen kapocs, vagy mindez a véletlen műve? És mi van, ha még több holtestet rejt ez a tisztás?

" Még mindig nem sikerült tisztázni, hogy Rebecca valóban szexuális szolgáltatásokat kínált-e az interneten. Peder ráálította a technikusokat a weboldalra, amelyről Hakan Nilson azt állította, Rebeccát látta rajta. "

Frederika teljesen beleveti magát az ügybe, és legnagyobb döbbenetére Spencer neve is előkerül a listán. Tudja, hogy valamit elhallgat előle a férfi, és egyre jobban megijed attól, hogy Spencer titka összefügg a gyilkossággal.

" Frederika Bergman nem tudott nem gondolni Rebecca Trolléra. Amikor behunyta a szemét, hogy végre elaludjon, maga előtt látta, amint a fiatal lány az életéért fut, egy őrült pedig üldözi. Láncfűrésszel a kezében. "

Peder, aki igazából egy őstulok volt eddig, most fokozatosan változik egyre emberibbé, feleségével, Ylvával, újra együtt vannak, és terápiára járnak, hogy kapcsolatukat egy békésebb, és szerethető szintre emeljék. Peder maga is észreveszi a változást saját magán, a nyomozáshoz is sokkal empatikusabban áll hozzá, bár néha elveti a sulykot.

Thea Aldrin egy idősek otthonában éli életét. Híres író volt, akit gyilkossággal, és erőszakos pornográf könyvek megírásával gyanúsítottak, és elítélték életfogytiglani börtönre. A 90-es években kegyelmet kapott, azóta van az otthonban, és már harminc éve nem szólalt meg, mindezt önszántából, és nem az időskori demencia miatt. Thea neve is összefüggésbe kerül Rebeccáéval, a lány szentül megvolt győződve a nő ártatlanságban, és minden jel szerint felakarta göngyölíteni az ügyet.

Szóval Alexnak, és csapatának nem kevés munkájuk van, és egyre több újabb nyom kerül elő, melyek néha úgy tűnnek sehova sem vezetnek.  Izgalmas, és feszültséggel teli történet, korrekt csavarral, melyre nem igazán lehet számítani. Kristina Ohlsson neve egyet jelent a skandináv krimivel.

Fülszöveg:

Stockholm egyik elővárosának erdős részén két, emberi maradványokkal teli nejlonzsák kerül elő a föld alól. A rendőrség hamar kideríti, hogy egy két éve eltűnt egyetemista lány hamvaira bukkantak. A nyomozást nem csupán a gyilkosság óta eltelt idő nehezíti, hanem az áldozat, Rebecca Trolle rendkívül szerteágazó kapcsolatai is. Ráadásul a lány maradványainak fellelési helyétől nem messze egy másik holttest is előkerül, melyet évtizedekkel előbb tüntettek el. Bár az időtáv a két eset között túl nagynak tűnik, bizonyos jelek mégis arra mutatnak, hogy azonos lehet a gyilkos. Egy újabb tragédia csak tovább kuszálja a szálakat, s még sürgetőbbé teszi a tettes kézre kerítését. Egy idő után a történések központi figurája lesz egy idősotthonban élő hölgy, aki valamikor ünnepelt gyerekkönyvíró volt. Ám ő évtizedek óta beszédképtelen. A nyomozócsoport újra és újra vakvágányra fut, s a korábbi kötetekből megismert Fredrika Bergmannak azzal is szembesülnie kell, hogy meglehet, élettársának, gyermeke apjának is köze lehet a szövevényes bűnügyhöz…

Kiadó: Animus Kiadó

432 oldal

Kötés: kartonált

Megjelenés éve: 2013