William R. Forstchen: Egy másodperccel később

 

Ajánló:

Nem semmi volt ez a könyv, teljesen magával ragadott, imádtam és utáltam egyszerre. Hogy miért utáltam? Ezt ne vegyétek negatívumként, egyszerűen olyan érzelmeket váltott ki belőlem, amitől hol dühös voltam, hol szomorú, de legjobban a sokkoló kifejezés lenne rá megfelelő. Kegyetlen ábrázolása volt egy olyan világnak, mely sokkal közelebb áll a valósághoz, mintha egy zombi támadásról szóló könyvet tartanánk a kezünkbe. A téma választás nagyszerű, az író nem kíméli se a szereplőket, se az olvasót. Nincs benne semmi szépítés, semmi olyan dolog, amitől azt várnád, hogy ez happy end-el fog végződni, mert a könyv olvasása alatt egyszerűen képtelenség eldönteni, hogy mi lesz ezután. Nem hagy két percnyi időt, hogy megnyugodj, és egy kis levegőt vegyél két katasztrófa között.

Nézzetek ostobának, de másnap mikor mentünk vásárolni, a kutyáimnak háromszor annyi tápot és konzervet vettem, mint alapban szoktam. Mondjuk magamra nem igazán gondoltam, de sebaj, ha jön egy EMP támadás, megosztozunk azon.

Történet:

John beteg feleségével Black Mountainbe költözik, hogy Mary utolsó kívánságát teljesítse, minél közelebb legyen a szüleihez. John ezredes volt, éppen karrierje csúcspontján van, egy újabb kinevezés előtt, melyre mindig is vágyott, de nézve Maryt, aki egész életében követte őt mindenhova, visszautasítja, és Black Mountainbe vállal állást egy egyetemen, mint történelem professzor. Mary halála után négy évvel John már teljesen beilleszkedett a városka életébe, mindenki tiszteli, és szereti. Két lányát imádja, anyósával Jennel is tökéletesen kijönnek. Kisebbik lánya 12. születésnapján valami történik. Leáll minden. Az autópályán levő autók, a házakban minden ami elektromos, a telefonok elnémulnak. John legnagyobb félelme, hogy egy EMP támadásnak lettek áldozatai. Szerencséjére Jen autója olyan régi, hogy semmi elektronika nincs benne, így sikerül elindulnia, hogy bemenjen a városházára. Attól amit lát, teljesen megdöbben. Még senki sem tud semmit, mégis attól, hogy így megáll a világ, az emberek pár óra alatt képesek voltak kifordulni önmagukból. John se időzik sokat, azonnal elmegy a gyógyszertárba, hogy az inzulinkészletet felvásárolja lányának, aki egyes típusú diabéteszes. Majd Hamidhoz, akitől annyi cigit vesz amennyit csak tud. Mire az élelmiszerbolthoz ér, már teljes a káosz, szinte mindent elvittek ami mozdítható.

" Lassan kifogynak a készleteik. Persze lesznek, akik relatíve könnyen viselik majd a dolgot, mások viszont súlyos elvonási tüneteket produkálnak majd, beleértve a hallucinációkat is. "

Pár nappal később beigazolódik John félelme az EMP támadásról. Az elnök halott, hírek nélkül pedig olyan mintha megszűnt volna létezni a külvilág. A kisváros megpróbál segítséget kérni nagyobb városoktól, de ahelyett, hogy segítséget kapnának, több ezer embert akarnak Black Mountainbe küldeni. "Mintha vidéken a kerítés is kolbászból lenne". Összeül a tanács, hogy megpróbálják kitalálni mi legyen a jövőben, de a helyzet nagyon kilátástalan. A doktor szerint tömeges halálesetre lehet számítani, azok akik pacemaker-el élnek, az újabb változattól azonnal leállt a szívük, de a többiek sincsenek jobb helyzetben, akik még az elemes verzióval élnek. Ott vannak a járványok, ami ellen alig lesz gyógyszer, a cukorbetegek, akiknek elfogy az inzulin, és, ha mindez nem lenne elég sokkoló, még egy horda is közelít a városkához, akik azt hiszik magukról, hogy a sátán hívei, és most jött el az ő idejük. John és a város tanácsa megpróbál minél jobban felkészülni a csapásra. Olyan dolgokat kell megtenniük, amiket legrosszabb álmaikban sem gondoltak volna soha. De a férfinek nem csak ezzel kell megküzdenie, ott van a családja, Jennifer cukorbeteg, Tyler, az apósa, aki szanatóriumban volt végső stádiumú rákkal, most otthon fekszik szörnyű fájdalmakkal.

" - Láttak már kolerajárványt? - kérdezte Kellor.  Senki sem válaszolt.

Senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő. Az emberek teljesen kivetkőztek emberi mivoltukból, és állatok módjára viselkednek. Az élelem egyre kevesebb, a segítség amit annyira várnak még sehol sincs. Eszméletlen, hogy milyen rideg képet alkotott az író, és mennyire beletudta ültetni a bogarat a fülembe. Mióta letettem a könyvet, folyton ezen agyalok. Tény, hogy vannak hibák a történetben, néha úgy éreztem, hogy túl gyorsan történik minden, bár azt sem zárhatom ki, hogy ha egy ilyen támadással néznénk szembe, akkor nem így lenne, ahogy az író kivetítette elénk. Őszintén megmondom, bármilyen hiba, vagy logikátlanság is van a könyvben, nem érdekel. Nem érdekel, mert olyan érzelmeket váltott ki belőlem, ami által a regény elolvasása után napokkal később is a hatása alatt vagyok. Őszintén bevallom, hogy megkönnyeztem. Nagyon kevés könyv tudja ezt kiváltani nálam, de amelyiknek sikerül, az nálam megérdemli a legjobb könyvek közé bekerülést. William R. Forstchen gratulálok ehhez a könyvhöz! Sokszor nagyon haragudtam rád, sokszor dühös voltam rád, sokszor őrjöngtem miattad, és képes voltál "megríkatni". De mindezen érzelmek miatt hálás is vagyok neked, és minden tiszteletem a tiéd, amiért képes voltál ezt a történetet leírni, és megosztani velem/velünk olvasókkal. William R Forstchen - Egy másodperccel később

Fülszöveg:

Terrortámadás éri az Amerikai Egyesült Államokat, mégpedig az egyik legrettegettebb módon, az elektromágneses hullámot (EMP) gerjesztő, pusztító fegyverrel. Egy háború, melyet egyetlen másodperc alatt elveszít Amerika, egy háború, mely a középkorba robbantja vissza a világ legerősebb országát. Nincs áram, nincs kommunikáció, leállt a közlekedés, fogyóban a gyógyszerek, őrjöngő bandák uralják az országot, az emberek éheznek és a túlélésért küzdenek. Mit tehet ebben a helyzetben egy volt katona, aki meg akarja menteni a családját, a hazáját, ha úgy tetszik, a modern civilizációt? Az amerikai Kongresszus folyosóin már megjelenése előtt úgy emlegették a regényt, mint az apokaliptikus thrillert, melyet minden amerikainak el kell olvasnia. A történetet a Pentagonban is reálisnak nevezték, a fegyvert pedig úgy tartják számon, mint amely egyetlen pillanat alatt térdre kényszerítheti az Egyesült Államokat. “Az egyetlen dolog, ami még ennél a mesterien megírt regénynél is ijesztőbb, hogy ami benne áll, bármikor megtörténhet a valóságban is. És semmi nem fog megvédeni bennünket” - W. E. B. Griffin Kiadó: 21. Század Kiadó Kiadás éve: 2016 Oldalak száma: 464